S.J. Paul – Azerty

azerty


Flaptekst

Twee mannen. Eén vrouw. Een giftige erfenis.

De achtjarige Marijn wordt ontvoerd onder het wakend oog van zijn oudere broer Kris. Na weken van gevangenschap kan de jongen ontsnappen aan de psychiatrische patiënte die hem gegijzeld hield. De traumatische gebeurtenis zorgt voor een onherstelbare breuk tussen de broers.

Meer dan twintig jaar later leidt boekhouder Marijn een teruggetrokken bestaan. Auteur Kris schreef een bestseller, maar lijdt sindsdien aan een writer’s block. Wanneer de twee een kasteeltje erven van hun oudoom, zien ze dit als een unieke kans om hun verzuurde relatie te herstellen. Samen met Marijns vriendin Louise nemen de broers hun intrede in het kasteel, waar de driehoeksverhouding onmiddellijk voor de nodige spanningen zorgt. Tot de situatie escaleert.


Over de auteur

Sandra J. Paul is een veelzijdig auteur die in België en Nederland bekend staat om haar Young Adult-boeken en thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de paranormale Young Adult-Eilandenreeks. Zij werd toen ook laureate van de allereerste Aspe Award.

Nadien bracht zij de thrillers Azerty (Qwerty) en Moordspel uit.

De auteur brengt ook Engels- en Nederlandstalige boeken uit onder haar pseudoniem Joanne Carlton (Kill me again, Heart-beat (Hartslag), Dust (Stof)). Kortom, een bezig bijtje deze auteur.


Mijn mening

Azerty is het thrillerdebuut van de auteur, maar is nu in een nieuw jasje gegoten. Zie het als een Azerty 2.0. Het oorspronkelijke verhaal heb ik nooit gelezen. Ik kan dus niet vertellen wat er extendend is aan deze versie. De cover is in ieder geval aansprekend en treffend. Op de voorkant prijkt een grote ouderwetse schrijfmachine.

S.J. Paul heeft het verhaal opgedeeld in vier delen. Het eerste deel beschrijft de ontvoering van Marijn in 1995. De overige drie delen spelen zich af in het heden.

Het eerste deel wist mij gelijk bij de strot te grijpen en het verhaal in te zuigen. De spanning van de ontvoering en wat dat met de kleine Marijn deed was zo heftig en invoelbaar. Een ijzersterk begin van de auteur.

Helaas bleef die spanning niet constant tijdens het lezen van Azerty. Vanaf het tweede deel zakte die spanning jammer genoeg als een plumpudding in elkaar. De broers Marijn en Kris zijn nu volwassen en leven hun eigen leven, voornamelijk langs elkaar. Kris is een verstokte vrijgezel en Marijn heeft al jarenlang een relatie met Louise. Als de, voor hun onbekende, rijke oudoom overlijdt erven zij een groot landhuis en een smak geld. De mannen, en dan vooral Marijn weten niet goed wat ze er mee aan moeten. Maar gelukkig heeft hij Louise aan zijn zijde die er wel raad mee weet tot grote weerzin van Kris.

Wat volgt is een beschrijving van S.J. Paul over de broers en de impact van de erfenis op hun sombere levens. Er worden wat andere personages geïntroduceerd die verbonden waren aan het leven van hun oudoom. Het concept thriller verdween tijdens het lezen een tijdje van de aardbodem in het verhaal. Azerty werd saai en kon mijn aandacht nog maar moeilijk vasthouden. Het liefst wilde ik de personages een schop onder hun kont geven in de hoop op wat pit.

Dan komen daar het derde en vierde deel aan bod en komt S.J. Paul in vliegende vaart ineens met allerlei spannende ontwikkelingen die ik niet meer verwacht had. Inmiddels zijn we dan al op driekwart van het boek, wat best laat is. Maar toch wist de auteur mij daar nog aangenaam mee te verrassen en daarmee kwam ook het leesplezier weer wat terug. Ineens volgt de ene na de andere plotontwikkeling. Er zijn een aantal voorspelbare ontwikkelingen, zeker voor de ervaren thrillerlezer, maar desalniettemin weet S.J. Paul het wel goed te verwerken in een mooi totaalplaatje. Het mag van mij alleen wat beter gedoseerd worden over het hele boek een volgende keer, voor constanter leesgenot.

 

Eindoordeel ♦♦♦½


Titel: Azerty
Auteur: S.J. Paul
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: thriller
Pagina’s: 400


blogtour azerty

Een gedachte over “S.J. Paul – Azerty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s