Belinda Aebi – Het dorp

het dorp


Flaptekst

Eline Jehaes, een jonge journaliste, strandt met autopech in Koolbeke. Ze gaat op zoek naar hulp in dit geïsoleerde dorp aan de oevers van de Durme maar ontdekt dat ze er niet welkom is en dat er vreemde dingen gebeuren. Haar nieuwsgierigheid wordt geprikkeld wanneer ze merkt dat er een groep mensen woont met een uitzonderlijke, erfelijke aandoening.

Ze krijgt onderdak bij Sylvia, de uitbaatster van de herberg ‘De Koolputten’. Wanneer het lichaam van een jonge, zwangere vrouw uit een beerput wordt gehaald, gaat Eline dieper in het verleden graven. Ze moet te weten komen wat er zich heeft afgespeeld en waarom er over het dorp een dichte sluier van geheimen hangt.


Over de auteur

Belinda Aebi (1958) is een Vlaamse auteur. Zij werkte bijna dertig jaar in de commerciële sector, maar kreeg de smaak van het schrijven te pakken toen ze werkte aan de biografie van haar Zwitserse vader. In 2010 verscheen haar eerste misdaadroman. Het dorp is inmiddels haar twaalfde boek.


Mijn mening

Ondanks dat ze al veel boeken heeft geschreven heb ik nog niet eerder een boek van Belinda Aebi gelezen.

Allereerst weer complimenten aan uitgeverij Hamley Books voor de vormgeving. Er wordt veel zorg besteed aan het uiterlijk van de boeken. Dit boek is van binnen en van buiten ook weer een plaatje.

Het dorp begint al sterk. Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel lezen we hoe Eline strandt in een dorp waar men heel wat jaren terug in de tijd lijkt te leven. Een sobere, aan God toegewijde levensstijl met een dominee die het dorp als het ware bestuurt. De meeste mensen zijn niet blij met haar komst en laten dit ook duidelijk blijken.

In dit eerste deel wordt duidelijk dat er in het kleine dorp een aantal jongeren zijn met een genetische afwijking. Zo’n twintig jaar geleden zijn er twee wetenschappers geweest die bloed hebben afgenomen bij de kinderen met die afwijking. De wetenschappers deden toentertijd beloftes over verbetering van de klachten en misschien zelfs wel genezing. Maar tot op heden is er nooit meer wat gebeurd.

In de overige delen van het boek wordt er voortgeborduurd op dit gegeven. In het tweede en derde deel volgen we een van de wetenschappers en zijn gezin. In het vierde en laatste deel van het boek nemen we als lezer een sprong naar een paar jaar later.

Belinda Aebi schrijft recht toe recht aan, zonder teveel opsmuk. Ze is goed in het creëren van een onheilspellende sfeer tijdens het lezen. Er komen niet veel personages in het boek voor wat het heel overzichtelijk maakt. Alle personages hebben een reden om voorbij te komen, vroeger of later.

Tot aan het eind zijn er plotwendingen in Het dorp die verrassend zijn. Wat twintig jaar geleden al begon komt nu tot een hoogtepunt qua ontwikkelingen. Belinda Aebi is voor mij een auteur geworden om in de gaten te houden.

 

Eindoordeel ♦♦♦♦


Titel: Het dorp
Auteur: Belinda Aebi
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: thriller
Pagina’s: 376
Datum: februari 2020


blogtour het dorp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s