Mel Hartman – Als doden dromen


Flaptekst

April Charles is een prettig gestoorde, jonge meid die liever lui dan moe is. Ze werkt in een funerarium, kickt op zombieverhalen en heeft leuke vrienden. Maar niemand in haar omgeving weet dat ze niet van deze wereld komt.

Ze is half sirene en half ripper. Met haar stem kan ze de doden tot leven wekken en de levenden beïnvloeden. Die gaven gebruiken is echter niet zonder gevolgen. Haar duistere kant wil het dan overnemen en het kost haar alle moeite om deze onder controle te houden.

Wanneer ze op een dag per ongeluk een dode tot leven wekt, vertelt die haar verontrustend nieuws. Een groep menselijke psychopaten zijn van plan om haar wereld, Terr, uit te buiten en het aan de allerrijksten als exclusieve vakantiebestemming te verkopen. Op Terr kan en mag namelijk alles, er zijn bijna geen regels, en er leven vreemde, fascinerende wezens.

April weet dat ze haar rustige leventje vaarwel moet zeggen als ze Terr wil helpen redden. En dus gooit ze zich met frisse tegenzin in de strijd.


Over de auteur

Mel Hartman (Melissa Vandeputte) is een Vlaamse auteur die op negenjarige leeftijd begon met het schrijven van gedichten, romannetjes, kinderverhalen en toneelstukken. Als puber raakte ze gefascineerd door parapsychologie, mythologie, ufologie, magie en dromen. Vreemde fenomenen en sterke vrouwen die de boel redden zijn haar ding. 

Tussen 2007 en 2011 verscheen een mixed fantasy-scifi reeks met de delen: De Fantasiejagers, Droomloos, Angstdroom en Droombeeld. Tussenin verscheen ook nog de urban fantasy Anders: een Manon Maxim roman, een aantal columns, wetenschappelijke essays en enkele verhalenbundels waarin het vreemde, het (pseudo)wetenschappelijke en het futuristische altijd aanwezig zijn (Spel der grenzen en Schitterende wereld). 

Als dromen doden is het eerste deel van de Dodenreeks en is haar debuut bij Hamley Books. Ze debuteert in 2021 ook als jeugdauteur.


Mijn mening

Als doden dromen is het eerste boek wat ik van deze auteur heb gelezen. Wat gelijk opvalt aan het boek is de enorm mooie, bijna betoverende, cover. Er is door de uitgeverij veel aandacht besteed aan zowel de buitenkant als de binnenkant van het boek. 

Mel Hartman is met dit verhaal begonnen aan een nieuwe serie. Deze reeks gaat over twee werelden; de mensenwereld en Terr. Op Terr wonen allerlei soorten wezens. Mensen weten niet van het bestaan af van die wereld, maar krijgen er in hun dromen wat van mee, zonder dat ze zich er bewust van zijn dat Terr echt bestaat.

Hoofdpersoon is April Charles, die half sirene en half ripper is. April leidt een rustig leventje in de mensenwereld, maar komt nog regelmatig in Terr. Ze heeft een relatie, ze heeft vrienden en haar werk. Op één vriend in de mensenwereld na, weet niemand wat zij is en waar ze vandaan komt.

Tijdens haar werk als dodenverzorgster zingt ze per ongeluk iemand tot leven. Deze vrouw blijkt van Terr te komen en komt met verontrustend nieuws. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat het leven van April op zijn kop komt te staan. 

Mel Hartman heeft een hele prettige schrijfstijl die goed past bij young adults. Ze is kort en krachtig en duidelijk in haar taalgebruik. Als doden dromen bestaat uit korte hoofdstukken, waarvan er veel met een kleine cliffhanger eindigen. Dit zorgt er wel voor dat je door wil lezen. De auteur beschrijft haar personages op levendige wijze.

De wereld die Hartman gecreëerd heeft is magisch en spreekt enorm tot de verbeelding. Als dromen doden leest als een avontuur in een bijzondere wereld met een diversiteit aan personages. Wat mij extra aanspreekt in de schrijfstijl van de auteur is de humor en sarcasme die er hier er daar wat doorheen sijpelt.

Als dromen doden is een heerlijk eerste deel van een nieuwe ya-serie. Ik kijk al uit naar de volgende boeken.

 

Eindoordeel ♦♦♦♦


Titel: Als doden dromen
Auteur: Mel Hartman
Serie: Dodenreeks #1
Genre: Young adult
Uitgeverij: Hamley Books
Pagina’s: 301
Datum: september 2020


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s