Erik van der Linden – De buitenstaanders


Flaptekst

Wat begint als een leugentje om bestwil eindigt tien jaar later op de reünie van het Nieuw Land College met een moord. Vijf vrienden worden verdacht. Allemaal lijken ze een motief te hebben, allemaal hebben ze een ander verhaal.

De eerste vijf jaar van de middelbare school is het Erik niet gelukt om opgemerkt te worden. Met twee websites weet hij zich tijdens het laatste jaar alsnog in het middelpunt van de aandacht te brengen. Hij raakt bevriend met de populaire Daniël en Steven en maakt met hen een site waarop vrouwelijke leerlingen van de school worden besproken. Wanneer ze de begeerde Eva beschrijven en de waarheid aan het licht dreigt te komen, schuiven ze het in de schoenen van een jaargenoot.

Jaren later zijn de vrienden dit voorval alweer vergeten, totdat ze op de avond van de reünie ingehaald worden door hun verleden. Erik is inmiddels docent op zijn oude school, maar wordt gezien als een van de verdachten. Hij probeert de geschiedenis van de vriendengroep te reconstrueren en zoekt naar de oplossing van het raadsel waar de politie voor staat: wie heeft het gedaan en waarom? Terwijl Erik probeert mee te werken met de politie, blijkt ook hij redenen te hebben om de waarheid te verbergen.


Over de auteur

Erik van der Linden (1992) is een pseudoniem van Bob Dijkgraaf. Erik werkt als docent Engels op het Nieuw Land College. Hij schreef dit boek over de moord op een oud-klasgenoot en alles wat daaraan voorafging. Een ingenieuze coming-of-age thriller waarin niemand te vertrouwen lijkt.

Leuk weetje… De auteur schrijft onder de naam van zijn hoofdpersonages. Hij vindt het niet interessant genoeg om zijn eigen naam op zijn boeken te zien.

Eerder verschenen werk van de auteur:
De bunker (onder pseudoniem Hannah de Vries)


Mijn mening

De buitenstaanders is het eerste boek wat ik heb gelezen van de auteur. En dit was gelijk een zeer aangename kennismaking. Het boek begint met een proloog waarin in het heden een moord is gepleegd. Er staan een aantal mensen om het lichaam heen. De setting is een reünie van de middelbare school.

Erik van der Linden is één van de hoofdpersonages. Hij werkt als docent op de middelbare school waar hij vroeger zelf ook leerling was. Hij is één van de gasten op de reünie en een vroegere vriend van degene die vermoord is.

Erik van der Linden brengt het verhaal door af te wisselen tussen verleden en heden. Het verleden overheerst en beschrijft een periode van elf jaar geleden tot vlak voor de reünie. De auteur werkt toe naar het wie en waarom. De buitenstaanders is dan ook een whodunnit te noemen.

Het verhaal begint tijdens een kamp van de examenklassen. Erik hoort niet bij de populaire jongens en meisjes, maar kan het wel met iedereen vinden. Als een andere jongen gepest wordt neemt Erik het voor hem op. Daardoor valt hij op bij de populaire jongeren en verdient hij van een aantal hun respect. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, die tot in hun studietijd en daarna, met ups en downs, blijven bestaan.

Er komt een overzichtelijk aantal personages voorbij in De buitenstaanders. Het hele verhaal draait om die groep jongeren die bevriend raken en hun jaargenoten. Er zijn een aantal personages die wat meer uitgediept worden en een aantal die wat aan de oppervlakte blijven. Dit is goed gedoseerd door de auteur. Ook de thema’s die in dit boek voorbij komen zijn aansprekend in het verhaal verwerkt, zoals vriendschap, liefde, loyaliteit, jaloezie, bedrog, verborgen agenda’s en manipulatie. 

Erik van der Linden heeft mij met zijn boek goed weten te vermaken. Zijn schrijfstijl is kort en krachtig en zit vol met humor. Hij maakt gebruik van korte hoofdstukken en schrijft lekker beeldend, zonder dat hij teveel uitweid en verzand in ellenlange beschrijvingen. Ik heb een paar keer gegrinnikt om uitspraken in het boek.

De buitenstaanders is een thriller, maar niet in klassieke zin spannend. Er wordt niet gegruweld en er zijn geen enge scènes. Het draait erom dat er een moord is gepleegd en het is onbekend wie dat gedaan heeft. Er is een vriendengroep en iedereen is verdacht. Pas op het eind wordt alles duidelijk. Of nou ja…nog niet helemaal, want daar moet je als lezer nog wel iets voor doen… 

 

Eindoordeel ♦♦♦♦


Titel: De buitenstaanders
Auteur: Erik van der Linden
Uitgeverij: TWSS
Genre: thriller
Pagina’s: 320
Datum: oktober 2020


Leuk om te weten en te doen

De Buitenstaanders is het enige boek dat zowel een thriller als een literaire escape room is. Het maakt het boek uniek, maar ook zonder de escape room te spelen kan je van het boek genieten. Hoe zit dat? In het boek worden vijf personages verdacht van het plegen van een moord. Aan het eind van het boek weet je wat de rol was van het hoofdpersonage en je denkt ongetwijfeld te weten hoe de andere personages erbij betrokken zijn. Om dat echter zeker te weten, moet je eerst drie puzzels oplossen.

Door het boek heen zitten, zonder dat je dit tijdens het lezen doorhebt, drie puzzels verwerkt. Als je die drie puzzels hebt opgelost, ontvang je een extra hoofdstuk waarin de moord en de betrokkenheid van de personages wordt uitgelegd. Het is een uitdaging voor de onderzoekende lezer. Heb je echt geen zin om te puzzelen, maar moet je weten of jouw vermoeden juist was? Geen zorgen, ook dat kan. Meer daarover in De Buitenstaanders.

2 gedachten over “Erik van der Linden – De buitenstaanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s