Amanda Berry & Gina DeJesus – Tien jaar gevangen

Berry en DeJesus - Tien jaar gevangen

De ontvoering van drie jonge vrouwen in Cleveland: een schokkend en waargebeurd verhaal.

Drie jonge Amerikaanse vrouwen Michelle Knight (20 jaar), Amanda Berry (16 jaar) en Gina DeJesus (14 jaar) raken binnen twee jaar van elkaar vermist. Op 6 mei 2013 kon één van hen ontsnappen, waardoor de rest ook bevrijd kon worden. De drie meiden hadden negen tot elf jaar gevangen gezeten. Ze werden bevrijd uit handen van Ariel Castro. Al die jaren hield hij ze gevangen in zijn huis op nog geen vijf kilometer van waar ze vermist waren geraakt.

Amanda en Gina hebben samen hun verhaal geschreven. Michelle heeft niet meegewerkt aan dit boek, want zij wil haar eigen verhaal vertellen.

Tien jaar lang verkrachtte en mishandelde Castro de meiden. Vastgebonden aan kettingen in kleine en vieze ruimtes moesten Amanda en Gina zien te overleven. Castro heeft bij Amanda een dochter verwekt, die de eerste jaren van haar leven in gevangenschap door moest brengen. Amanda deed haar best haar dochter een zo normaal mogelijk (familie)beeld voor te schotelen.
Al die jaren in gevangenschap hield Amanda een dagboek bij op alles wat maar voorhanden was, van servetjes tot eetverpakkingen tot een klein notitieboekje. Deze aantekeningen zijn ook gebruikt voor dit boek.

Direct na de vondst van de meiden begon de politie een klopjacht op Castro. Het duurde geen uur voor hij werd opgepakt. Een maand na zijn veroordeling tot levenslang in de gevangenis pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

Een keer in de zoveel tijd komt er een verhaal voorbij in het nieuws waarbij je haren recht overeind gaan staan. Het moment in 2013 dat de meiden gevonden werden is er voor mij een van. Vol verbazing en walging dat dit soort dingen gebeuren volgde ik het nieuws de maanden daarna. Daarom wilde ik dit boek van Amanda en Gina graag lezen.

Tegen zieke geesten als die van Dutroux, Fritzl en ook Castro valt bijna niet te wapenen. We kunnen onze kinderen bijbrengen dat ze niet met vreemde mensen mogen meegaan, maar daarmee red je het niet. In het geval van Tien jaar gevangen was Castro voor alle drie de meiden zelfs niet eens een onbekende.

Mensen als Castro zijn meester in het manipuleren en zaaien van angst. Dat is een ding wat na het lezen van dit boek weer duidelijk is.
Hij hield de meiden de eerste jaren zoveel mogelijk uit elkaar en praatte ze zoveel aan dat ze elkaar wantrouwden. De spaarzame momenten dat ze hun aanwezigheid konden aankondigen aan derden durfden ze het door de angst niet aan.

Wat ook erg schokkend is aan dit verhaal is dat Castro er tot op het eind van overtuigd is geweest dat hij zelf een slachtoffer was. Hij beweerde zelf seksueel misbruikt te zijn geweest als jonge jongen en dat hij daardoor een seksverslaving heeft opgelopen.
Tot het einde toe hield hij vol dat de meiden zelf meekwamen naar zijn huis, dat de seks met wederzijdse instemming was en dat hij ze altijd goed onderhouden heeft. Deze narcistische man leefde in zijn eigen fantasiewereld….met al gevolgen van dien.

Het is ontroerend om te lezen hoe Amanda omgaat met het moederschap. Zij doet haar best haar dochter op te voeden onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Castro toonde zich naar zijn dochter voor zijn doen een liefdevolle vader en nam haar soms zelfs mee naar buiten. Misschien is dat uiteindelijk zelfs wel hun redding geweest. Steeds vaker liet hij doorschemeren dit geen leven te vinden voor zijn steeds ouder wordende dochter.

Tien jaar gevangen krijgt van mij geen beoordeling in sterren. Daarmee zou dit verhaal geen eer worden aangedaan.
Dit boek zal nog lang blijven nadenderen in mijn gedachten. Met momenten van ontroering, kippenvel en walging krijg je als lezer een beetje inzicht in de ervaringen van de meiden. Het is schokkend om te lezen wat mensen elkaar kunnen aandoen.

Amanda Berry en Gina DeJesus
Gina en Amanda

Auteur: Amanda Berry & Gina DeJesus (i.s.m. de journalisten Mary Jordan en Kevin Sullivan)
Titel: Tien jaar gevangen
Genre: Waargebeurd
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024568567
Aantal pagina’s: 368

Met dank aan Luitingh Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s