Nellie Mandel – Gele zomer


Flaptekst

Op Prince Edward Island verdwijnt het zoveelste meisje, deze keer een jonge Amerikaanse. Politiechef Arletta Browning en haar team worden door pers en publiek aangesproken over dit jaarlijkse fenomeen. Tegelijk moeten ze een fraudezaak oplossen waar een van de vooraanstaande burgers van het eiland bij betrokken is. De verdwijningszaak wordt een wedloop tegen de tijd, maar ook de persoonlijke relaties van Arletta komen in het gedrang.


Over de auteur

De Vlaamse auteur Nellie Mandel woont en werkt in Charlottetown, Prince Edward Island, de kleinste Canadese provincie.

Ze schreef drie misdaadromans, die zeer goed ontvangen werden: Rode Aarde (genomineerd voor de Hercule Poirot in 2009), Grijze Herfst (genomineerd voor de Diamanten Kogel, 2011) en Blauwe Sneeuw (genomineerd voor de Gouden Strop 2012).

Deze drie boeken worden in 2022 heruitgegeven door Hamley Books, gevolgd door een nieuwe trilogie met opnieuw als hoofdpersonage Police Chief Arletta Browning en het eiland als achtergrond. Gele Zomer is het eerste deel van deze nieuwe trilogie.


Mijn mening

Dit is het eerste boek wat ik van Nellie Mandel heb gelezen. Daardoor kan ik geen advies geven of het voor het beginnen aan dit boek meerwaarde heeft om de eerdere boeken met Browning te lezen.

Gele zomer begint spannend met de ontvoerde Sara die ontwaakt in een donkere afgesloten ruimte. Sara is doofstom en moet het dus hebben van wat ze op dat moment ziet en ruikt. Sara is met haar ouders een rondreis aan het maken op een cruiseschip. Aangekomen op Prince Edward Island in Canada gaat ze met een aantal meiden uit op het eiland. Daar ontmoet ze een jongen. Ze drinkt wat met hem en voor ze het weet wordt ze wakker en bevindt ze zich in deze afgesloten ruimte. Sara kan geen kant uit.

Al vier jaar achter elkaar verdwijnt er elke zomer een meisje van het eiland om vervolgens na een paar weken vermoord gevonden te worden. Politiechef Arletta Browning en haar team hebben geen idee wie hier achter zit. Net op het moment dat Browning hoopt dat het dit jaar rustig blijft krijgt ze te horen dat er een jonge toeriste vermist wordt. Het meisje heeft ongeveer dezelfde leeftijd als de meisjes die in de jaren daarvoor ontvoerd werden en al snel vreest de politie het ergste.

Ondertussen heeft het eiland ook bezoek van twee special agents die onderzoek doen naar een grote fraudezaak in het casinowezen. Een aantal hoge piefen op het eiland worden verdacht van betrokkenheid. Browning probeert zich er verre van te houden.

In Gele zomer volgen we meerdere verhaallijnen die vanuit verschillende personages worden beschreven. Ik vond dit een pluspunt tijdens het lezen. Het maakt het verhaal veelzijdiger en geeft het meer lagen.

Nellie Mandel heeft een prettige schrijfstijl. Er is een goed evenwicht tussen ‘to the point’ zijn en uitweiden over zaken als bijvoorbeeld omgevingen. Het verhaal is netjes opgebouwd vanuit de verschillende personages en ook de afronding mag er zijn. Het is geen thriller die echt spannend wordt, maar er worden genoeg momenten gecreëerd, waarin je je als lezer afvraagt hoe dingen gaan lopen.

Gele zomer is een simpele, maar aantrekkelijke thriller. Nellie Mandel komt niet met verrassende plottwists. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar het leest lekker weg.

Eindoordeel ♦♦♦


Titel: Gele zomer
Auteur: Nellie Mandel
Uitgever: Hamley Books
Genre: thriller
Datum: juni 2022
Pagina’s 306


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s