Cilla & Rolf Börjlind – De derde stem ☆☆☆☆

wp-1486060740839.jpg

“Hij had geen moeite om contact te krijgen met wat er binnen in hem gebeurde. Dat was al een tijd aan de gang en de laatste tijd was het geëscaleerd. Een soort woedende behoefte om zichzelf terug te krijgen. Om weer een plek in de wereld in te nemen.”

Tom Stilton is sinds een jaar hard bezig om weer wat van zijn oude ik terug te krijgen. Hij zorgt beter voor zichzelf, werkt weer aan zijn conditie en hij weet een kamer te vinden bij iemand die een ark heeft. Sinds de waarheid over Olivia’s ouders uit is gekomen heeft hij geen contact meer met haar gehad. Maar hij weet dat Mette Olsäter – voormalig collega bij de politie en goede vriendin – een oogje in het zeil houdt.

Olivia heeft besloten haar politieopleiding af te maken, maar niet bij de politie te gaan werken. Ze heeft veel te verwerken gehad met de waarheid omtrent haar echte ouders en besluit een lange reis te gaan maken. Daarna wil ze misschien wel kunstgeschiedenis gaan studeren, maar dat ziet ze dan wel weer.

Als Olivia weer thuis is krijgt ze te maken met de zelfmoord van Bengt Sahlmann, een buurman van haar moeder. Olivia heeft vroeger vaak op zijn dochter Sandra gepast. Nu haar beide ouders zijn overleden, houdt Olivia nauw contact met Sandra. Als het meisje Olivia vraagt om de laptop uit haar huis op te halen doet Olivia dat. Alleen daar treft ze gek genoeg de laptop niet aan. Terwijl ze wat rondneust in het huis vallen haar een paar kleine dingen op die vreemd zijn voor een zelfmoord. Ze vertelt de dingen die haar opgevallen zijn aan Mette. Bengt werkte als douanier en Mette werkt aan een grote internationale actie tegen de toename van drugshandel.

Net als Tom denkt dat hij het rustig heeft vraagt zijn goede vriend Abbas el Fassi hem mee naar Marseille. De toon die Abbas aanslaat duldt duidelijk niet het antwoord ‘nee’, bovendien staat Tom enorm in het krijt bij Abbas. In Marseille aangekomen wordt langzaamaan duidelijk dat de mannen daar zijn in verband met de moord op een oude bekende van Abbas. Heel wat jaren geleden is Abbas door omstandigheden zijn grote liefde kwijtgeraakt. En nu heeft hij in de krant gelezen dat ze op gruwelijke wijze vermoord is. Abbas zal de dader vinden, wat daar ook voor nodig is en Tom kan hem daarbij helpen met zijn connecties.


Cilla (1961) en Rolf (1943) Börjlind zijn scenarioschrijvers uit Zweden. In eigen land zijn ze verantwoordelijk voor ruim 40 films voor bioscoop en tv en ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton is hun eerst vertaalde werk naar het Nederlands en verschijnt zelfs in dertig landen. Het eerste deel is Springvloed. Deze bewerkten ze ook tot een 10-delige tv-serie. Er komt ook een volgend seizoen wat gebaseerd is op het tweede deel van de thrillerreeks – De derde stem. Het derde boek van de serie heet Zwarte dageraad en in februari verschijnt alweer het vierde boek van de reeks – Wiegelied.


Omdat ik eind deze maand meedoe aan de blogtour van Wiegelied lees ik de vier boeken uit de Rönning en Stilton-reeks achter elkaar. Eerder verscheen al mijn recensie van Springvloed, wat ik een aardig verhaal vond, maar ook wat chaotisch vond door de vele verhaallijnen en het snelle tempo waarin gewisseld wordt. Tijdens het lezen van De derde stem heb ik dat niet meer in die mate ervaren. Dit boek is beduidend overzichtelijker en gestroomlijnder.

Cilla & Rolf Börjlind komen ook in dit boek weer met meerdere verhaallijnen, meer dan ik gewend ben. Zal dit hun scenarioschrijvers achtergrond zijn? Ik heb het idee van wel. We volgen weer meerdere personages die we ook al in het eerste deel voorbij zagen komen. Er wordt ook regelmatig even teruggeblikt naar eerdere gebeurtenissen uit het eerste deel, wat mij gelijk doet aanraden de boeken in de juiste volgorde te lezen en te beginnen bij deel één.

Er zijn weer veel bekende personages die voorbij komen in De derde stem. Tom is nog aan het opkrabbelen na zijn periode als dakloze en werkt zich langzaamaan weer terug in de maatschappij. Olivia is zoekende na de heftige waarheid over haar ouders en bijt zich op eigenwijze en niet altijd goed doordachte manier vast in een zaak met gevaar voor eigen leven. Mette kampt met gezondheidsproblemen die levensbedreigend kunnen zijn, maar ze voelt zich als rechercheur verantwoordelijk voor de misdaden in haar eigen stad en kan haar werk moeilijk loslaten.

Vriendschap, (opbloeiende) liefde, wraak en loyaliteit zijn thema’s die uitgebreid aan bod komen in dit boek. Cilla & Rolf Börjlind doen dit op overtuigende wijze. De personages en de verschillende verhaallijnen overlappen elkaar regelmatig. En zoals het een goede thrillerauteur betaamt wordt alles spannend opgebouwd en wordt er gedoseerd steeds meer duidelijk en de afwerking van dit verhaal is absoluut top. Uiteindelijk is De derde stem een spannend geheel geworden.

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: De derde stem
Serie: Rönning & Stilton #2
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: mei 2014
ISBN: 9789400502178
Pagina’s: 360


Eerdere recensie van Cilla & Rolf Börjlind:
Springvloed (Rönning & Stilton #1)

2 gedachten over “Cilla & Rolf Börjlind – De derde stem ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s