Francesca Haig – Hemelvuur ☆☆☆☆

hemelvuur

 Bij iedere bevalling wordt er een tweeling geboren. Een jongen en een meisje. Een Alfa en een Omega. De Alfa’s behoren tot de elite. De Omega’s hebben een afwijking en worden verbannen. Maar er blijft een band… Ze worden niet alleen samen geboren, maar zullen ook tegelijk sterven.

“Een halsader klopte en hield aldus de tel van zijn hartslag bij. En ook de mijne, ze waren een en dezelfde. Stopte het zijne, dan stopte het mijne. Hij had elke gelegenheid te baat genomen om mij te verraden, maar onze gedeelde dood vormde die ene belofte die hij niet kon breken.”

Wekenlang heeft de wereld uit as bestaan na de grote explosie. Na de aanval op de silo was de hele regio vergeven van de patrouilles van de Raad, waardoor Cass, Piper en Zoe gedwongen werden om naar het zuiden te reizen. Cass vindt het verschrikkelijk dat Kip dood is en dat er nog zoveel Omega’s gevangen zijn. Want dat is het doel van de Raad, alle Omega’s vangen en in reservoirs stoppen, zodat de levens van de Alfa’s veiliger zijn. Zach – de broer van Cass – bekleedt een hoge functie binnen diezelfde Raad.

Ondertussen staat het netwerk van onderduikadressen van het verzet op instorten. Piper en Zoe nemen Cass mee naar een de oudste verzetsstrijdster die er is. Sally kan hun vast wel verder helpen met hun zoektocht naar een plek waar Alfa’s en Omega’s gelijk zijn. Het Elders kan een eind maken aan tweelingvorming. Want ondanks alle ellende geloven ze nog steeds dat dit mogelijk moet zijn. Er zijn al meerdere schepen op uit gestuurd om die plek te zoeken, maar geen daarvan is teruggekomen, voor hun levens wordt gevreesd.

Dan wordt er hulp aangeboden uit onverwachte hoek. Een van de Raadsleden wil samenwerken. Cass vertrouwt hem voor geen meter, want hij is een foute Alfa. Hun doelen zijn ook anders, maar kan ze wel zonder zijn kennis en hulp van binnenuit?

Uiteindelijk blijken er belangrijke documenten te bestaan. In die documenten staat het ontstaan van de wereld zoals deze nu is, en hoe de Alfa’s en Omega’s zijn ontstaan. Die lang gezochte informatie kan op twee manieren gebruikt worden, het ligt eraan wie ze als eerste in handen krijgt, de alfa’s of de omega’s…

“Vannacht laten we zien dat onze levens van onszelf zijn en dat wij menselijker zijn dan ze ooit kunnen weten. Vannacht zeggen we “genóég”! Vannacht zeggen we “niet meer”!”

Francesca Haig is romanschrijver, dichter en academicus. Vuurpreek, – het eerste deel in de Fire Sermon-trilogie – was haar debuut. Hemelvuur is het vervolg. De rechten van de Fire Sermon-trilogie zijn aan meer dan twintig landen verkocht en DreamWorks heeft de filmrechten verkregen.

In Hemelvuur duiken we dieper in de geschiedenis van het ontstaan van de wereld zoals die nu is. Cass en haar metgezellen stuiten op zeer belangrijke documenten die vrij wetenschappelijk van aard zijn. Deze hoofdstukken deden mij wat denken aan de Silo-reeks van Hugh Howey, waar ik ook erg van genoten heb. Dit boek draait voornamelijk om Cass, Zoe en Piper. Zach komt weinig aan bod. Het zou mij heel gaaf lijken als we ook meer vanuit zijn personage te lezen krijgen.

Er wordt veel gereisd in het verhaal. De personages zijn bijna continue ‘on the road’ en maken onderweg van alles mee, soms heel persoonlijk en soms levensgevaarlijk. Cass heeft moeite met het verwerken van de dood van Kip en wordt als Ziener getergd door haar visioenen. Zoe en Cass botsen heel regelmatig wat de sfeer niet altijd ten goede komt.

Francesca Haig heeft een prettig schrijfstijl. Het taalgebruik is makkelijk en de hoofdstukken zijn kort. De personages zijn overzichtelijk en het boek zit vol met avontuurlijke situaties en gave plotwendingen.

Vuurpreek is een spannend en avontuurlijk tweede deel van de Fire Sermon-serie. Het eerste deel vond ik al erg leuk en het tweede deel maakt me nog steeds enthousiast. Ik kijk uit naar het derde en laatste deel.

 

Eindoordeel ****


Titel: Hemelvuur (Fire Sermon #2)
Auteur: Francesca Haig
Genre: Young Adult
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: september 2016
ISBN: 9789400504783
Pagina’s: 351


Van AW Bruna heb ik een recensie-exemplaar ontvangen en daarbij zat een extra opdracht in de vorm van een boekentag. De tag is:

Omega: een ondergewaardeerd boek die zeker de moeite waard is.
Alfa: het beste boek in je favoriete serie.

Leuk om even goed na te denken over mijn Omega en Alfa. Als je zoveel hebt gelezen als ik is kiezen alleen maar moeilijker, want er zijn zoveel pareltjes voorbij gekomen in de afgelopen jaren. Maar ok, ik ben de flauwste niet. Ik kies er van allebei één.

Mijn omega: Doodshoofd van Robert Pobi. Deze thriller blijft me al die jaren nog steeds bij. Dit boek heeft een geniaal plot en is ontzettend spannend. Het einde vond ik fantastisch. Jammer dat we niks meer van deze auteur horen. Er zijn twee boeken van hem vertaald naar het Nederlands, maar daar is het helaas bij gebleven.

Mijn alfa: Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas. Deze young adult heb ik een paar weken geleden gelezen, maar hij behoort nu al tot één van mijn meest favorieten ooit. Dit verhaal is perfect en boeide iedere bladzijde. Het is het eerste deel van de Hof van doorns en rozen-serie. Het tweede deel heb ik al klaarliggen en ga ik binnenkort lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s