Joanne Carlton – Stof

stof


Flaptekst

Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven?

Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest.

Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden.

Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon?

Maar krijgt hij nog wel de keuze?


Over de auteur

Joanne Carlton is een Belgische auteur. Zij schrijft al zolang ze zich kan herinneren in verschillende genres. Zij schreef aanvankelijk alleen in het Nederlands onder de auteursnaam Sandra J. Paul tot ze besloot om haar aloude droom, Engelstalige boeken te schrijven, ook na te jagen.

Carlton is auteur van de boeken Heart-Beat (Hartslag) en Kill Me Again. Ze schrijft Young Adults, thrillers met een twist en jeugdboeken. Stof is de Nederlandse vertaling van het boek Dust wat al eerder dit jaar is verschenen.


Mijn mening

Nog niet eerder las ik werk van Joanne Carlton (of Sandra J. Paul). De flaptekst zag er in ieder geval al veelbelovend uit. Het gegeven van een wereldbevolking die uitsterft door een giftige zandwolk, met maar een paar overlevers, is wel aan mij besteed. Ik hou van dit soort dystopische ‘what if’ boeken.

Stof is een heel overzichtelijk verhaal. De setting is klein en er zijn weinig personages. Het verhaal draait voornamelijk om hoofdpersoon Simon James. Hij is zijn vrouw Lisa, zijn dochter Charlie en hond Max verloren door de gifwolken. De overheid heeft aangekondigd dat er een allesverwoestende laatste wolk aankomt. Simon berust daarin en laat de laatste dag over zich heen komen. Helaas voor Simon verloopt dat anders.

Joanne Carlton heeft een hele prettige en doortastende schrijfstijl. Ze gebruikt niet teveel woorden om iets duidelijk te maken. Stof leest dan ook heerlijk snel weg. Hoofdpersoon Simon wordt het meeste uitgediept. Hij is getraumatiseerd door het verlies van zijn vrouw en kind en is er klaar voor om zelf ook te sterven. Alleen heeft men andere plannen met hem. De overheid heeft de ‘Cocon’ gebouwd, waar één man en één vrouw ervoor moeten zorgen dat de mensheid niet uitsterft.

Stof gaat niet zozeer over de grootsheid van de wereld die vergaat, maar speelt zich veel meer op micro-niveau af. Dit boek gaat vooral over Simons eigen strijd, zijn verzet tegen de plannen van de overheid en over de loyaliteit aan zijn overleden vrouw. Simon is een van de weinig overgebleven gezondere mensen en hij vindt het moeilijk te verkroppen dat het voortbestaan van de mensheid en het opnieuw bevolken van de aarde afhankelijk is van hem – ‘Adam’ – en de voor hem nog onbekende ‘Eva’.

Joanne Carlton neemt ons mee in een verhaal wat zich afspeelt in 1996. Richting het einde van het boek vorderen de jaren en dan komt de auteur met een ontknoping die ik niet zag aankomen, geweldig. Van het begin tot het eind is Stof meer dan het lezen waard.

 

Eindoordeel ♦♦♦♦


Titel: Stof
Auteur: Joanne Carlton
Genre: thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Pagina’s: 262
Datum: september 2019
ISBN: 9789463886017


blogtour stof

Deze recensie is onderdeel van een blogtour die de uitgever georganiseerd heeft.
T/m 6 oktober zal er elke dag een nieuwe recensie van Stof verschijnen!

4 gedachten over “Joanne Carlton – Stof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s