Samuel Bjørk – De doodsvogel ☆☆☆☆

de doodsvogel

Holger Munch en zijn team krijgen met een nieuw moordonderzoek te maken. Een tienermeisje wordt dood gevonden. Er lijkt sprake te zijn van een rituele moord. Het team staat voor de moeilijke taak om de moordenaar te vinden.

Helene Eriksen is de eigenares van Kwekerij Hurumlandet. Hier wonen (probleem)jongeren die niet meer thuis kunnen wonen. Het vermoorde meisje woonde hier ook. Het onderzoek brengt Munch en zijn collega’s al snel naar deze plek.

Mia Krüger is tijdens het vorige moordonderzoek door Munch bij het team gehaald. Zij wordt geroemd om haar bijzondere inzichten. Maar Krüger is heel labiel. Hij heeft haar eens ternauwernood van zelfmoord kunnen weerhouden. Munch wil haar nu weer bij het onderzoek betrekken, omdat zij van onschatbare waarde is, maar is zij daar wel toe in staat?

Er zijn verschillende sporen en verschillende verdachten, maar een dominee en een jonge hacker brengen de zaak in een stroomversnelling als zij met informatie komen. Maar wat Munch niet weet is dat de moordenaar het nu voorzien heeft op iemand die Munch heel dierbaar is. Zullen zij op tijd zijn?

Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), hij was eerder al succesvol als toneelschrijver en singer-songwriter en is afkomstig uit Oslo. De auteur behoort in zijn thuisland tot de hoogste divisie misdaadauteurs. Ik reis alleen werd direct na verschijnen een indrukwekkend – internationaal – succes. De serie met Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrollen wordt in meer dan 20 landen vertaald. Een Zweedse en een Amerikaanse tv-serie zijn in de maak.

De doodsvogel is het tweede deel met Munch en Krüger in de hoofdrol. Beide personages spreken mij erg aan. De auteur brengt veel verdieping aan in hun ontwikkeling en beschrijft uitgebreid wat zij eerder hebben meegemaakt en waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Beiden zijn getekend door pijnlijke gebeurtenissen in het verleden en worstelingen in het heden. Samuel Bjørk besteedt duidelijk veel aandacht aan het uitwerken van zijn personages. Iets wat ik erg kan waarderen in zijn boeken.

We lezen het verhaal vanuit verschillende personages. Het meest mysterieuze is het verhaal waarin we de bizarre en traumatische ervaringen van een jong kind volgen. Het zal voor weinigen een verrassing zijn dat we hier meer te weten komen over de jeugd van de moordenaar. Maar dit draadje geeft verder niks prijs over wie de moordenaar is.

Samuel Bjørk heeft een hele prettige schrijfstijl en neemt ons op boeiende wijze mee in zijn verhalen. Kenmerkend zijn korte hoofdstukken, het verhaal gebracht vanuit verschillende personages, meerdere verhaallijnen, interessante plotwendingen die ook nog wel eens voor verrassingen zorgen en een origineel verhaal. De doodsvogel is van dezelfde hoge kwaliteit als zijn voorganger en weer een thriller om van te genieten.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: De doodsvogel

Auteur: Samuel Bjørk

Genre: Thriller

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Datum: februari 2016

ISBN: 9789024565573

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s