Suzanne Young – Het Programma (The Program-serie 1) ☆☆☆

het programma

Sinds vier jaar heerst er onder jongeren depressiviteit wat tot een epidemie is uitgeroepen. Eén op de drie pleegt zelfmoord. Zelfmoord wordt als iets besmettelijks ervaren. Voor hen die de symptomen vertonen is Het Programma ontworpen. In zes weken tijd worden je emoties gereset en de herinneringen die gekoppeld zijn aan de depressiviteit worden gewist.

Sloane zit op de middelbare school en doet haar best zich aan alle regels te houden. Ze heeft een leuke vriendengroep en heeft een relatie met James. Brady is de broer van Sloane en de beste vriend van James, maar hij pleegde zelfmoord en beiden hebben hier nog veel verdriet van, maar mogen dit niet laten blijken. Er is veel toezicht en iedere uiting van emotie kan een teken zijn dat je ziek bent. James en Sloane hebben gezworen elkaar altijd te zullen beschermen.

Als er in de directe vriendengroep van Sloane en James nog een zelfmoord plaatsvindt en er ook steeds meer kennissen worden opgenomen in Het Programma, wordt het James teveel. Hij breekt en wordt opgepakt en in Het Programma geplaatst. De angst van Sloane wordt waarheid. James zal haar hierna nooit meer herinneren. Kort daarna wordt ook Sloane opgepakt, omdat haar ouders bang zijn dat zij ook besmet is. Sloane probeert zich vast te houden aan haar herinneringen aan Brady en James, maar beetje bij beetje vervaagt dit. Gedurende haar opname en ook daarna komt ze voor lastige keuzes te staan. Kan Sloane samen met James Het Programma verslaan?

Suzanne Young is een Amerikaanse schrijfster. Naast haar schrijversbestaan is zij ook werkzaam als docent Engels. Het Programma is het eerste deel van een trilogie. Met deze The Program-serie mag zij zich een New York Times bestselling author noemen.

Het Programma is een dystopisch verhaal, een type verhaal wat flink in populariteit toeneemt. Dit soort verhalen hebben als gemeenschappelijke factor dat het zich afspeelt in de (nabije) toekomst en dat er akelige dingen gebeuren. In deze serie is er sprake van onderdrukking door het wissen van emoties en herinneringen. Dit alles onder het mom van ‘we maken je juist weer beter’. Maar is een leven zonder herinneringen, ook al zijn ze niet fijn, nog wel een leven? Dat is de rode draad door dit boek. Ook in dit verhaal is er een groep jongeren die zich verzet tegen de gevestigde orde en de strijd aangaat.

Veelal zijn dit type verhalen spannend en zitten ze vol met spannende actiescènes. In Het Programma blijft dat wat achterwege. Het gaat met name over de liefdesrelatie tussen Sloane en James en de gevolgen van alles wat er gebeurt. Van mij had het nets iets minder zoetsappig gemogen of hadden er meer spannende scènes in moeten zitten. Het einde van dit eerste deel geeft wel hoop dat het vervolg wat spannender zal worden. Toch heeft Suzanne Young een lekker makkelijk te volgen verhaal geschreven, met leuke personages en een origineel thema.

Eindoordeel ***

Auteur: Suzanne Young
Titel: Het programma (The Program-serie 1)
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Karakter
Datum: februari 2015
ISBN: 9789045206905
Aantal pagina’s: 344

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s