Jaye Ford – Ben je al bang ****

Ben je al bang

Auteur: Jaye Ford
Titel: Ben je al bang
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 9789032513719
Aantal pagina’s: 368
Livia loopt na een lange werkdag door een donkere en verlaten parkeergarage naar haar auto. Vanuit het niets verschijnt er een man met een bivakmuts die haar van achteren vastpakt en tegen de auto duwt. Livia weet met veel pijn en moeite de aanvaller van zich af te vechten, waarop hij op de vlucht slaat. De alarmdiensten zijn snel ter plaatse en brengen Livia naar het ziekenhuis. In de media wordt Livia als een held bestempeld.
Maar dan blijkt dit niet een eenmalige actie te zijn. Al snel ontvangt Livia dreigbrieven en wordt duidelijk dat zij en haar omgeving niet meer veilig zijn. Met de hulp van rechercheur Rachel Quest probeert ze de dader te ontmaskeren. Maar is er sprake van maar één dader of heeft de ene situatie tot de andere geleid?

Jaye Ford neemt ons mee in het leven van Livia. Het afgelopen jaar heeft zij veel voor haar kiezen gekregen. Ze zit midden in een (vecht)scheiding en haar zoontje Cameron woont om de week bij haar en zijn vader Thomas. Livia’s vader ligt ook nog eens op sterven. En haar eigen bedrijf – waar zij en haar vriendin Kelly eigenaar van zijn – dreigt failliet te gaan. Dat ze nu een stalker heeft zorgt ervoor dat ze haar hoofd amper boven water weet te houden. We leren één voor één de mensen kennen uit Livia’s omgeving.

Livia voelt zich erg aangetrokken tot Daniël, een ex-brandweerman, die elke keer op het goede moment aanwezig is om haar te helpen. Daniël heeft een paar traumatische reddingsoperaties achter de rug, waarbij het slachtoffer is overleden. Hij voelt zich enorm verantwoordelijk om Livia koste wat kost te beschermen. Maar steeds meer mensen die haar lief zijn worden slachtoffer van de snode plannen van de stalker om haar bang te krijgen.

‘Ben je al bang’ heeft een hele goede spanningsboog. Je voelt als lezer continue de dreiging dat de stalker elk moment weer kan toeslaan. Hij weet haar ook op ieder moment te vinden, zelfs als ze een impulsief besluit neemt. Livia is constant alert op haar omgeving en ze is met name bang dat ze haar zoontje aan gevaar blootstelt. We voelen haar onmacht en woede.
Jaye Ford laat in het boek zoveel gebeuren dat iedereen wel een motief lijkt te hebben om Livia te bedreigen. Naast een flinke dosis spanning gaat het verhaal ook wat dieper in op thema’s als familie, vriendschap en liefde.
Enig minpuntje is dat niet iedere rol geloofwaardig wordt vertolkt. Met name de beschrijving van de taken en attitude van rechercheur Rachel Quest komt niet overeen met hoe dat zou gaan tijdens een echt onderzoek.

Het heeft geen zin om in het verhaal te zoeken naar aanwijzingen richting de dader. Tot het laatste moment is niet duidelijk wie de stalker is.
‘Ben je al bang’ leest vlot en is een thriller van goede klasse!

Livia loopt na een lange werkdag door een donkere en verlaten parkeergarage naar haar auto. Vanuit het niets verschijnt er een man met een bivakmuts die haar van achteren vastpakt en tegen de auto duwt. Livia weet met veel pijn en moeite de aanvaller van zich af te vechten, waarop hij op de vlucht slaat. De alarmdiensten zijn snel ter plaatse en brengen Livia naar het ziekenhuis. In de media wordt Livia als een held bestempeld.
Maar dan blijkt dit niet een eenmalige actie te zijn. Al snel ontvangt Livia dreigbrieven en wordt duidelijk dat zij en haar omgeving niet meer veilig zijn. Met de hulp van rechercheur Rachel Quest probeert ze de dader te ontmaskeren. Maar is er sprake van maar één dader of heeft de ene situatie tot de andere geleid?

Jaye Ford neemt ons mee in het leven van Livia. Het afgelopen jaar heeft zij veel voor haar kiezen gekregen. Ze zit midden in een (vecht)scheiding en haar zoontje Cameron woont om de week bij haar en zijn vader Thomas. Livia’s vader ligt ook nog eens op sterven. En haar eigen bedrijf – waar zij en haar vriendin Kelly eigenaar van zijn – dreigt failliet te gaan. Dat ze nu een stalker heeft zorgt ervoor dat ze haar hoofd amper boven water weet te houden. We leren één voor één de mensen kennen uit Livia’s omgeving.

Livia voelt zich erg aangetrokken tot Daniël, een ex-brandweerman, die elke keer op het goede moment aanwezig is om haar te helpen. Daniël heeft een paar traumatische reddingsoperaties achter de rug, waarbij het slachtoffer is overleden. Hij voelt zich enorm verantwoordelijk om Livia koste wat kost te beschermen. Maar steeds meer mensen die haar lief zijn worden slachtoffer van de snode plannen van de stalker om haar bang te krijgen.

‘Ben je al bang’ heeft een hele goede spanningsboog. Je voelt als lezer continue de dreiging dat de stalker elk moment weer kan toeslaan. Hij weet haar ook op ieder moment te vinden, zelfs als ze een impulsief besluit neemt. Livia is constant alert op haar omgeving en ze is met name bang dat ze haar zoontje aan gevaar blootstelt. We voelen haar onmacht en woede.
Jaye Ford laat in het boek zoveel gebeuren dat iedereen wel een motief lijkt te hebben om Livia te bedreigen. Naast een flinke dosis spanning gaat het verhaal ook wat dieper in op thema’s als familie, vriendschap en liefde.
Enig minpuntje is dat niet iedere rol geloofwaardig wordt vertolkt. Met name de beschrijving van de taken en attitude van rechercheur Rachel Quest komt niet overeen met hoe dat zou gaan tijdens een echt onderzoek.

Het heeft geen zin om in het verhaal te zoeken naar aanwijzingen richting de dader. Tot het laatste moment is niet duidelijk wie de stalker is.
‘Ben je al bang’ leest vlot en is een thriller van goede klasse!
Auteur: Jaye Ford
Titel: Ben je al bang
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 9789032513719
Aantal pagina’s: 368

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s