De dertigjarige Kate Evans werkt als verpleegkundige in een psychiatrische privékliniek. De instelling verkeert in financiële problemen, maar de directeur heeft een nieuw bestemmingsplan bedacht voor de bovenste verdieping. Hij wil vips de kans geven in alle rust en buiten de schijnwerpers om weer tot zichzelf te kunnen komen.
Kate kampt ondertussen met een gezondheidsprobleem die bijna niet te verbergen is. Haar leven lang is ze al moe en valt af en toe op de meest vreemde momenten in slaap. Na de nodige onderzoeken krijgt Kate te horen dat ze narcolepsie heeft. Deze diagnose maakt het functioneren als verpleegkundige behoorlijk moeilijk, maar ze is van plan er over te zwijgen, want ze wil haar baan niet kwijt.
Dan wordt de dochter van een beroemde voetballer opgenomen op de bovenste afdeling. Kate wordt aangenomen voor de vroege dienst en ziet dit als een teken om definitief te zwijgen over haar ziekte. Met deze baan krijgt ze genoeg ruimte om regelmatig haar rust te pakken. Wat kan er gebeuren als je een verwend bekend meisje verpleegt, niet zoveel toch?
Maar niets is minder waar. Kate verliest haar baan als er vanuit haar naam een Twitter bericht wordt verstuurd over het meisje. Maar Kate weet niemand te overtuigen dat ze dit zelf niet heeft gedaan. Nu Kate erover nadenkt voelde ze zich bespied tijdens haar werk, lag dat misschien toch niet aan haar ziekte? Dan gebeuren er ook thuis vreemde dingen. Wie stuurt haar briefjes met waarschuwingen en bedreigingen?
Kate heeft alle schijn tegen, maar is vastbesloten uit te vinden wie haar in een kwaad daglicht zet. Ze krijgt hierbij hulp van Roy Kershaw, een fotograaf die zelf getekend is door een heftige gebeurtenis in zijn verleden.
Hilde Vandermeeren (1970) is een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken en psychologische thrillers. Vandermeeren studeerde psychologie en gaf jarenlang les in het secundair onderwijs. Sinds 2006 is ze fulltime auteur. In 2013 verscheen haar thrillerdebuut Als alles duister wordt. Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). De film- en tv-rechten van Stille grond zijn verkocht aan productiemaatschappij Eyeworks Belgium.
Dit is het eerste boek wat ik van de auteur heb gelezen en dat is gelijk een schot in de roos. Hilde Vandermeeren heeft een hele fijne toegankelijke schrijfstijl en zorgt voor een mooie spanningsboog in het verhaal. Het komt allemaal zo simpel over zoals de auteur dit verhaal presenteert, maar het zit vernuftig in elkaar.
Schemerzone begint met een hoop vraagtekens en een aantal mysterieuze gebeurtenissen. Dat het hoofdpersonage narcolepsie heeft geeft het verhaal nog eens extra jeu. Deze ziekte zorgt onder andere voor levendige nachtmerries die de auteur af en toe de revue laat passeren.
Hilde Vandermeeren heeft een aantal aansprekende en karakteristieke personages op papier gezet. Kate wordt het meest uitgediept. Op haar tiende is zij wees geworden, nadat haar moeder overleed tijdens een woningbrand. Zij is verder opgevoed door haar grootouders. Haar ziek zijn zorgt voor complexe situaties en maakt haar onzeker en angstig.
In het boek zijn een aantal schuingedrukte passages. Daarin kunnen we de gedachten en acties van de dader volgen. Dit vind ik altijd een leuke extra tijdens het lezen van thrillers. De auteur creëert hiermee extra spanning.
Schemerzone is een verhaal waar je in volle snelheid doorheen raakt. Het is spannend, het is prikkelend, het bevat korte hoofdstukken, het heeft een overzichtelijk aantal personages en het bevat een aantal mooie plottwists. Tijdens het lezen wordt je een aantal keren op het verkeerde been gezet. Het boek leest als een echte whodunnit, waarin langzaamaan alle geheimen ontrafeld worden. Tot het laatste moment blijft het gissen. Een aantal plezierige leesuren zijn gegarandeerd.
Eindoordeel ☆☆☆☆1/2
Titel: Schemerzone
Auteur: Hilde Vandermeeren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Q
Datum: mei 2017
ISBN: 9789021403991
Pagina’s: 299