Pierre Lemaitre – Drie dagen en levenslang ☆☆☆☆

drie-dgn-en-levenslang

“Op dat moment, ten prooi aan een onbedwingbaar gevoel van onrechtvaardigheid, verloor Antoine zichzelf. De shock veroorzaakt door de dood van Odysseus sloeg om in oncontroleerbare razernij. Verblind door woede griste hij de stok van de grond die hij tot voor kort had gebruikt voor de lift en zwaaide ermee alsof Rémi een hond was en hij diens baas.”

Het Franse dorpje Beauval is in rep en roer als de zesjarige Rémi van de aardbodem lijkt verdwenen. Er wordt gelijk een grootschalige zoektocht gestart door de politie en de dorpsbewoners, maar zonder snel resultaat. Er wordt een man opgepakt, maar ze hebben niet genoeg bewijs.

Alleen de twaalfjarige Antoine weet wat er die middag gebeurd is. Hij is degene die de oorzaak van zijn verdwijning is. Hij heeft Rémi in een opwelling vermoord.

Intens verdrietig en boos om het overlijden van de aangereden buurhond – zijn maatje – trok Antoine zich terug in het bos. De kleine Rémi keek erg op naar zijn grote buurjongen en volgde hem weleens het bos in, zo ook nu weer. Maar deze keer knapte er iets bij Antoine. Het was de vader van Rémi die zijn eigen hond doodschoot en nu hij Rémi ziet reageert hij zijn boosheid op hem af.

Antoine is ervan overtuigd dat hij elk moment ontmaskerd zal worden. Hij woont alleen met zijn moeder, zijn vader is niet in beeld en zij heeft het te druk met het drama van de buurjongen met de andere moeders uit het dorp. Zij lijkt niet in de gaten te hebben wat haar zoon bezighoudt.

In zijn dromen wordt Antoine geteisterd door herbelevingen en ook overdag is hij vaak angstig. Een zenuwinzinking is nabij, maar hij vertelt niemand zijn geheim. Dan vorderen de dagen, maanden en jaren en Rémi wordt maar niet gevonden. Zal het Antoine lukken zijn leven weer op te pakken en zal zijn geheim veilig blijven?

“In Beauval voerde alles hem terug naar die laatste dagen van 1999. Wat er toen was gebeurd, maakte deel uit van een ander leven, zelfs Beauval had het hoofdstuk afgesloten, maar aangezien het raadsel van de verdwijning van Rémi Desmedt nooit was opgelost, smeulde er nog een vuur dat met elk zuchtje wind weer kon oplaaien. Omringd door al die mensen, voelde hij zich altijd bedreigd, was alles doortrokken van betekenis, open voor interpretatie, een bron van angst…”

Pierre Lemaitre (1951) is een Franse scenarioschrijver en auteur. Hij werkte als leraar literatuur voordat hij schrijver werd. De auteur heeft zowel romans als thrillers (met commissaris Camille Verhoeven) op zijn naam staan.

Zijn thriller Alex heb ik gelezen en vond ik erg spannend. Drie dagen en levenslang is geen thriller, maar een roman. Dat verschil is duidelijk merkbaar tijdens het lezen, want dit boek is niet spannend, maar gaat vooral in op de belevingswereld van de hoofdpersoon en welke gevolgen zijn actie heeft op zijn leven. Of het nou schuldgevoel is of alleen de angst gepakt te worden blijft werd mij niet helemaal duidelijk.

In drie dagen en levenslang volgen we Antoine vanaf het moment dat hij Rémi doodt. We volgen hem in de jaren 1999, 2011 en 2015. In die eerste periode is het nog maar een twaalfjarige jongen en dat is ook goed te merken aan zijn gedrag en de manier waarop hij ermee omgaat. Een van zijn gedachten is bijvoorbeeld om te vluchten, maar zijn spidermanpop moet dan wel mee. Dit laat zien dat het echt nog maar een kind is. Een kind waarbij inzicht in oorzaak en gevolg nog niet goed ontwikkeld is.

Rémi wordt maar niet gevonden en Antoine wordt ouder, gaat op zichzelf wonen buiten het dorp, studeert geneeskunde, krijgt een relatie en wordt huisarts. Maar die ene dag blijft hem in meer of mindere mate achtervolgen. Noem het misschien karma, maar al zijn acties komen op één of ander manier weer terug op zijn bordje, soms met levenslange gevolgen. De rol van zijn moeder lijkt onbeduidend in het verhaal, maar de auteur geeft haar nog een gave plotwending mee in het verhaal.

Pierre Lemaitre kan goed schrijven. De boeken die ik heb gelezen zijn vlotte boeken en zijn meeslepend. Drie dagen en levenslang is een diepgaande psychologische roman.

 

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: Drie dagen en levenslang
Auteur: Pierre Lemaitre
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander
Datum: september 2016
ISBN: 9789401606097
Pagina’s: 225


Met dit boek heb ik meegedaan aan de leesclub van Thrillzone. Bedankt voor het digitale recensie-exemplaar.

Een gedachte over “Pierre Lemaitre – Drie dagen en levenslang ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s