Rick Yancey – De laatste ster ☆☆☆

de laatste ster

 

“De menselijke voetafdruk staat op het punt gezuiverd te worden. Wat in tienduizend jaar is opgebouwd zal in één dag verdwenen zijn.”

Bijna de complete mensheid is uitgeroeid door buitenaardse wezens, de Anderen genoemd. De vijfde – en laatste – golf is nu gaande en deze zal er definitief voor zorgen dat er geen mensen meer zullen zijn, zodat de Anderen ons planeet kunnen overnemen.

“De Anderen zijn tot de conclusie gekomen dat de wereld alleen gered kon worden door de beschaving te vernietigen. Niet van buitenaf, maar van binnenuit.”

In dit laatste deel gaat de jacht van Vosch op de overgebleven mensen door. Het is altijd de bedoeling geweest dat Evan aan hun kant stond, hij is per slot van rekening een van hun – half mens en half buitenaards. Doordat hij een chip heeft weet hij zijn opdrachten, maar Evan is de eerste die zich tegen de aliens heeft gekeerd. Vosch weet niet hoe dat kan en is daardoor bang dat dit vaker zal gebeuren. Wat hem betreft moet Evan dood.

Nog vier dagen en dan zal het moederschip de laatste bommen op de overgebleven steden laten vallen. Cassie en de anderen uit de groep moet uit handen van Vosch en zijn leger zien te blijven en een manier bedenken om het moederschip te vernietigen. Het lot van de wereld ligt in hun handen.

Rick Yancey (1962) is een Amerikaanse auteur. Sinds 2004 is hij fulltime schrijver. De laatste ster is het slot van een trilogie. De vijfde golf was het eerste deel van de serie, die inmiddels al verfilmd is in Hollywood.

Het buitenaardse aandeel in deze boeken is niet wat je in eerste instantie verwacht. Er komen geen Marsmannetjes of ET voorbij. Ze zijn niet lijflijk aanwezig, maar bestaan doordat mensen geïnfiltreerd zijn met hun intelligentie door middel van een chip. Op die manier kunnen ze hun snode plannen uitvoeren vanuit de kern.

Het is inmiddels al anderhalf jaar geleden dat ik het eerste boek van deze trilogie dichtsloeg en dacht “wow”. Ik was er erg van onder de indruk en vond het een erg gaaf, origineel en spannend verhaal met leuke personages. Nu ik boek drie heb dichtgeslagen besef ik dat ik dat gevoel tijdens de laatste twee delen niet meer op die manier heb ervaren. Je ziet ook het aantal sterren dat ik de boeken heb gegeven in mijn recensies aflopen.

Rick Yancey heeft een korte en bondige schrijfstijl die vooral gekenmerkt wordt door veel actie. Het is een groot spectaculair geheel, ik kan me voorstellen dat dit het op een filmdoek goed doet. In De laatste ster moeten er veel opofferingen gedaan worden en gaan er weer flink wat levens verloren. De personages die in dit deel meedoen moeten allen vechten voor hun leven, maar proberen elkaar te helpen waar mogelijk.

We lezen het verhaal vanuit het oogpunt van verschillende personages wat een leuk inzicht geeft, maar ook wat verwarrend is. Doordat de auteur snel schakelt tussen de verschillende personen is het af en toe moeilijk bijhouden vanuit wie je leest. Een woord wat een paar keer in mij opkwam is chaotisch. Dit laatste deel van de serie heb ik vooral als chaotisch ervaren, waardoor ik tijdens het lezen niet in een lekkere leesflow terecht kwam, omdat het me niet bleef aantrekken. Ik (h)erken dat het verhaal in zijn totaliteit goed is, maar het kon mij minder bekoren.

Het heeft geen zin om De laatste ster te lezen zonder de eerste twee delen te hebben gelezen, want je mist dan gewoon teveel. De trilogie is zeker wel de moeite van het lezen waard, maar springt in zijn totaal niet boven andere bekende YA-series uit. De film heb ik nog niet gezien, omdat ik eerst de hele trilogie wilde lezen, maar die komt binnenkort aan de beurt.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: De laatste ster (Vijfde golf #3)
Auteur: Rick Yancey
Genre: Young Adult
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: juli 2016
ISBN: 9789400507470
Pagina’s: 303

 

Mijn recensie van het eerste deel van deze trilogie:

Rick Yancey – De vijfde golf *****

Mijn recensie van het tweede deel van deze trilogie:

Rick Yancey – De oneindige zee ****

2 gedachten over “Rick Yancey – De laatste ster ☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s