Cilla & Rolf Börjlind – Springvloed ☆☆☆

wp-1485191142820.jpg

“Hij schoof heen en weer op zijn vliegtuigstoel. Zoals hij al had verwacht was het verleden stukje bij beetje komen bovendrijven en was hij ingestort in het vliegtuig. Stukje bij beetje.”

Olivia Rönning studeert aan de politieacademie. In het kader van een oefening coldcase werk krijgt ze de keuze een oude onopgeloste zaak uit te zoeken. Aan de studenten de taak om te kijken hoe het onderzoek toentertijd opgezet was en wat er met de huidige technieken anders zou kunnen.

In één van die zaken komt ze de naam van haar vader tegen. Het gaat om een moord op het strand en haar vader – die zelf bij de politie werkte – was toen een van de onderzoekers. Haar vader is inmiddels overleden, dus aan hem kan ze niets meer vragen. maar de zaak intrigeert haar wel gelijk.

1987. Een jonge vrouw wordt begraven in het zand aan het begin van de zee. Het is vloed aan het worden. Er staan drie personen om haar heen die niets doen, terwijl het water steeds verder stijgt. Wat ze niet weten is dat een kind getuige is van dit gebeuren.

In het rapport van de strandmoord komt Olivia ook de naam van Tom Stilton tegen. Ze informeert om zich heen waar ze hem kan vinden, maar iedereen vertelt haar dat niemand hem nog gezien heeft nadat hij is ingestort en last kreeg van psychoses.

Ondertussen krijgt de politie van Stockholm te maken met een serie aan mishandelingen van daklozen. De filmpjes van de mishandelingen verschijnen op het internet. Commissaris Mette Olsäter – een oude bekende van Stilton – is belast met het onderzoek, maar de politie heeft geen idee wie hier achter zit.

Een toevallig ontmoeting in het buitenland zorgt ervoor dat het verleden het heden begint in te halen. Rönning weet Stilton op te sporen en hem heel langzaam een beetje uit zijn isolement te halen. Ondanks dat Stilton eigenlijk niks met zijn oude leven te maken wil hebben, helpt hij haar toch een klein beetje op weg. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er de nacht van de strandmoord gebeurd is, maar er zijn mensen bij gebaat dat dit voor altijd geheim blijft…

“Stilton was zich er volledig van bewust dat hij haar veel te veel informatie had gegeven, met het oog op zijn geheimhoudingsplicht. Veel te veel details. Maar dat kon hem niet schelen. Hij had geen enkele band meer met zijn politieverleden. Misschien zou hij ooit nog eens aan iemand uitleggen waarom dat was. Hij had er alleen geen idee van aan wie.”


Cilla (1961) en Rolf (1943) Börjlind zijn scenarioschrijvers uit Zweden. In eigen land zijn ze verantwoordelijk voor ruim 40 films voor bioscoop en tv en ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton is hun eerst vertaalde werk naar het Nederlands en verschijnt zelfs in dertig landen. Het eerste deel is Springvloed. Deze bewerkten ze ook tot een 10-delige tv-serie. Er komt ook een volgend seizoen wat gebaseerd is op het tweede deel van de thrillerreeks – De derde stem. Het derde boek van de serie heet Zwarte dageraad en in februari verschijnt alweer het vierde boek van de reeks – Wiegelied.


Deze maand doe ik mee aan de blogtour van Wiegelied. Maar omdat ik de eerste drie delen van deze reeks nog niet had gelezen, wilde ik dat eerst doen.

Cilla en Rolf Börjlind hebben al aardig wat schrijfervaring en dat is te merken. Ik herken in Springvloed ook hun achtergrond van scenario’s schrijven. Het duo schrijft heel beeldend en elke verhaallijn is doordacht. Het verhaal bestaat uit zeer korte hoofdstukken en er is veel oog voor detail. Niets wat voorbij komt in dit verhaal is zinloos, alles heeft betekenis.

Wat ik kenmerkend vind voor dit boek is de vele personages en de verschillende verhaallijnen die het boek rijk is. Het verhaal wordt ook verteld vanuit aardig wat verschillende personages. Tijdens het lezen schrijf ik altijd even alle namen op en bij dit verhaal is dat best handig in verband met de hoeveelheid. De snelle wisselingen tussen de verhaallijnen is tevens wat mij enigszins stoorde tijdens het lezen. Het maakt het lezen wat chaotisch en zorgt dat je snel moet schakelen.

Stilton is een voormalig agent die na zijn psychoses totaal aan de grond is geraakt en dakloos rondzwerft door Stockholm, waar niemand van zijn verleden hem kent en niemand zijn verleden kent. De ontmoeting met Rönning maakt wat wakker in hem. Gedurende het verhaal komt er weer wat van de oude Stilton terug en krijgt hij weer oog voor zijn omgeving en raakt getriggerd door de politiezaken.

Rönning is een jonge vrouw die dezelfde ambities heeft als haar vader, namelijk bij de politie werken. Ze is leergierig en bijt zich vast in de zaken die voorbij komen in dit boek. Maar dit brengt ook ontwikkelingen op persoonlijk gebied met zich mee, die soms zelf schokkend zijn.

Springvloed bevat originele karakters, iets waar het schrijversduo duidelijk ook veel aandacht aan besteedt. Zowel Rönning als Stilton zijn personages zoals we ze nog niet kennen uit andere thriller-reeksen.

 

Eindoordeel ☆☆☆


Titel: Springvloed
Serie: Rönning & Stilton #1
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: mei 2013
ISBN: 9789044969160
Pagina’s: 325

3 gedachten over “Cilla & Rolf Börjlind – Springvloed ☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s