Berdien Stenberg – Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal ****

Hallo allemaal, mn moeder die is kaal

In 2008 ontdekt Berdien een knobbel in haar borst. De huisarts stelt haar gerust, maar stuurt haar voor de zekerheid voor verder onderzoek naar het ziekenhuis. Dan blijkt dat Berdien borstkanker heeft met uitzaaiingen in de oksel. In de zeven maanden die volgen zal zij chemotherapie en een borstbesparende operatie krijgen en bestraald worden. Berdien heeft twee jongvolwassen kinderen uit een eerder huwelijk die weten wat er gaande is. Maar haar toen 6-jarig zoontje wil zij koste wat kost beschermen op zijn jonge leeftijd. Als hij op zijn zevende verjaardag per ongeluk zijn moeder met een kaal hoofd ziet schreeuwt hij naar de verjaardagsvisite: “Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal”. Voor Berdien het moment om haar zoon op geheel eigen creatieve wijze mee te nemen in het avontuur van haar ziekteproces.

Tijdens haar eigen ziekteproces komen alle herinneringen over haar vriendin Elisa naar boven. Elisa is een aantal jaren geleden overleden ten gevolge van kanker en Berdien heeft dat van dichtbij meegemaakt. Elisa was al snel uitbehandeld, maar zocht haar heil nog in de alternatieve geneeswijzen. Nu Berdien met haar eigen ziekte geconfronteerd wordt, worden de omstandigheden rond Elisa’s ziekteproces en dood beetje bij beetje duidelijk.

Berdien Stenberg is een Nederlandse fluitiste, die in de jaren ‘80 en ‘90 diverse internationale hits scoorde, meer dan 25 gouden en platina platen binnenhaalde en enkele miljoenen platen verkocht. Later werd ze ook actief in de gemeentelijke politiek van Almere.

‘Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal’ neemt ons mee in het ziekteproces van de auteur, maar gaat ook terug in het verleden naar toen haar vriendin Elisa ziek was. Het zijn twee verhalen die elkaar gedurende het boek afwisselen. Berdien Stenberg doet dit op doortastende en op stijlvolle manier, waarbij ze humor niet schuwt. We lezen hoe confronterend het is om van een energieke en actieve vrouw te veranderen in een vrouw die tegen de grenzen van haar eigen lichaam aanloopt. Het liefst wil Berdien blijven werken, actief zijn in de gemeenteraad en ook nog even les geven aan de f’jes van de hockeyclub. Sterk zijn is haar credo. Afleiding is haar therapie.
En de pers mag er vooral niet achterkomen dat ze ziek is, dus alleen het nodige aantal mensen zijn op de hoogte van haar gevecht.

Op treffende wijze beschrijft de auteur hoe het is om kaal te worden en aan de pruik te gaan.
En terug in het verleden lezen we hoe het huis van Elisa gezuiverd wordt, dat er een kleurentherapeut aan huis komt en hoe zij een seance krijgt. Momenten die soms voor hilariteit zorgen.

‘Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal’ bestaat uit korte hoofdstukken, ieder met een eigen onderwerp. De schrijfstijl is kort en krachtig, zonder omhalen, waardoor je vlot door het boek raakt.
De ervaringen die Berdien Stenberg met ons lezers deelt zijn er met een traan, maar ook met een lach. Bewonderenswaardig hoe zij ons heeft meegenomen in een proces waar veel vrouwen en gezinnen mee te maken krijgen.

Auteur: Berdien Stenberg
Titel: Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044344066
Aantal pagina’s: 272

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s