David Baldacci – Niemandsland ☆☆☆☆

wp-1483869828856.png

“En toen, na de inleidende woorden, kwam hij bij de kern van de brief. Zijn mond viel open. Zijn hand begon te trillen. En zijn maag voelde alsof iemand hem zojuist een keiharde stomp had gegeven. Hij las door, sneller, steeds sneller, met misschien wel dezelfde ademloosheid als die van de stervende vrouw tijdens het dicteren. ‘Ze beschuldigt mijn vader ervan dat hij mijn moeder heeft vermoord.'”

John Puller is net op bezoek geweest bij zijn demente vader die in een veteranenhospitaal ligt als de militaire politie hem daar opzoekt. Dertig jaar geleden is zijn moeder Jackie Puller van de aardbodem verdwenen en nooit meer teruggezien. Een vrouw op haar sterfbed heeft een brief geschreven, waarin zij beweert hier meer van te weten. Met deze nieuwe aanknopingspunten is er een verdachte, namelijk zijn vader.

Toentertijd beweerde de vader van John nog niet in het land te zijn ten tijde van de verdwijning van zijn vrouw. Niemand twijfelde hieraan, want zijn vader was een zeer gewaarde man in het leger.

Paul Rogers wordt na tien jaar te hebben vastgezeten in de gevangenis vrijgelaten. Zijn vrijlating betekent maar een ding voor hem, en dat is de vrouw opsporen die zijn leven heeft verpest, die hem heeft gemaakt tot de man die hij nu is. Paul is slachtoffer van een geheim experiment van het leger en ondervindt daar dagelijks de problemen van.

“Het kon hem niets schelen of hij doodging, zolang zij ook maar doodging. Hij wilde dat hij op haar neer kon kijken, met zijn handen om haar keel. Handen die, dat wist zij beter dan wie dan ook, het leven binnen een seconde uit haar kon knijpen. Hij wilde dat ze hem aankeek. Hij wilde dat ze wist dat de cirkel rond was, dat hij was teruggekomen en deed wat gedaan moest worden. De wereld van haar verlossen.”

John neemt verlof en besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Hij krijgt onverwachts de hulp van een oude bekende, Veronica Knox. Vanaf het begin is duidelijk dat men liever niet heeft dat er een onderzoek gedaan wordt naar de verdwijning van Jackie Puller. Het officiële team wat onderzoek doet wordt al snel van de zaak gehaald, maar John gaat door. Ook John krijgt signalen dat hij er beter mee kan stoppen, zijn leven wordt zelfs bedreigd, maar hij bijt zich erin vast.

Beide mannen hebben een missie en deze missie leidt hun naar Fort Monroe, een plek waar tientallen jaren geleden al geheime overheidsexperimenten plaatsvonden. Er gebeurt nog steeds van alles in dit gebouw wat is gehuld in mysteriën. Wat heeft deze plek te maken met de verdwijning van John’s moeder en wat is er op die plek gebeurd met Paul?


David Baldacci is een Amerikaanse schrijver. Hij werkte als bedrijfsjurist en advocaat tot hij in 1996 debuteerde met Het recht van de macht. Het werk van de auteur is in 45 talen vertaald en er zijn meer dan honderd miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Niemandsland is het vierde boek in de thrillerreeks met John Puller. Eerder verschenen De provocatie, Vergeten en De ontsnapping.


Ik heb al vaker boeken van David Baldacci gelezen, maar dit is het eerste boek wat ik lees over John Puller. Heel af en toe wordt er in dit boek gerefereerd aan een eerdere gebeurtenis, waarschijnlijk wat in een eerder boek al voorbij is gekomen, maar ik heb het niet als storend ervaren, het doet niks af aan het verhaal.

Dit verhaal heb ik met heel veel plezier gelezen. Niet ieder boek van David Baldacci vind ik even goed, maar Niemandsland is weer een topper. Het verhaal wordt verteld vanuit twee personages, John Puller en Paul Rogers. Dit wordt elk hoofdstuk afgewisseld. In eerste instantie hebben hun verhalen niks met elkaar te maken, maar hun paden zullen elkaar kruizen. Het wordt de personages in dit boek weer bijzonder moeilijk gemaakt door allerlei tegenwerkende organisaties en mensen.

Baldacci is een zeer ervaren auteur. Dat blijkt ook tijdens het lezen. Hij zorgt voor een goede opbouw van het verhaal, er zijn verrassende plotwendingen en alles komt samen tot een mooi en kloppend geheel.

De verhaallijn van Paul Rogers sprak me het meeste aan. Zijn personage zorgt voor een dubbel gevoel, enerzijds is hij een door de overheid gecreëerde moordmachine en anderzijds maken we zijn onderdrukte, maar steeds meer naar voren komende menselijke en goede kant mee. Dit wordt goed neergezet door de auteur.

Niemandsland is een vlot verhaal met stoere personages en boordevol spannende actiescènes. Dit boek zorgt gegarandeerd voor een paar uurtjes leesplezier.

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: Niemandsland
Serie: John Puller #4
Auteur: David Baldacci
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: oktober 2016
ISBN: 9789400507548
Pagina’s: 397

Een gedachte over “David Baldacci – Niemandsland ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s