Melanie Raabe – De val ☆☆☆☆

de val

De achtendertigjarige Linda Conrads is een beroemde schrijfster en heeft al meerdere literaire romans op haar naam staan. Elf jaar geleden is zij getuige geweest van de moord op haar zus Anna en heeft daarbij de moordenaar recht in zijn ogen gekeken, voordat hij vluchtte. Na deze traumatische ervaring kreeg Linda last van hevige paniekaanvallen en belandde in een zwart gat. Sindsdien is Linda haar huis niet meer uit geweest.

Linda leidt thuis een veilig leventje en heeft maar een select gezelschap wat bij haar over de vloer komt. Er is geen vuiltje aan de lucht, totdat dat gevoel van veiligheid wat zij gecreëerd heeft barsten begint te vertonen op het moment dat zij de moordenaar van haar zus op tv ziet. Linda gaat digitaal op onderzoek uit en ontdekt dat hij een gerenommeerd journalist is voor een groot dagblad. Zijn naam is Victor Lenzen.

Linda besluit om Victor in de val te gaan lokken en hem te ontmaskeren als de moordenaar van Anna. Doordat zij beperkt is in haar middelen besluit ze een val te zetten door te doen waar ze goed in is. Linda schrijft een thriller, waarin zij de moord beschrijft zoals het gebeurd is. Dit zal de moordenaar naar haar toe moeten lokken. Maar wie lokt wie in de val? En zijn haar herinneringen na elf jaar nog wel zo betrouwbaar? Om de val compleet te maken moet Linda zich na elf jaar over haar angst heen zetten en de buitenwereld betreden.

Melanie Raabe (1981) woont in Keulen, Duitsland. Ze werkt als journalist, scenarioschrijver, blogger en actrice en heeft voor haar korte verhalen al meerdere prijzen gewonnen. De val is haar thrillerdebuut en de filmrechten hiervan zijn al verkocht aan Hollywood.

De manier waarop dit boek geschreven is heb ik als heel prettig ervaren. Qua originaliteit heeft de auteur een streepje voor, doordat zij dit verhaal op twee manieren brengt. Enerzijds lezen we over Linda in het heden en haar ontdekking over Victor en hoe zij hem in de val lokt. Anderzijds lezen we passages uit het boek wat Linda geschreven heeft en daarin beschrijft zijn door middel van fictieve namen hoe de moord gepleegd is, en verrassender nog, hoe zij ook een band krijgt met de rechercheur die de zaak onderzoekt. Dit alles maakt De val tot een veelzijdig verhaal.

Melanie Raabe heeft goed haar best gedaan ons als lezer te entertainen met een verhaal, waarbij verdenkingen en emoties continue heen en weer slingeren. Herkent Linda de juiste dader wel? Herinnert zij zich de moord wel goed? Is het wel Victor Lenzen? Is ze zelf niet hartstikke koekoek en zelf verantwoordelijk voor de moord? Kortom, bij dit boek wordt je genoeg getriggerd tot meedenken en is de plot allesbehalve voorspelbaar.

Veel thrillerliefhebbers zweren bij Scandinavische auteurs of juist auteurs van eigen bodem. Ik beschouw mezelf altijd als een liefhebber van thrillers uit allerlei landen en heb daarbij nooit een enorme voorkeur gehad. Het laatste jaar begint daar wat verandering in te komen. Als er namelijk één land is waar steengoede thrillers vandaan komen, dan is dat voor mij Duitsland. Ook Melanie Raabe heeft dit weer waargemaakt.

De val is een erg sterk debuut, waarbij je regelmatig op het verkeerde been gezet wordt. Het verhaal is toenemend spannend en schept in het begin veel vraagtekens die je het liefst zo snel mogelijk beantwoord wil zien. Doorlezen is een must.

Eindoordeel ****

Auteur: Melanie Raabe
Titel: De val
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Datum: januari 2016
ISBN: 9789023495437
Aantal pagina’s: 312

Een gedachte over “Melanie Raabe – De val ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s