Chantal van Mierlo – De nummers ***

De nummers

Sara is op bezoek geweest bij haar vriendin in de Ardennen als zij ’s avonds laat terug naar huis rijdt. Maar haar auto raakt midden in de bossen van de weg. Gewond en maar half bij bewustzijn is daar ineens een jongen die haar uit het autowrak bevrijdt en meeneemt naar zijn hut om haar wonden te verzorgen. Sara komt erachter dat de jongen Chris heet, maar dat hij verder niet het achterste van zijn tong laat zien. Ze heeft het idee dat ze daar niet alleen zijn, maar Chris vertelt haar verder niks.

Als Sara eenmaal weer thuis is in Utrecht kan zij Chris maar moeilijk uit haar gedachten krijgen. Ook heeft zij het idee dat ze in de gaten gehouden wordt, maar snapt niet door wie en waarom.

Sara zit diep in de financiële problemen door de gokverslaving van haar ex-vriendje, is haar baan kwijt en dreigt haar woning uit te moeten. Dan krijgt ze een telefoontje van haar zus dat hun moeder in kritieke toestand in het ziekenhuis in Griekenland ligt. Ze boekt een ticket om diezelfde avond nog te vertrekken.

Vlak voordat Sara vertrekt staan er twee mannen voor haar deur die beweren van de politie te zijn en nog vragen hebben over het ongeluk. Maar ze vertrouwt het niet. Op dat moment komt ook Chris met een vriend aan en zij slaan de twee mannen in elkaar. Chris smeekt Sara om mee te komen en te vluchten en belooft haar alles uit te zullen leggen.

Een verschrikkelijk experiment, uitgevoerd op mensen heeft ervoor gezorgd dat Chris en zijn vrienden ontsnapt zijn en opgejaagd worden. Zij kunnen niet naar de politie, want het is een experiment van de overheid. Sara zit er nu middenin en vlucht mee met de groep. Wat volgt is een kat- en muisspel die tot diep in de bossen van het Zwarte woud doorgaat.

Chantal van Mierlo (1979) verhuisde na het afronden van haar studie International Business naar Duitsland. Daar werkte ze in diverse functies in marketing en pr. Zij werkt op dit moment aan haar tweede thriller.

In De nummers wordt duidelijk waarom Chris en de anderen op de vlucht zijn. De overheid heeft experimenten uitgevoerd op mensen. Het doel was om menselijk DNA zo te manipuleren dat ernstige ziektes uitgeroeid konden worden, maar dit werd te gevaarlijk en leverde te weinig resultaten op. Maar er is iemand die het project weer op wil starten en jacht maakt op de proefpersonen.

Het gekozen thema van het boek, het manipuleren van menselijk DNA om ernstige ziektes uit te roeien, is een goed onderwerp voor een thriller. Een onderwerp wat nu, maar ook in de toekomst zeker onderwerp van discussie zal zijn en waar genoeg spannend materiaal over te bedenken is.

Het boek leest meer als een young adult dan een thriller. De hoofdpersonages zijn eind twintig, maar komen jonger over in de beschrijvingen. Met name jongvolwassenen zullen aangesproken worden door de schrijfstijl van de auteur, wat heel toegankelijk en simpel te noemen is.

Op verschillende websites wordt geschreven dat “De nummers het James Bond-gevoel beangstigend dichtbij brengt: niet in Amerika maar in onze eigen achtertuin schuilt het grootste gevaar. De Nummers heeft alles in zich om de Ik ben Pelgrim van de Lage Landen te worden”. Deze tekst zorgt ervoor dat de lat gelijk wel erg hoog gelegd wordt, zeker voor een debuut.

Tot mijn teleurstelling heeft het boek niet aan déze verwachting voldaan. Als de auteur en uitgever deze vergelijking weghalen krijgt dit debuut een veel eerlijkere start. Want wat wel overeind blijft is een met vaart geschreven verhaal. De nummers komt wat tekort aan spanning, diepgang en is wat voorspelbaar, maar maakt dit ruimschoots goed met voldoende actie in het verhaal. Al met al is dit een aardig debuut te noemen. Een mooie basis is zeker gelegd door Chantal van Mierlo.

Plot ***
Originaliteit ***
Leesplezier ***
Schrijfstijl ***

Eindoordeel ***

Auteur: Chantal van Mierlo
Titel: De nummers
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo / Anthos
ISBN: 9789026331244
Aantal pagina’s: 245

Met dank aan de uitgever voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s