SPLINTERS: Steph Swainston – Het Rad van Fortuin ☆☆☆

het rad van fortuin

Het is het jaar 1818 in de stad Hacilith. Jant heeft een baantje als assistent bij een apotheker. Overdag doet hij netjes zijn werk, maar ’s avonds gebruikt hij de apotheek om de gevaarlijke harddrug Cat te fabriceren, wat hij weer verkoopt. Op een dag staat er een jonge vrouw genaamd Serin voor de winkel, die via via heeft gehoord dat Jant in deze drugs handelt, en vraagt om een shot. Jant geeft haar dit niet, maar omdat zij geen onderdak heeft neemt hij haar onder zijn hoede en laat haar bij hem verblijven.

Jant heeft een overeenkomst met de bendeleider Felicitia. Hij is de zoon van de gouverneur en verslaafd aan Cat. Jant krijgt bescherming in ruil voor de drugs. Maar Jant wil dit leven niet meer. Wat hij diep in zijn hart wil is vluchten uit de stad en onsterfelijk worden. Om onsterfelijk te kunnen zijn moet hij een duel aangaan in Het Kasteel. Jant heeft een plan bedacht, waarbij hij de bendeleider uit de weg kan ruimen en daarna samen met Serin kan vluchten. Maar dit is niet zonder gevaar.

Steph Swainston (1974) is een Britse auteur van fantasy en science fiction verhalen. In 2011 gaf zij het fulltime schrijven op om als docent scheikunde te gaan werken. Maar in de tussentijd werkt ze toch al aan haar vijfde boek. Het eerste hoofdstuk van Rad van Fortuin verscheen in 2013 in The Best British Fantasy. Uitgeverij Quasis brengt dit boekje nu uit als onderdeel van de Splinters-reeks.

Fantasy verhalen trekken steeds meer mijn aandacht. Ik hou ervan om weg te kruipen in fictieve werelden met fictieve personen en wezens. Als het dan ook nog eens door een uitgeverij van eigen bodem uitgebracht wordt, wil ik zo’n verhaal gewoon lezen.

In Het Rad van Fortuin wordt veel aandacht besteed aan het beschrijven van details van situaties en omgevingen. Tijdens het lezen had ik niet altijd in de gaten wat ik aan het lezen was. Er komen flink wat naamgevingen en termen voorbij die mij niks zeggen, ook niet nadat ik het boekje heb dichtgeslagen.

Wat ik miste is de context van het verhaal. Wat mij ook verbaasde was dat Serin in eerste instantie overkomt als een junk die haar shot drugs nodig heeft, maar vervolgens nergens in het boek meer taalt naar de drugs, zelfs niet als ze het samen aan het brouwen zijn.

Ondanks bovenstaande heeft Steph Swainston op andere fronten wel een aantrekkelijk kort verhaal geschreven. Het Rad van Fortuin heeft markante personages, bevat veel actie en prikkelt de fantasie van de lezer door uitgebreide beschrijvingen. Het verhaal heeft een duidelijk begin en middenstuk. Het einde is open en schept ruimte voor een vervolgverhaal of eigen fantasie.

Eindoordeel ***

Auteur: Steph Swainston
Titel: Het Rad van Fortuin
Genre: Fantasy
Uitgeverij: Quasis
Datum: januari 2016
ISBN: 9789492099051
Aantal pagina’s: 48

Elke maand verschijnt er weer een nieuw deel in deze Splinters-reeks. Het zijn mooie, spannende en ontroerende verhalen in de genres fantasy, sciencefiction, horror en Young Adult.

2 gedachten over “SPLINTERS: Steph Swainston – Het Rad van Fortuin ☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s