Francesca Haig – Vuurpreek (Firesermon 1) ****

vuurpreek

Bij iedere bevalling wordt er een tweeling geboren. Een jongen en een meisje. Een Alfa en een Omega. De Alfa’s behoren tot de elite. De Omega’s hebben een afwijking en worden verbannen. Maar er blijft een band… Ze worden niet alleen samen geboren, maar zullen ook tegelijk sterven.

Cass en Zach zijn een tweeling. Meestal is na de geboorte snel duidelijk wie de Omega is door de lichamelijke afwijking. Maar bij Cass en Zach is deze afwijking niet zichtbaar. Pas als zij dertien jaar zijn weet Zach zijn zus te ontmaskeren tegenover hun familie, waarop Cass verbannen wordt. Zach ontpopt zich tot een invloedrijke Alfa en behoort al snel tot de top van de heersende macht.

Cass wordt jarenlang gevangen gehouden door haar broer, zodat hij zeker weet dat zij veilig is en hij niet kan sterven. Maar zij heeft een bijzondere afwijking, meer een gave te noemen. Zij is een Ziener.

Er gaat het gerucht dat er een verzetsgroep is onder de Omega’s. Zij verbergen zich op een eiland, maar niemand weet waar dat is.
Zach wil koste wat kost erachter komen waar dit eiland is en gebruikt hiervoor de Biechtmoeder – een sterke Ziener – om zijn zus te manipuleren en haar gave in zijn voordeel te gebruiken.

Maar Cass weet te vluchten. Op weg naar buiten stuit ze op een ruimte vol met reservoirs gevuld met mensen. Zij redt Kip uit een van die reservoirs, een jongen die zich niks meer kan herinneren van voor zijn gevangenneming. Samen vluchten zij weg van de stad en gaan op zoek naar het eiland. Met Zach en de Biechtmoeder op hun hielen is het kat- en muisspel begonnen.

Francesca Haig is romanschrijver, dichter en academicus. Haar poëzie en proza zijn in zowel Australië als Engeland in tal van literaire tijdschriften en anthologieën gepubliceerd, en ze heeft met haar werk diverse prijzen in de wacht gesleept. Vuurpreek is het eerste deel van de Fire Sermon-trilogie en is haar debuut. De rechten van deze trilogie zijn aan meer dan twintig landen verkocht en DreamWorks heeft de filmrechten verkregen.

Francesca Haig is een nieuwkomer in dit genre. De avontuurlijke YA-series vliegen ons de laatste jaren om de oren. Het wordt steeds moeilijker om je als auteur te onderscheiden met je verhaal. Maar dit is de schrijfster goed gelukt, ze is met een vernieuwend verhaal gekomen.

Het concept van de band tussen broer en zus – wanneer de een sterft zal de ander ook sterven – is een heel gaaf gegeven. Dit geeft een extra spannende dimensie aan het verhaal. De Alfa’s verbannen hun Omega-familie, maar kunnen hen niet geheel verwaarlozen en negeren, want ze zijn ook afhankelijk van elkaar door de fatale band.

De schrijfstijl is heel herkenbaar voor dit soort verhalen. Vuurpreek is een vlot verhaal, heeft korte hoofdstukken, simpel taalgebruik, er is veel actie en de hoofdpersonages zijn jongeren. Het verhaal boeit van het begin tot het eind.

Vuurpreek is een heel avontuurlijk verhaal met aansprekende personages en spannende ontwikkelingen en plotwendingen. Het eerste deel van deze serie is veelbelovend voor de rest van de trilogie. Dit boek mag met recht een aanwinst in de wereld van YA-series worden genoemd.

Plot ****
Originaliteit *****
Leesplezier *****
Schrijfstijl ****

Eindoordeel ****

Auteur: Francesca Haig
Titel: Vuurpreek (Fire Sermon 1)
Genre: Young Adult
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 9789400504776
Aantal pagina’s: 357

AW Bruna heeft een leuke WINACTIE bedacht.

Ben je na het lezen van deze recensie enthousiast geworden over dit boek?

En wil je kans maken op het winnen van een van de twaalf exemplaren?

Doe dan mee aan de quiz op http://www.firesermon.nl/ en sluit je aan bij het verzet van de Omega’s.

7 gedachten over “Francesca Haig – Vuurpreek (Firesermon 1) ****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s