J. Sharpe – Syndroom ☆☆☆☆1/2

wp-image-1844568858

“Jongen, er staat je nog een hels ritje te wachten. En ik ben hier om te zorgen dat het je nooit lukt om het einde te bereiken.”

De eenentwintigjarige Peter heeft het alles behalve makkelijk momenteel. Zijn moeder ligt in coma na een auto-ongeluk. Zijn vader grijpt sinds die tijd naar de drankfles en is alleen maar dronken. Peter heeft nog een elfjarig zusje – Aisha – die nu niet op haar ouders kan rekenen. Peter kiest ervoor te stoppen met zijn opleiding en een baantje te nemen om in hun onderhoud te voorzien.

Aisha is verdrietig als haar vader een belofte heeft gedaan die hij voor de zoveelste keer niet nakomt. Peter besluit zijn zusje dan zelf maar mee te nemen om wat nieuwe kleding voor haar te kopen. Vanaf dan vindt er een reeks aan rare gebeurtenissen plaats die Peters leven volledig op zijn kop zal zetten.

Tijdens het ritje naar het centrum zien Aisha en Peter dat ze achtervolgd worden door een rode truck. Even later is de truck verdwenen, maar Peter blijft een onbehaaglijk gevoel houden.

“Het was verbeelding, niets meer. Natuurlijk, logisch. Maar waarom heb ik dan het gevoel dat ik in de gaten gehouden word.”

Terwijl Aisha druk kleding aan het passen is wacht Peter geduldig. Tot het hem wel erg lang duurt. Hij stapt haar pashokje binnen en ziet tot zijn verbazing een leeg pashokje. Waar is Aisha gebleven? Hij vraagt het de winkelmedewerkster, maar zij zegt dat hij alleen is binnengekomen, dat er geen klein meisje bij hem was. Peter is volledig van slag. Hij checkt zijn mobieltje, waar zeker foto’s van Aisha op staan, maar ook daar is ze niet te zien.

Voor Peter het in de gaten heeft wordt hij wakker, maar dan wakker in het lichaam van zijn veel jongere ik. Deze ervaringen zijn het begin van een rollercoaster aan ervaringen en emoties die ervoor zorgen dat Peter uiteindelijk keuzes moet maken. Keuzes waarvoor een hoge prijs betaald moet worden.

“Een hoofdpijn zwelt aan. Ik heb het gevoel in een paradox vast te zitten; een allesomvattende cirkel waar ontsnapping onmogelijk is.”


J. Sharpe – pseudoniem van Joris van Leeuwen (1986) – begon met schrijven toen hij acht jaar was. Hij staat erom bekend verschillende genres met elkaar te mixen. Zijn boek Gebroken geheugen was genomineerd voor de Harland Awards Romanprijs 2016, voor het beste boek van het voorgaande jaar, waar het naast de nominatie tevens een eervolle vermelding kreeg voor buitengewone originaliteit. De thrillers van Sharpe bevatten vaak zowel horror, thriller als fantasy elementen.


Eerder heb ik al Gebroken geheugen en Eden van de auteur gelezen. Ik ben gek op zijn mix tussen thriller, horror en fantasy. Het doet mij enigszins denken aan de bizarre verhalen van Stephen King waar ik ook enorm gek op ben.

Nu is daar weer een nieuw boek van J. Sharpe, kort maar krachtig Syndroom genoemd. De titel is treffend, want het hoofdpersonage kampt met het syndroom van Kleine-Levin, ook wel schone slaapstersyndroom genoemd. Ik heb de hardcover versie van dit boek mogen lezen, waarin we aan het eind nog getrakteerd worden op een kort extra verhaal.

Vanaf de eerste bladzijde zit er tempo in Syndroom. Het boek begint al enorm mysterieus en spannend met Peter en Aisha die in de auto zitten en door een heel eng persoon achtervolgd worden. Deze persoon blijft Peter de rest van het verhaal de stuipen op het lijf jagen, maar met een reden. De bizarre scenes volgen elkaar daarna in hoog tempo op. Maar er zit duidelijk structuur en een rode lijn in het geheel.

Het syndroom van Peter zorgt ervoor dat hij langer dan wie dan ook in de slaapwereld kan vertoeven. Iets wat hem aantrekkelijk maakt voor een aantal personages, maar wat er ook voor zorgt dat hij zoveel vreemds kan beleven.

J. Sharpe komt met een bescheiden aantal personages. Centraal staan Peter en Aisha, maar ook hun moeder die in coma ligt. De auteur brengt het verhaal voornamelijk vanuit Peter, maar ook zijn moeder en beste vriendin Hannah komen aan de beurt. Deze drie verhaallijnen worden heel netjes opgebouwd om vervolgens tot een spannend einde te komen.

Het is de auteur met Syndroom weer gelukt. Als je begint met lezen heb je geen idee waar het naar toe gaat en man o man, wat komt het woord ‘mindfuck’ vaak in je hoofd naar boven als je dit boek leest. Deze auteur heeft een geweldige schrijfstijl en vooral een geweldige fantasie. Als er ooit iemand in de buurt komt van het evenaren van het werk van Stephen King… My nomination goes to…. J. Sharpe!

 

Eindoordeel ☆☆☆☆1/2


Titel: Syndroom
Auteur: J. Sharpe
Genre: Thriller / Fantasy
Uitgeverij: Zilverspoor
Datum: augustus 2017
ISBN: 9789463081030
Pagina’s: 312


Mijn recensies van de vorige twee boeken van J. Sharpe:

J. Sharpe & Jos Weijmer – Gebroken geheugen *****

J. Sharpe – Eden ☆☆☆☆☆

Een gedachte over “J. Sharpe – Syndroom ☆☆☆☆1/2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s