Cilla & Rolf Börjlind – Zwarte dageraad ☆☆☆☆

wp-1486456533303.jpg

“Ze kon zich de schok van de moeder ook voorstellen toen ze te horen had gekregen wat er was gebeurd. Of misschien kon ze dat niet. Er waren grenzen aan het inlevingsvermogen van een mens en waarschijnlijk was die in deze situatie bereikt: wat een moeder voelt als ze hoort dat haar kind vermoord is, was niet te bevatten.”

Olivia Rönning heeft besloten om toch weer bij de politie te gaan werken. Om dicht bij haar vriend Ove te kunnen zijn werkt ze nu bij een korps in een dorp uit de buurt van Stockholm. Qua criminaliteit valt er niet veel te beleven daar en ze is ook nog eens de enige vrouw in het korps. In Stockholm voelde ze zich meer op haar gemak.

Maar in dat saaie komt al snel verandering. Olivia en haar partner Frans zijn als eerste ter plaatse als er een melding van een dood kind komt. Wat ze daar in de tuin aantreffen is een gruwelijk gezicht. De driejarige Emelie is op gruwelijke wijze vermoord, haar nek ligt in een vreemde hoek. De oma van het kind paste op haar en was niet meer dan een paar minuten naar binnen. De politie tast in het duister naar wat er gebeurd is.

Tom Stilton krijgt een telefoontje van de eigenaar van een antiquariaat, de man is een oude bekende van hem. Tom krijgt te horen dat de man een boek voor hem heeft wat hij met eigen ogen moet zien. Tom weet niet wat hij kan verwachten, maar zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Wat Tom uiteindelijk in het boek vindt heeft alles te maken met de enige zaak die hij nooit heeft kunnen oplossen in zijn tijd bij de politie.

Dan wordt er een tweede kind dood gevonden in de buurt van de stad. Het jongetje is op precies dezelfde manier vermoord als Emelie. Alles duidt op dezelfde dader. Rechercheur Mette Olsäter en haar team worden op beide zaken gezet.

Al snel is er het vermoeden dat er racistische motieven in het spel zijn. Beide kinderen waren geadopteerd uit een ander land. Er zijn aanwijzingen dat er in toenemende mate groepen racisten actief zijn die alleen het Arische ras nog in Zweden willen zien. Om dit verder te onderzoeken moet de politie dieper in de wereld van die groeperingen duiken.

Zowel Olivia als Tom doen op hun eigen manier onderzoek, waarbij ze tegen veel vragen en weerstand stuiten. Tom ontdekt meer over zijn ‘oude’ moord en komt steeds meer in de buurt van een oplossing, die raakvlakken lijken te hebben met wat er in het heden gebeurt.


Cilla (1961) en Rolf (1943) Börjlind zijn scenarioschrijvers uit Zweden. In eigen land zijn ze verantwoordelijk voor ruim 40 films voor bioscoop en tv en ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton is hun eerst vertaalde werk naar het Nederlands en verschijnt zelfs in dertig landen. Het eerste deel is SpringvloedDeze bewerkten ze ook tot een 10-delige tv-serie. Er komt ook een volgend seizoen wat gebaseerd is op het tweede deel van de thrillerreeks – De derde stemHet derde boek van de serie heet Zwarte dageraad en in februari verschijnt alweer het vierde boek van de reeks – Wiegelied.


Deze maand doe ik mee aan de blogtour van Wiegelied. Ik had nog geen van de boeken van de Rönning & Stilton-reeks gelezen en heb eerst de eerste drie delen achter elkaar gelezen.

Cilla & Rolf Börjlind zijn ervaren schrijvers, dat is goed te merken. Wat ik fijn vindt aan hun boeken is dat er niet één, maar meerdere zaken in een boek voorbij komen. Hun boeken zijn nooit saai.

De namen Rönning & Stilton zijn verbonden aan deze thrillerreeks, maar wat mij betreft hoort Olsäter ook in dit rijtje thuis. Deze drie personages dragen de verhalen en volgen we nu al gedurende de drie boeken. We maken ze niet alleen op zakelijk vlak mee, wat hun alle drie sowieso al verbindt, maar de auteurs gaan ook flink de diepte in wat betreft hun privélevens en persoonlijke ontwikkelingen.

De derde stem is weer een spannend, maar dit keer ook een indrukwekkend boek met heftige onderwerpen. Zodra kinderen het slachtoffer van een moordenaar zijn heeft dit op iedereen impact, op de personages, maar ook op de lezer. Ook het onderwerp van racisme is heftig en indrukwekkend en zelfs weer angstaanjagend actueel. Op overtuigende wijze verwerken Cilla & Rolf Börjlind deze thema’s in dit boek.

Ik heb nu drie boeken uit deze reeks gelezen en leer steeds meer over de hoofdpersonages. De auteurs besteden heel veel aandacht aan de ontwikkelingen van hun karakters. In De derde stem is er bijvoorbeeld ineens een ontwikkeling in een oude zaak van Tom Stilton, waar in eerdere boeken al eens kort over gesproken is. Leuk, hoe de Börjlinds daar dan nu groots op terugkomen. Alles is zo goed doordacht en dat maakt het lezen van deze boeken tot een genot.

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: Zwarte dageraad
Serie: Rönning & Stilton #3
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: mei 2015
ISBN: 9789400508569
Pagina’s: 384


Eerdere recensies van deze thrillerreeks:
Springvloed (Rönning & Stilton #1)
De derde stem (Rönning & Stilton #2)

2 gedachten over “Cilla & Rolf Börjlind – Zwarte dageraad ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s