Lucy Foley – Het boek van gevonden voorwerpen ****

Het boek van gevonden voorwerpen

1986. Kate is opgegroeid in een huis met haar moeder June en haar oma Evie. June is als kind geadopteerd door Evie en door haar aangestoken met het balletvirus. June is uiteindelijk een beroemde balletdanseres geworden, maar helaas door een tragisch vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Er werd binnen het gezin nooit gesproken over de afkomst van June.
Vlak voordat Evie overlijdt biecht zij aan Kate op dat zij meer weet over de biologische moeder van June. Zij heeft jaren geleden een brief geschreven aan Evie en June om haar kant van het verhaal te willen vertellen, maar Evie heeft ervoor gekozen dit stil te houden. Nu heeft ze daar spijt van en geeft Kate de brief met een voornaam en de enige andere aanwijzing die er is, een schets van een jonge vrouw die sprekend op June lijkt.

1928. Thomas worstelt met zijn gevoelens. Zelf wil hij heel graag kunstenaar zijn, maar zijn ouders verlangen van hem dat hij advocaat wordt. Op een avond komt hij zijn jeugdvriendin Alice tegen. Alice is inmiddels een mooie jonge vrouw geworden. Er is gelijk weer een klik tussen hen en Alice weet Thomas te enthousiasmeren om zijn hart te volgen. Wat zich langzaamaan lijkt te ontwikkelen tot een ontluikende liefde, loopt uiteindelijk anders door een heftige gebeurtenis en keuzes die er gemaakt worden. In de jaren daarna blijven ze elkaar volgen en van elkaar houden, maar van samenzijn is geen sprake.

1986. De zoektocht van Kate brengt haar uiteindelijk naar Corsica, waar de tragische geschiedenis van de liefde tussen twee mensen zich beetje bij beetje openbaart en waardoor de afkomst van June en dus ook van Kate duidelijk wordt.

Lucy Foley (1986) woont in Londen en is redacteur bij een uitgeverij. Het boek van gevonden voorwerpen is haar tweede roman.

Het boek van gevonden voorwerpen is een indrukwekkend liefdesverhaal. Het is geen zwijmelboek. De nadruk ligt meer op de tragiek zoals het liefdesverhaal zich heeft ontwikkeld. De auteur komt met een aantal aansprekende en goed uitgediepte personages.

Als lezer worden we meegenomen in het verhaal van twee tijdperken. De hoofdstukken wisselen zich af tussen vroeger en later en de personages raken steeds meer verweven met elkaar. Het perspectief vanuit wie we lezen verandert regelmatig.
Ook worden we getrakteerd op de brieven die Thomas en Alice elkaar schreven.

Het verhaal wordt langzaam opgebouwd en stukje bij beetje krijgen we steeds meer inzicht in wat er gebeurd is. Dit gebeurt mooi gedoseerd. Het einde van Het boek van gevonden voorwerpen komt wat abrupt en afgeraffeld over. Daar heeft de auteur een kans tot een bevredigend einde laten liggen.

Het boek is niet alleen een beschrijving van een liefdesverhaal in het verleden, maar ook voor Kate zijn er ontwikkelingen op liefdesgebied. Lucy Foley zorgt daarmee voor een leuk subverhaal.

Het boek van gevonden voorwerpen behandelt bekende thema’s als zoektocht naar waarheid, verloren liefde, oorlog, het maken van keuzes, druk van buitenaf en dat wordt beschreven via verschillende generaties. Daarmee is het verhaal niet heel origineel, maar de manier waarop het gebracht wordt zorgt ervoor dat het heel prettig leest en is daarom zeker een aanrader te noemen.

Plot ****
Originaliteit ***
Leesplezier ****
Schrijfstijl ****

Eindoordeel ****

Auteur: Lucy Foley
Titel: Het boek van gevonden voorwerpen
Genre: Roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022574560
Aantal pagina’s: 398

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s