Mirjam Mous – Virus ☆☆☆

Virus

De twee neven Kris en Hopper zijn samen op vakantie in Spanje. Terwijl zij met hun auto hoog in de bergen rijden, waar het flink regent, rijden zij per ongeluk een man aan die op slag dood blijkt te zijn. Geschrokken en uit pure angst rijden zij door en vluchten. Kort daarna raken de jongens met hun auto van de weg, waardoor ze gedwongen zijn om lopend op zoek te gaan naar het eerst volgende dorp.

Kris en Hopper komen via een aantal goed verstopte wegwijzers terecht in het dorpje Odrín. Maar heel erg welkom worden ze daar niet ontvangen door de lokale bevolking. Ana is een meisje uit het dorp die de jongens op sleeptouw neemt. Kris en Hopper zijn beiden gecharmeerd van haar en proberen op hun eigen manier haar aandacht te krijgen.

De neven zijn als de dood dat ze opgepakt worden voor de dode man en willen zo snel mogelijk weer weg.
Hun mobiele telefoons hebben geen bereik en wanneer zij het dorp uit willen blijkt de enige weg naar buiten te zijn afgesloten en te worden bewaakt door mannen met wapens. Niemand mag er nog in of uit.

Er blijkt een levensgevaarlijk virus uitgebroken te zijn. Steeds meer mensen worden ziek en er is geen genezing. Maar niet alleen het virus is een bedreiging voor de jongens. Ook een aantal bewoners willen koste wat kost dat hun geheimen veilig blijven. Kris en Hopper moeten vechten voor hun leven.

Mirjam Mous (1963) werkte twintig jaar als onderwijzer en schrijft nu sinds tien jaar voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften, waaronder de Tina en Okki. Haar boek Boy 7 is in 2014 verfilmd en draaide in de Nederlandse bioscopen.

In het boek komen niet al te veel personages voor. De jongeren – Kris, Hopper en Ana – dragen het verhaal.
Kris heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Zijn tics nemen door de stress in flinke mate toe. De auteur verwerkt dit op overtuigende manier in het verhaal en is daar heel consequent in. Het is niet grappig om dit syndroom te hebben, maar het levert wel grappige momenten op in het boek.

Het verhaal komt wat langzaam op gang. Pas halverwege Virus wordt het spannend en is de dreiging goed voelbaar. Een aantal bewoners hebben een dubbele agenda, beetje bij beetje wordt door Mirjam Mous prijsgegeven wie er wel en niet te vertrouwen is. Alles komt samen tot een spannend en bevredigend einde.

Virus is een vlot lezend young-adult verhaal. Het boek heeft een redelijk groot lettertype en is met zijn 283 bladzijdes snel uit. Ook het taalgebruik is echt toegespitst op jongvolwassenen door de makkelijke woorden, vlotte zinnen en korte hoofdstukken.

Plot ***
Originaliteit ***
Leesplezier ***
Schrijfstijl ***

Eindoordeel ***

Auteur: Mirjam Mous
Titel: Virus
Genre: young-adult
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000340330
Aantal pagina’s: 283

6 gedachten over “Mirjam Mous – Virus ☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s