Ellen Lina – Sky ☆☆☆☆

sky

Elisa was zestien jaar toen zij moeder werd van haar dochter Sky. De vader – Julian – heeft hen kort na de geboorte verlaten. Elisa heeft Sky altijd verteld dat Julian nooit van haar bestaan heeft afgeweten.

Als alleenstaande tienermoeder heeft Elisa het niet makkelijk gehad met het opvoeden van haar dochter. Gelukkig heeft ze altijd veel steun gehad aan haar ouders, vrienden en buren, maar een vaderfiguur hebben zij altijd gemist. Elisa is zo beschadigd geraakt door het vertrek van Julian dat ze kampt met bindingsangst en nooit meer een normale relatie met een man heeft durven aangaan.

Sky is – net als haar vader – hoogbegaafd en een einzelgänger. Ze loopt er steeds meer tegenaan dat ze geen sociaal leven heeft. Sky is dan ook erg gelukkig als ze via het internet een jongen leert kennen die wel heel erg lief is voor haar. Elisa vertrouwt het niet, maar Sky is ervan overtuigd dat het een goede jongen is.

Sky begint ondertussen steeds nieuwsgieriger te worden naar haar vader en stelt veel vragen over hem aan haar moeder. Maar Elisa is hier niet happig op, omdat ze Sky wil beschermen en haar eigenlijk ook nooit de waarheid heeft verteld.

Maar dan wordt Sky slachtoffer van een heftige gebeurtenis, waarop zij een wanhopige beslissing neemt. Julian komt hierachter en wil het contact met zijn dochter en Elisa herstellen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Zijn zij in staat om elkaar na zoveel jaren nog te vergeven?

Ellen Lina (1983) werd geboren in Arnhem. Na de middelbare school volgde ze de PABO en werd docente op een basisschool. Vanwege het werk van haar man, die piloot is, woont ze sinds enige jaren in Willemstad op Curaçao. Ze heeft twee zoontjes. Eerder verschenen boeken van de auteur zijn Vasthouden! (2011) en Ooit zal ik je weer zien (2013).

“Ik heb geleerd over een vogel in een kooitje, die opgesloten zit en eigenlijk naar buiten wil. Hij ruikt de buitenlucht, hij ziet zijn vrienden vliegen in de lucht, vrij en gelukkig, maar het is voor hem onmogelijk om daaraan deel te nemen en zijn gevangenschap maakt hem depressief en verdrietig. Hij heeft zelf de sleutel, hij is de enige die het deurtje van de kooi kan openmaken, maar het lukt hem niet, terwijl hij zo graag wil vliegen.”

Deze quote uit Sky vind ik heel mooi van toepassing op het verhaal en op het leven. Vaak zijn we ons er niet van bewust dat we veel zelf in de hand hebben. We hebben geen invloed op wat andere mensen doen, maar we kunnen wel zelf kiezen hoe we met bepaalde situaties omgaan en hoe we reageren. Dit is ook van toepassing op de situatie waarin Elisa, Sky en ook Julian zich in bevinden. Zij beperken zichzelf en kunnen alleen zelf bepaalde patronen doorbreken en kiezen voor geluk en vrijheid, ondanks eerdere nare ervaringen.

Ellen Lina heeft met Sky, Elisa en Julian drie hele interessante personages bedacht. Zij worden uitgebreid beschreven en we leren veel over hun leven en denkwijzen. Hun verhalen zijn uit het leven gegrepen en worden erg overtuigend gebracht. De interactie tussen Elisa en Julian is ook een aansprekende verhaallijn. Ik kon mij in beide personages inleven.

Sky is een gevoelig verhaal met aangrijpende thema’s, maar het is geen zware kost. De schrijfstijl van de auteur is heel toegankelijk en makkelijk te volgen. Misschien raakte dit verhaal mij des te meer, omdat ik zelf moeder ben van een dochter. Wat Sky meemaakt in het boek is iets waar je je kinderen tegen wil beschermen. Ellen Rina heeft mij flink weten te raken met dit verhaal. Het is puur gevoel wat van de bladzijdes afspat.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Sky

Auteur: Ellen Lina

Genre: Roman

Uitgeverij: Ellessy

Datum: november 2015

ISBN: 9789086602964

Aantal pagina’s: 328

2 gedachten over “Ellen Lina – Sky ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s