M.J. Arlidge – Klikspaan ☆☆☆☆

wp-1483537453730.jpg

“Toen Helen naar de stad keek die al zo lang haar thuis was, hapte ze naar adem. Van deze hoogte kon ze zien dat de stad in de greep werd gehouden door niet een, niet twee, maar drie grote branden; intens oranje vlammen reikten naar de hemel. Southampton stond in lichterlaaie.”

Op één avond wordt Southampton opgeschrikt door drie grote branden. Twee daarvan in bedrijven, maar het derde in een woonhuis, waarbij een dode en meerdere gewonden vallen. Een dag later is het weer raak met drie branden en nog een dodelijk slachtoffer.

Omdat de branden elkaar zo snel opvolgen is het voor de politie amper bij te houden. Voor Helen Grace en haar collega’s is het duidelijk dat deze persoon snel gepakt moet worden, zeker als de branden in deze snelheid doorgaan. Het onderzoek vordert in eerste instantie moeilijk, tot een eerste getuige zich meldt.

Deze getuige komt met een opvallend detail, waardoor het onderzoek zich nu ook richt op de brandweermannen van de stad, maar dit wordt de politie niet in dank afgenomen. De dader blijft ondertussen actief en de slachtoffers nemen toe. Waarom doet de dader dit en hoe kiest hij zijn slachtoffers? Dit zijn de vragen die heel snel beantwoord moeten worden, want de dader zal niet uit zichzelf stoppen. Hij moet gepakt worden, koste wat kost.

“De drie branden waren allemaal in verschillende delen van de stad en toch zo strak getimed dat blussen bijna onmogelijk was. De persoon die dit op zijn geweten had, was vast van plan om dood en verderf te zaaien op een schaal die Helen nog nooit had gezien. Het was alsof hij Southampton volledig wilde verwoesten.”


M.J. (Matthew) Arlidge (1974) is een Engelse auteur. Hij schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries. Klikspaan is het vierde deel van de Helen Grace-reeks. Eerder verschenen Iene miene mutte (zijn thrillerdebuut), Piep zei de muis en Pluk een roos. In het Engels zijn er al zes boeken met Helen Grace verschenen.


De vorige boeken van M.J. Arlidge heb ik ook gelezen en stuk voor stuk vond ik ze erg goed. Ik lees al niet eens de achterflap voor ik aan het boek begin, want ik ga er al van uit dat de zijn boeken weer in de smaak vallen. Mijn advies is wel eerst de voorgaande boeken te lezen, voordat je aan dit boek begint. Het is namelijk te leuk om Helen Grace en anderen vanaf het begin te volgen.

Het leuke aan het lezen van een serie is dat je de personages kan volgen die met hun persoonlijke leven ook als rode draad door het boek gaan. M.J. Arlidge schenk veel aandacht aan het beschrijven van zijn karakters en hun ontwikkelingen.

In Klikspaan zien we hoe Helen verder worstelt met haar eenzaamheid en haar drang naar het vergeten van haar mentale pijn. Ook moet ze erg wennen aan haar nieuwe chef en de onderlinge rolverdeling. Haar vriendin en collega Charlie volgen we ook in haar worsteling tussen moeder zijn van een jong kindje en de verantwoordelijkheden en gevaren die haar werk met zich meebrengt.

Wat mij aanspreekt aan de boeken van M.J. Arlidge is dat hij consequent is in de hoeveelheid spanning tijdens zijn verhalen. Hij heeft een vlotte pen en zorgt met flinke regelmaat voor ontwikkelingen. Ook Klikspaan zit vol met actie, spanning en onverwachte plotwendingen, waarmee dit verhaal ook weer niet voorspelbaar is.

En óh het einde… Helemaal aan het einde heeft M.J. Arlidge nog even een mooie verrassing voor ons in petto wat veelbelovend is voor het volgende boek!

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: Klikspaan
Serie: Helen Grace #4
Auteur: M.J. Arlidge
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Datum: november 2016
ISBN: 9789022578513
Pagina’s: 443

2 gedachten over “M.J. Arlidge – Klikspaan ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s