Brandon Sanderson – Staalhart ☆☆☆☆

staalhart

 

Ruim tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel. Kort daarna ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Zij werden Epics genoemd. Deze krachten zorgden ervoor dat de mensen veranderden, en niet in goede zin. Tot op heden strijden Epics om de macht en zij schromen niet om hierbij geweld te gebruiken en te moorden.

“Ik was al jaren op jacht naar de Wrekers. Dat waren de enigen die nog steeds terugvochten: een schimmige groep die machtige Epics achtervolgde, in de val lokte en uit de weg ruimde. De Wrekers, dat waren de helden.”

David was nog een kleine jongen toen hij er getuige van was dat zijn vader vermoord werd door Staalhart. Inmiddels is het tien jaar later en heeft hij een ware studie gemaakt van alle beruchte Epics. David zint op wraak en zijn ultieme doel is Staalhart vermoorden. Epics doen zich onoverwinnelijk voor, maar hebben allemaal een zwakte die ze heel goed verborgen houden. Maar David heeft Staalhart al eens zien bloeden en weet dat hij dus ook dood kan.

David wil zich aansluiten bij De Wrekers. Een groep die als doel Epics vermoorden heeft. Maar zij laten zich niet makkelijk vinden. Door Davids observatievermogen lukt het hem uiteindelijk om De Wrekers te vinden, maar zij zijn er niet happig op om David aan te horen. Als David hen uitlegt wat hij tot nu toe over Epics heeft ontdekt en dat hij Staalhart wil vermoorden weet hij toch een aantal Wrekers enthousiast te maken. Zij nemen hem op in de groep, maar niet iedereen is het ermee eens.

“Een mislukking kan tot onze ondergang leiden, en dat zou het einde kunnen worden van het laatste beetje verzet tegen de Epics dat de mensheid nog kan opbrengen.”

David en De Wrekers hebben maar kort de tijd om met een plan te komen, wat ook nog eens bijna onmogelijk uit te voeren lijkt te zijn. Maar ze bundelen hun kennis en creativiteit en dagen Staalhart uit om de strijd aan te gaan. Een strijd waarbij maar één partij kan winnen.

Brandon Sanderson (1975) is een populaire Amerikaanse fantasyschrijver. Zes van zijn boeken hebben hoog op de New York Times-bestsellerlijst gestaan, en van veel van zijn titels (waaronder Staalhart) zijn de filmrechten verkocht.

Het verhaal kent een beperkt aantal personages wat het heel overzichtelijk maakt. De Wrekers bestaan uit vier jongvolwassenen – met David erbij vijf – en een oudere man. Gedurende het verhaal komen we steeds iets meer te weten over de personages, dit gebeurt heel gedoseerd en zorgt soms voor verrassingen. Bepaalde elementen in dit boek zijn voorspelbaar, maar er gebeurt ook zeker het een en ander wat je niet ziet aankomen. Dubbele agenda’s, geheimen uit het verleden, strijd op leven en dood, en een heel klein vleugje romantiek zorgen voor een veelzijdig verhaal.

Staalhart is een boek wat veel mensen zal aanspreken. Dit verhaal spreekt enorm tot de verbeelding. Het is dan ook niet gek dat de filmrechten al verkocht zijn, want de ingrediënten voor een gave fantasy-actiefilm zijn aanwezig. Het verhaal heeft alles in zich om een succes te worden binnen het genre. Het is spannend, het zit vol met actiescènes die groots aangepakt worden, er zijn gave plotwendingen en we krijgen een aantal onverwachtse situaties voorgeschoteld.

Staalhart is het veelbelovende begin van een nieuwe young adult-trilogie genaamd De Wrekers. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. In september van dit jaar verschijnt het tweede deel, Vlammenwerper.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Staalhart (De Wrekers 1)
Auteur: Brandon Sanderson
Genre: Young adult
Uitgeverij: Q
Datum: mei 2016
ISBN: 9789021403090
Pagina’s: 416

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s