Robert Pobi – Stad van glas

stad van glas


Flaptekst

Stad van glas is de eerste thriller van Robert Pobi met rekenwonder en FBI-agent Lucas Page in de hoofdrol.

Tijdens een van de ergste sneeuwstormen sinds jaren wordt in New York een FBI-agent in zijn auto doodgeschoten door een sluipschutter. Er is maar één man die kan achterhalen waar het onmogelijke schot vandaan kwam: rekenwonder extraordinair dr. Lucas Page.

Maar Page heeft niet zo’n zin om terug te keren naar de FBI; zijn laatste klus kostte hem een been, een arm én een oog. Als echter blijkt dat de dode agent zijn ex-partner was en de overheid de schuld in de schoenen probeert te schuiven van een Franse moslim, wil hij de echte dader absoluut vinden. Zeker als er meer doden vallen.

Wat volgt is een bloedspannende klopjacht door New York met een van de uniekste hoofdrolspelers die je ooit hebt gezien.


Over de auteur

Robert Pobi is een Canadese auteur. Hij werkt en woont het grootste deel van het jaar in een hutje bij een bergmeer. Daar leidt hij een bestaan zonder social media of telefoon – iets wat tegenwoordig bijna ondenkbaar is.

Het is al weer een aantal jaren geleden dat er een boek van Pobi in het Nederlands is uitgegeven. Zijn debuut Doodshoofd verscheen in 2012. Daarna werd in 2013 nog Lokaas uitgebracht. Zo fijn dat Luitingh-Sijthoff zijn nieuwste thriller nu heeft opgepakt.


Mijn mening

De vorige twee boeken van Robert Pobi vond ik geweldig. Ik was dus ook erg benieuwd naar zijn nieuwste boek. We hebben daar aardig wat jaartjes op moeten wachten. Stad van glas is het begin van een nieuwe serie.

De setting van dit boek is gelijk duidelijk. New York heeft met de grootste aanhoudende sneeuwval en kou te maken en er lijkt op korte termijn geen verbetering te komen. Deze omstandigheden maken het voor de moordenaar in dit boek makkelijker om geen sporen achter te laten. Een grote uitdaging voor de politie dus.

FBI-agent Lucas Page is al tien jaar niet meer werkzaam in het veld. Toentertijd is hij ternauwernood ontsnapt aan de dood en heeft dat moeten bekopen met een arm, been en oog minder. Hij werkt nu als docent op een universiteit.

Na de eerste moord staan zijn oud-collega’s bij hem op de stoep om om zijn hulp te vragen. Lucas staat namelijk bekend om zijn bijzondere brein. Hij is een rekenwonder en kan zijn omgeving in getallen omzetten. Bijzonder handig als de moordenaar een scherpschutter is en onduidelijk is waar de schoten vandaag komen.

In eerste instantie wil Lucas niks van niks weten, maar als hij hoort wie het eerste slachtoffer is gaat hij er toch voor. Dit zorgt alleen wel voor de nodige wrijving thuis met zijn vrouw en hun pleegkinderen.

Al snel volgen er meer moorden, die allen op agenten worden gepleegd. De moordenaar heeft een duidelijk doel en maakt het steeds persoonlijker. Zowel voor de politie, als voor Lucas.

Stad van glas is een ander soort boek met een andere schrijfstijl dan ik gewend ben van Robert Pobi. Waar de andere boeken mij vanaf het begin wisten te grijpen, was dat nu niet het geval. Het grootste verschil is verdieping.

Tijdens het lezen van Stad in glas merkte ik dat het verhaal heel erg aan de oppervlakte blijft. De auteur kan prima schrijven en het verhaal klopt wel gewoon, maar het is zo eentonig en weinig onderscheidend.

Er is een kleine terugblik naar het verleden van Lucas en we lezen wat over zijn gezinssituatie, maar verder leren we niks over de personages. Het gaat Robert Pobi duidelijk om het hier en nu. En dat wordt met cynisme en ook erg technisch gebracht. Wat mij nog het meeste aansprak is de dynamiek tussen Lucas en de aan hem toegewezen vrouwelijke agent Withaker. Zij vormen samen een leuk duo en vullen elkaar goed aan.

Robert Pobi heeft mij met dit boek dan wel teleurgesteld, maar ik ben toch benieuwd naar het tweede deel in deze serie. Ik hoop alleen wel dat er dan meer verdieping van personages is.

 

Eindoordeel ♦♦♦


Titel: Stad van glas
Serie: Lucas Page #1
Auteur: Robert Pobi
Genre: thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina’s: 365
Datum: november 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s