Jobien Berkouwer – Zomermeisjes ☆☆☆

zomermeisjes

 

Lot van Dijk is een jonge profiler die voorheen bij de politie in Amsterdam werkte, maar nu overgeplaatst is naar het korps in Twente. Deze verandering van omgeving bevalt haar totaal niet, want in deze uithoek is er weinig te beleven.

Na een heftige storm wordt per toeval het lichaam van een tienermeisje ontdekt. Lot en haar collega Jaap zijn als een van de eersten ter plaatse. Lot bestudeert de bijzondere situatie waarin het lichaam zich bevindt en beseft al snel dat ze hier met een heel ziek persoon te maken hebben. Iemand die het waarschijnlijk niet bij één moord zal laten en iemand die waarschijnlijk ook al eerder gemoord heeft. En het was ook duidelijk niet de bedoeling dat dit lichaam gevonden zou worden.

Voor Lot begint haar eerste echte zaak als profiler binnen dit korps, maar ze wordt flink tegengewerkt door een aantal collega’s die haar functie niet al te serieus nemen. Als er een tweede lichaam wordt gevonden is het aan de politie om te voorkomen dat de dader nog een keer toeslaat. En daarvoor hebben ze toch ook echt de inzichten van Lot nodig.

De moordenaar wordt ondertussen onrustig, omdat zijn heiligdom is vernield en zijn meisjes nu niet meer goed zijn. Hij heeft een nieuw meisje nodig…

“Alles wat perfect was, is in duigen gevallen. Ze zijn gevonden, ontmaskerd, afgepakt door het ongeluk.”

Jobien Berkouwer is een Nederlandse auteur. In vijftien jaar tijd heeft ze verschillende functies gehad bij de politie waaronder hoofdinspecteur. Tegenwoordig is ze werkzaam als profiler en adviseur voor bedrijven en particulieren bij het oplossen van zaken als stalking, afpersing en bedreiging. Naast haar dagelijkse werk is ze ook gaan schrijven. Zomermeisjes is haar thrillerdebuut.

Zomermeisjes is een boek dat ik in één dag heb gelezen. De auteur heeft een schrijfstijl die bijna staccato te noemen is. Ze is kort en bondig in haar beschrijvingen en ook de hoofdstukken zijn kort van stuk. De auteur beperkt zich in haar schrijven tot het hoogstnodige en dwaalt niet af met allerlei mijmeringen of uitgebreide beschrijvingen.

Dat Jobien Berkouwer een politie achtergrond heeft is duidelijk te merken. Ze maakt regelmatig gebruik van technische termen en beschrijft hoe bepaalde procedures in zijn werk gaan.

Zomermeisjes leest dus heel vlot, maar ik heb wel wat op- en aanmerkingen. Het verhaal is wat mij betreft wat ‘recht toe recht aan’. Als lezer werd ik niet uitgedaagd of verrast. De plot heb ik als voorspelbaar en voor de hand liggend ervaren. Er zijn meerdere personen die verdacht gemaakt worden, maar je weet van te voren al dat het er teveel bovenop ligt.

Wat mij het meeste heeft aangesproken is de verhaallijn waarin de dader wordt gevolgd. Dit vond ik aangrijpend en spannend tegelijkertijd. De overige personages worden vrij oppervlakkig beschreven, maar met de dader gaat Jobien Berkouwer flink de diepte in. We komen wel wat te weten over Lot en haar verleden, maar dit had meer aan bod mogen komen.

Zomermeisjes is een aardig debuut, maar steekt niet boven of onder vergelijkbare thrillers uit. Het is een echte politiethriller en whodunnit die vlot leest, maar weinig uitdaging en verrassing biedt.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: Zomermeisjes
Auteur: Jobien Berkouwer
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: juni 2016
ISBN: 9789400507739
Pagina’s: 304

2 gedachten over “Jobien Berkouwer – Zomermeisjes ☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s