Lara Reims – Upgrade / Rémi 1

upgrade


Flaptekst

Wat doe je als de toekomst ineens voor je deur staat?
Wat doe je als je huis ineens ontploft? Als je van het ene op het andere moment in een nieuwe wereld belandt? Als je de mogelijkheid krijgt fantastische dingen te leren, maar niemand je de waarheid vertelt over wie je bent en wat je allemaal kan? Rémi heeft genoeg van raadsels, halve verklaringen en slappe excuses. Hij gaat op zoek naar wie hij is. En waarom.

Rémi voelt zich al zijn hele leven anders dan anderen. Zijn ouders verbergen iets voor hem, maar hij kan er niet achter komen wat. Rémi wil weten wie hij is en gaat op zoek naar zijn ware identiteit. Maar net als hij op het punt staat antwoorden te vinden, is er die knal. Zijn huis ontploft. Rémi kan niet anders dan de hand grijpen die hem vanuit de duisternis wordt toegestoken.

Hij komt terecht in het mysterieuze Creodroom, een instituut waar de wetenschap haar tijd ver vooruit is. Techniek voelt aan als magie. Robots lijken verbazingwekkend veel op mensen. Alles waar de tiener ooit over droomde, is hier werkelijkheid. Rémi wordt overrompeld door fantastische technologie en hij ontmoet jongeren die vrienden voor het leven worden. Voor het eerst voelt hij zich thuis.

Tot zijn verleden hem weer inhaalt en Rémi beseft dat hij nog steeds in groot gevaar is.


Over de auteur

Lara Reims is een Nederlandse auteur die sinds tien jaar in Frankrijk woont. Lara’s liefde voor jeugdboeken begon bij Abeltje, Ronja, de boeken van Tonke Dragt, J.K. Rowling en Philip Pullman. Ze is gefascineerd door de razendsnelle ontwikkelingen van de techniek die ons leven op korte en lange termijn ingrijpend zullen veranderen. Wat al deze veranderingen met de mens kan doen loopt als rode draad door haar debuut Upgrade. In het najaar van dit jaar verschijnt het vervolg Black-out.


Mijn mening

Wat gelijk in het oog springt is de enorm gave cover van Upgrade. Ik zal er nooit een boek op uitzoeken of op afwijzen, maar in dit geval vind ik het apart het noemen waard, zo mooi is deze hardcover.

Het verhaal draait om de dertienjarige Rémi, die nogal eenzaam door het leven gaat. Zijn ouders zijn continue druk met hun werk als wetenschappers. Hij en zijn zus Roos moeten zichzelf weten te redden. Rémi vlucht graag weg in het spelen van spelletjes met zijn digitale vrienden, waar hij zich meer op zijn gemak voelt. Rémi voelt zich anders dan anderen, maar kan niet verklaren hoe dit komt.

De laatste tijd voelt hij zich bespied en af toe hoort hij een stem, een stem die hij niet vertrouwt. Dan slaat het noodlot toe. Rémi’s huis wordt belaagd, er zijn bommen, er is vuur en er is een helpende hand. Als Rémi wil overleven moet hij de man van die hand geloven en volgen. Dit moment is het begin van een rollercoaster aan belevingen en ontwikkelingen.

De man die Rémi gered heeft heet Thot en neemt hem mee naar een geheime plek op Groenland, Creodroom genaamd, waar sinds de jaren zestig in het geheim aan een wetenschappelijke plek is gebouwd. Nu is het ook een opleidingsplek voor veelbelovende jongeren. Hier is men verder met welke technologie dan ook, dan waar dan ook. Thot is een van de oprichters.

Rémi past zich al snel aan aan het ritme op de school, maar zit met veel vragen. Wat is er met zijn ouders gebeurd? Wie wilde hem en zijn familie dood hebben? Waarom voelt hij zich altijd al anders? Wat is Creodroom voor plek? Wat verzwijgen Toth en de leraren voor hem? Rémi sluit al snel vriendschap met Emma en Jérome. Samen gaan ze op onderzoek uit om antwoorden te vinden.

Lara Reims heeft een avontuurlijk en met vleugen spannend jeugdboek geschreven. Vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in een verhaal met vaart en technologische ontwikkelingen die ons verstand te boven gaan. Upgrade leest lekker weg, vervelen is er niet bij. Er worden in dit boek een hoop draadjes begonnen die bij lange na nog niet afgerond zijn, maar in volgende delen verder uitgewerkt zullen worden. Het begin is er.

Het lezen van Upgrade heeft mij veel leesplezier bezorgd. Lara Reims heeft met dit eerste deel van de serie voor een intro naar hopelijk een veelbelovend avontuur met Rémi en zijn vrienden gezorgd. De personages zijn geweldig, zowel de jongeren als de excentrieke leraren. Gelukkig komt het tweede deel bijna uit en kunnen we snel verder lezen in deze serie!

 

Eindoordeel ♦♦♦♦


Titel: Upgrade
Auteur: Lara Reims
Serie: Rémi 1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Pagina’s: 340
ISBN: 9789082986303
Datum: april 2019

2 gedachten over “Lara Reims – Upgrade / Rémi 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s