Corine Hartman – Glashard ****

Glashard

‘Glashard’ is het tweede deel in de serie rondom rechercheur Jessica Haider. In het eerste deel lazen we al dat Jessy haar zoon Nick heeft verloren en dat zij op geheel eigen wijze heeft afgerekend met zijn moordenaar.In dit tweede boek is Jessica Haider na een zwaar trainingsprogramma toegetreden tot het geheime elitekorps Saligia van haar vriend Alec. Haar eerste opdracht is dat ze moet infiltreren in de wereld van Baruch Salomons, een vermeende smokkelaar van bloeddiamanten uit Zimbabwe.

Als Salomons minnares moet ze de grootste risico’s nemen om haar dekmantel te behouden en een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Jessy’s vader ligt op sterven en ze wil ook hem de nodige aandacht geven. Jessy begeeft zich op gevaarlijk terrein en de vraag is wie als eerste wie ontmaskert?

Jessy heeft nog een dagelijkse baan als rechercheur, maar van haar werkgever heeft ze de ruimte gekregen om de dood van haar zoon te verwerken en aandacht aan haar vader te besteden die op sterven ligt. Dat komt nu goed uit voor haar Saligia missie.
Niemand weet van haar rol in het elitekorps af of mag dat ooit te weten komen. Saligia grijpt in waar justitie dat nalaat en Jessy heeft hard haar best gedaan daarbij te mogen horen. Het is zoeken voor haar hoe ze de tijd tussen twee werelden moet verdelen zonder zichzelf te verraden. In de hospice van haar vader stuit Jessy ook nog op het overlijden van een oude dame en tussen alle bedrijven door start zij op eigen houtje ook nog een onderzoek naar de doodsoorzaak, omdat ze het niet vertrouwt.

Corine Hartman heeft met het personage van Jessica Haider een sterk, maar toch kwetsbaar karakter neergezet. Ze is een keiharde en meedogenloze vrouw die niet terugdeinst voor geweld waar nodig. Jessy kampt met een cokeverslaving die ze niet zo goed onder controle heeft als ze denkt en dit vertroebelt haar oordeel soms.
Maar we zien ook een gevoelige kant van Jessy. Ze wil er voor haar familie en stervende vader zijn en we lezen ook dat ze net als ieder ander liefde nodig heeft.

Er gebeurt veel in ‘Glashard’. Misschien net iets teveel om geloofwaardig te zijn. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal heerlijk vlot leest en genieten is. De lezer krijgt ook alvast een voorproefje op deel drie in de serie, wat nu al doet uitkijken naar het volgende boek.
Dit verhaal maakt ook weer duidelijk dat Corine Hartman zich onderscheidt van andere Nederlandse auteurs door de lezer in sneltreinvaart mee te nemen en te shockeren met spannende en heftige scènes. Een saillant detail is dat het lot van de moordenaar van haar zoon nog een paar keer subtiel voorbij komt. ‘Glashard’ is duidelijk niet geschikt voor tere zieltjes.

Eindoordeel ****

Auteur: Corine Hartman
Titel: Glashard
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045206417
Aantal pagina’s: 280

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s