Zeruya Shalev – Pijn ☆☆☆☆

pijn website

Iris is werkzaam als directrice op een basisschool in Jeruzalem. Tien jaar geleden was zij een van de slachtoffers van een terroristische aanslag en raakte zwaargewond. De dokters hebben haar opgelapt, maar ze heeft nog steeds veel fysieke pijn. Iris leidt een redelijk stabiel leven met haar man Micki en kinderen Alma en Omer.

Het leven van Iris neemt een bijzondere wending als zij tijdens een bezoek in het ziekenhuis haar oude jeugdliefde weer ziet. Eitan was haar eerste en grootste liefde, maar kort na het overlijden van zijn moeder heeft hij Iris verlaten. Iris was hier helemaal kapot van. Het weerzien met hem maakt een hoop gevoelens bij haar los. Eitan laat duidelijk merken dat hij blij is haar weer te zien en betuigt zijn spijt. Alle gevoelens steken weer de kop op en ze willen zich daar beiden volledig aan overgeven, maar Iris heeft haar gezin.

Ondertussen heeft Iris ook steeds meer zorgen om Alma die sinds kort op zichzelf woont in Tel Aviv. Haar bereiken de geruchten dat Alma zich vreemd gedraagt. Micki doet er heel nonchalant over, aan hem heeft ze dan ook niets. Maar Iris besluit de onderste steen boven te halen, want zij is bang haar dochter kwijt te raken. Dan blijkt dat Alma stabiliteit nodig heeft en dat kan Iris haar niet bieden als ze doorgaat met Eitan. Maar niet iedere liefde overwint alles…

Zeruya Shalev (1959) is geboren in kibboets Kinneret in Israël. Ze studeerde Bijbelwetenschappen in Jeruzalem, waar ze momenteel als schrijfster en redactrice werkzaam is en met haar gezin woont. Haar romans zijn stuk voor stuk internationale bestsellers geworden en bereikten een oplage van meer dan vijf miljoen exemplaren. Haar werk is in meer dan twintig talen vertaald. Shalev overleefde zelf net zo’n terreuraanslag als ze in deze roman beschrijft.

Pijn is mijn kennismaking met deze auteur en is redelijk buiten de comfortzone van wat ik normaal gesproken lees. Het voordeel is dat je voor aangename leesverrassingen komt te staan en dat is in dit geval ook van toepassing. Dit boek heeft mij van het begin tot het einde geboeid. De auteur heeft een hele mooie, bijna poëtische, schrijfstijl. Het boek staat bol van mooie uitspraken en beschrijvingen.

“We plegen bedrog met woorden, misschien is dat erger dan overspel, we plegen bedrog met woorden en die straffen ons.”

Zeruya Shalev neemt ons op overtuigende wijze mee in de tweestrijd waarin Iris zich bevindt. Gaat ze voor haar grote liefde en zet ze daarmee alles op het spel wat ze in loop der jaren heeft opgebouwd of kiest ze toch voor Micki en haar gezin.

“De liefde heeft vele gezichten, zegt Iris, soms is hij van het leven afgekoppeld, als een vlieger zonder touw, je weet dat hij aan de hemel zweeft, maar je probeert hem niet vast te houden, om te voorkomen dat je andere dingen die belangrijker zijn laat vallen.”

Pijn bestaat uit meerdere verhaallijnen. Naast de opnieuw oplaaiende liefde tussen Iris en Eitan lezen we ook over Alma die afdwaalt en onder invloed van een charlatan komt te staan. Maar ook de gezinsdynamiek komt uitgebreid aan bod.

Al deze verhalen omvatten pijn in de breedste zin van het woord. Fysieke pijn door wonden, pijn om het verlies van een grote liefde, pijn door zorgen om gezin en familie, pijn door (mis)communicatie en verwijten, pijn door keuzes moeten maken. Wat dat betreft dekt de titel van het boek de volledige lading. Zeruya Shalev beschrijft dit allemaal ontzettend intens, echt alles wat zij schrijft komt binnen.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Pijn

Auteur: Zeruya Shalev

Genre: Roman

Uitgeverij: Cossee

Datum: april 2016

ISBN: 9789059366442

Aantal pagina’s: 351

6 gedachten over “Zeruya Shalev – Pijn ☆☆☆☆

  1. Dit boek was me al opgevallen tussen de lijst met nieuwe boeken die ik af en toe bekijk op Boekmeter. Dus bedankt voor jouw bespreking, nu weet ik dat het inderdaad de moeite waard is dit te lezen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s