Jean Kwok – Dans met mij ****

Dans met mij

Charlie Wong is de oudste dochter van Chinese immigranten. Haar moeder is overleden. Met haar vader en zusje woont zij in China Town in New York. Zij werkt lange dagen als bordenwasser in het noedelrestaurant waar haar vader ook werkt. Charlie is een onopvallend persoon, erg onhandig en leeft in het keurslijf zoals dat van haar verwacht wordt.

Als Charlie een vacature voorbij ziet komen voor een administratieve functie bij een van New York’s meest gerenommeerde dansscholen ziet ze dat als een kans om uit de sleur van haar leven te komen. Charlie’s moeder was, voordat zij met haar vader trouwde, een groots danseres en heeft Charlie als kind de basisbeginselen meegegeven. Als zij die baan weet te bemachtigen kan ze de herinnering aan haar moeder levend houden.

Tegen haar eigen verwachting in wordt Charlie daar aangenomen als receptioniste. Omdat haar vader een baan binnen de danswereld nooit zal goedkeuren vertelt ze hem dat ze gaat werken voor een computerbedrijf.

Dan krijgt Charlie ook nog eens onverwachts de kans om les te gaan geven aan een beginnersklas. Niet iedereen ziet potentie in haar, maar dat ze een vechtersmentaliteit heeft is wel snel duidelijk. Het dansen maakt iets in Charlie los wat ze nooit voor mogelijk had gehouden en zij bloeit op tot een mooie, zelfverzekerde jonge vrouw.

Jean Kwok emigreerde op vijfjarige leeftijd met haar familie van Hong Kong naar China Town, New York. Zij heeft Amerikaanse en Engelse literatuur gestudeerd aan Harvard. Tegenwoordig woont zij in Nederland, waar haar man vandaan komt. ‘Dans met mij’ is haar tweede roman. Haar eerste boek is al in 17 verschillende talen verschenen. In ‘Dans met mij’ komt haar liefde voor dansen naar voren.

De auteur heeft een ontzettend aansprekende manier van schrijven. Heel toegankelijk, mooi en vloeiend. Als lezer krijgen we veel mee van Chinese tradities, gebruiken en wijsheden in het boek. Kwok geeft haar personages veel diepgang en groei mee.

Charlie doet haar best evenwicht te vinden tussen verplichtingen thuis en de wens om professioneel te leren dansen. Haar verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit naar haar gezin toe is groot.

Als haar zusje ziek wordt en steeds zorgwekkender gedrag begint te vertonen voelt Charlie zich verantwoordelijk. Charlie heeft weinig vertrouwen in de Oosterse geneeskunsten waarmee haar zus behandeld wordt en wil haar door een Westerse arts laten onderzoeken. Dit geeft een hoop wrijving tussen Charlie en haar vader. Haar vader laat zich daarin leiden door zijn broer die een eigen praktijk heeft in Oosterse geneeswijzen.

‘Dans met mij’ is een verhaal over dromen najagen, loskomen en doorbreken van (voor)oordelen, cultuur, familie en liefde. Het is een enorm veelzijdig verhaal wat bladzijde na bladzijde weet te boeien.

Eindoordeel ****

Plot ****
Leesplezier *****
Schrijfstijl *****
Originaliteit ****
Psychologie ****

Auteur: Jean Kwok
Titel: Dans met mij
Genre: Roman
1e uitgave: juli 2014
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789402302042
Aantal pagina’s: 325

In juni van dit jaar heb ik Jean Kwok mogen ontmoeten op het boekenbloggersevent wat door Meulenhoff / Boekerij georganiseerd werd. Aangestoken door haar spontaniteit en enthousiasme heb ik mij aangemeld voor een recensie-exemplaar. Dankjewel Jean en Boekerij dat ik dit boek mocht lezen en recenseren.

4 gedachten over “Jean Kwok – Dans met mij ****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s