Heleen van der Kemp – Bijwerking ****

bijwerking

Britt Franken en haar team worden ingezet bij het onderzoek naar de moord op een jonge drugsdealer. Het enige wat hij op zak heeft is een zak met partydrugs en verder geen identiteitsgegevens.

De laatste tijd is het erg onrustig in het uitgaansleven van Amsterdam. Er gaat een gevaarlijke drugs rond die al voor een aantal dodelijke slachtoffers onder toeristen heeft gezorgd. Voor Britt en het rechercheteam zaak om de bron te vinden en nog meer slachtoffers te voorkomen.

Voor Britt komt dit onderzoek akelig dichtbij haar eigen leven, omdat haar dochter Bo dezelfde leeftijd heeft als de slachtoffers en ook nog eens uitgaat in dezelfde clubs. Als Britts verloving ook nog eens verbroken dreigt te worden zorgt dit alles voor genoeg kopzorgen bij Britt.

Simone en Julia zijn elkaars boezemvriendinnen. Samen met een aantal vrienden genieten ze van alles wat het uitgaansleven van Amsterdam te bieden heeft. Als ook zij onverwachts met de foute lading drugs in aanraking komen gebeurt er iets waardoor hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Heleen van der Kemp (1974) is communicatieadviseur en schreef eerder de thrillers Blond 15, Afrekening en Onschendbaar. Haar thrillers werden genomineerd voor de Crimezone Thriller Awards. Haar thrillers zijn geschreven rond rechercheur Britt Franken.

Naast de personages van Britt en Bo wordt er in Bijwerking ook meer aandacht besteed aan Karim, de collega van Britt. Op het werk is hij meer prikkelbaar en hij schiet snel uit zijn slof. Wat hier aan ten grondslag ligt is een heftig up-to-date onderwerp. Zijn jongere zus is uitgehuwelijkt aan een man in Marokko. Karim is de enige van zijn familie die volledig geïntegreerd is in Nederland en die dit ook niet meer van deze tijd vindt. Hij wil zijn zus beschermen voor het lot wat haar te wachten staat.
De strijd die hij vervolgens aangaat met zijn familie en met zichzelf is levensecht beschreven. De auteur schrijft op overtuigende manier over cultuurverschillen.

Wat interessant is om te lezen is hoe ogenschijnlijk normale jongeren onder invloed van drugs hun normen en waarden uit het oog verliezen en tot verwoestende acties komen. Het gevoel wat tijdens het lezen ontstaat is dat het bijna iedere goedzak kan overkomen. Dat niet de mens zelf slecht is, maar tot slechte dingen in staat is onder invloed van drugs.
Ontzettend goed beschreven door de auteur hoe desastreuze gebeurtenissen ontstaan en vervolgens ook wat dat met de personages doet en wat de gevolgen zijn.

Bijwerking is het vierde deel met Britt Franken en hopelijk nog zeker niet het laatste. De auteur heeft een hele prettige schrijfstijl. Er zit veel vaart in haar verhalen. Elk boek dat zij schrijft is steeds ietsje dikker en dat kunnen haar verhalen heel goed hebben. Nergens laat zij steekjes vallen en de snelheid van het verhaal blijft consequent aanwezig.

Bijwerking is niet enorm spannend te noemen. Er is wel veel psychologische diepgang. Wat vooral aanspreekt zijn de verschillende verhaallijnen en thema’s die ze in haar boek verwerkt. En op het eind laat zij alle draadjes goed bij elkaar komen.

Heleen van der Kemp neemt veel tijd voor verdieping van het verhaal en de personages en gebruikt in haar boeken maatschappelijke onderwerpen die op dat moment spelen.

Plot *****
Originaliteit ****
Leesplezier ****
Schrijfstijl *****

Eindoordeel ****

Auteur: Heleen van der Kemp
Titel: Bijwerking
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023495932
Aantal pagina’s: 318

Met dank aan de uitgeverij en Heleen van der Kemp voor het proefleesexemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s