Francis Baker – Kersenbloesem in Mauthausen


Flaptekst

Universitair hoofddocent Nathan Sjouwerman worstelt met somberheid en heftige emoties door het oorlogsverleden van zijn joodse familie. Hij voelt een sterke band met zijn grootvader Hartog Stern die in 1942 is vermoord in kamp Mauthausen, een berucht concentratiekamp met het zwaarste strafregime van het nazi-kampensysteem. Om met zichzelf in het reine te komen, gaat hij op zoek naar de ware toedracht en de daders van die moord.

Tijdens een zomercursus in de Verenigde Staten ontmoet hij de joodse studente Menucha Liebeskind. Deze ontmoeting werpt een onverwacht licht op hun eigen geschiedenis en die van hun families. Mauthausen blijkt niet alleen een gruwelijk voorbeeld van terreur maar ook de plek waar een schokkende waarheid is verborgen.


Over de auteur

Kersenbloesem in Mauthausen is de debuutroman van Francis Baker, pseudoniem voor het schrijversduo Tineke den Bakker en Frans le Fèvre. In 2021 verschijnt de Engelse vertaling van het boek.

Hartog Stern heeft echt bestaan en is uitgangspunt en inspiratie geweest voor deze fictionele roman.


Mijn leeservaring

Naar dit boek keek ik erg uit. Niet eerder kwam een roman letterlijk zo dichtbij.
Hartog, die inspiratie is geweest voor Kersenbloesem in Mauthausen, is mijn overgrootvader.
Dat maakte het lezen van dit boek voor mij extra speciaal.

Tussen augustus 1938 en mei 1945 zijn meer dan 184.000 mensen naar kamp Mauthausen gedeporteerd. Er zijn daar zeker 95.000 mensen gestorven als gevolg van uitputting, marteling, ziekte en extreem geweld van de SS. Men probeert al die slachtoffers een naam te geven, zodat we hen kunnen eren en herinneren.

Het debuut van Francis Baker is fictie, maar is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Er komen regelmatig historische feiten en cijfers voorbij, waar ik dan toch weer een brok van in mijn keel krijg.

Kersenbloesem in Mauthausen begint met een aantal verschillende verhaallijnen, waarin de hoofdpersonages geïntroduceerd worden. In het verleden volgen we een deel van het leven van de voormalig kampcommandant van Mauthausen en in het heden maken we kennis met Nathan en Menucha, wiens levens zullen kruizen tijdens hun onderzoeken naar strafkamp Mauthausen. De plotopbouw vindt gestaag plaats en tijdens het lezen vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats. Dit wordt met diepgang en emotie gedaan.

Het boek leest vlot en is met 288 pagina’s niet dik. De schrijfstijl van Francis Baker zorgt ervoor dat je soepel door het verhaal gaat en geeft ons regelmatig een inkijkje in Joodse woorden en tradities, wat het boek nog meer jeu geeft. Het is de auteur goed gelukt om dit verhaal emotie mee te geven door aansprekende en goed uitgediepte personages. En ook al is het fictie, de verhalen van Menucha en Nathan zijn op velen van toepassing in het echte leven. 

Ik ben blij dat Francis Baker dit boek geschreven heeft en dat het ook in het Engels uitgebracht zal worden. Dit soort verhalen mogen namelijk nooit verdwijnen! 

Tot slot wil ik hieronder graag nog een krachtige quote uit Kersenbloesem in Mauthausen delen. Deze sprak mij namelijk erg aan…..

Mauthausen is een plek die ondraagbaar is door het gewicht van haar geschiedenis en tegelijkertijd een nimmer te dimmen licht moet zijn voor de toekomst.


Titel: Kersenbloesem in Mauthausen
Auteur: Francis Baker
Uitgeverij: U2PI
Genre: roman
Pagina’s: 288
Datum: december 2020

Een gedachte over “Francis Baker – Kersenbloesem in Mauthausen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s