Lauren Oliver – Requiem ***

‘Requiem’ is het laatste deel van de ‘Delirium amoris-trilogie’.
Het verhaal gaat over Lena die leeft in een wereld waarin liefde als een ziekte wordt beschouwd en ook verboden is. Veertig jaar geleden is men begonnen met het Behandelen van deze ziekte. Het is Lena gelukt om te vluchten en met duizenden andere mensen moet ze zien te overleven in de wereld buiten de veilige muren, de wereld waar het Verzet strijdt, ook wel de Wildernis genoemd. Samen met andere Onbehandelden gaat ze de strijd aan tegen de gevestigde orde, met een hevige confrontatie tot gevolg.

Lauren Oliver (1982) heeft het schrijven met de paplepel ingegoten gekregen. In eerste instantie schreef ze sequels op boeken die ze leuk vond, maar al snel werden dit zelfbedachte verhalen. Inmiddels zijn haar boeken in meer dan 32 landen uitgebracht en zijn er meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

Als je de eerste twee delen van deze trilogie niet gelezen hebt is het even moeilijk in het boek komen. Termen als Behandeling, Regulator, Incidenten, Procedure en Onwaardigen komen in rap tempo voorbij en zijn, ondanks dat er wat bij voor te stellen is, wel even wennen zonder introductie.
‘Requiem’ wordt afwisselend vanuit twee ik-personen geschreven, namelijk Lena en Hana. Zij waren voor de Behandeling van Hana en ontsnapping van Lena elkaars beste vriendinnen.
Lena moet zien te overleven zonder deze vriendschap met Hana en zonder haar grote liefde Alex. Het is een leven van vluchten en verstoppen. Ze heeft ondertussen Julian leren kennen, die verliefd is op haar, maar ze beseft dat ze nooit zoveel van hem zal kunnen houden als van Alex.
Hana is Behandeld na de ontsnapping van Lena en daarbij ook gekoppeld aan een partner. Fred is de nieuwe burgemeester en zou door deze functie een goede partij voor Hana moeten zijn. Maar Hana ontdekt als snel dat Fred wat duistere trekken heeft. Er komen emoties en gedachten naar boven bij Hana die na de Behandeling niet mogelijk zouden moeten zijn.

‘Requiem’ is een verhaal over vriendschap en liefde. De daarbij behorende emoties en gedragingen zijn niet meer toegestaan in deze wereld. We lezen hoe Lena en Hana op hun manier vechten tegen het keurslijf waarin ze gedwongen worden te leven.
Dit verhaal is een echt Young Adult-boek, met simpele schrijftaal, korte hoofdstukken en de nodige actie die jongeren zal aanspreken. De volwassen lezer zal het verhaal misschien als wat oppervlakkig ervaren, maar wie niet teveel diepgang verwacht zal er van kunnen genieten.
De invalshoek van liefde als een ziekte is ontzettend origineel van Lauren Oliver en dit heeft zij op een overtuigende manier beschreven.

Heb jij dit boek ook gelezen? Laat ons dan weten hoeveel sterren jij het boek zou geven! {mainvote}

Auteur: Lauren Oliver
Titel: Requiem
Genre: Young Adult
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 9789044342499
Aantal pagina’s: 352

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s