Splinters | Martijn Adelmund en Iris Compiet – Heksenjacht ☆☆☆☆

wp-1481625752760.jpg


“Haar ogen leken op te lichten in het schemerduister. Deze keer bewogen haar lippen niet toen ze tot hem sprak. Haar stem klonk harder nu, binnen in zijn hoofd: Als je nog in één stuk thuis wilt komen, dan volg je me.”

De negenjarige Max Mueller is een onopvallende jongen zonder echte vrienden en ook van zijn familie krijgt hij niet veel aandacht. Het is Halloween, de school is uit, maar hij wordt door niemand opgehaald. Dan staat daar ineens een vrouw die beweert dat zij namens zijn moeder daar is en dat zij hem naar de naschoolse opvang brengt. Max is wat wantrouwig, maar gaat toch met de vrouw mee.

De vrouw neemt hem mee naar de Domkerk in de stad, waardoor het wantrouwen bij Max bijna omslaat in paniek. Max protesteert, maar de vrouw bedreigt hem met een mes, waarna ze bijna weer poeslief verder gaat met hun tocht door allerlei gangen onder de kerk.

Max weet te vluchten, maar verdwaalt in de ondergrondse gangen. De vrouw weet hem weer te vinden en hem ervan te overtuigen dat hij beter bij haar kan blijven, dat zij hem juist beschermt. Max leert in korte tijd dat er heksen bestaan met kwade bedoelingen en dat hij weleens een slachtoffer zou kunnen worden. Het is Halloween, de avond waarop er jacht gemaakt wordt… jacht op een specifiek kind…

Martijn Adelmund (1977) en Iris Compiet (1979) vormen samen ‘The Grim Collective’. Martijn was jarenlang redacteur van fantasyboeken, en Iris is een illustratrice van onder andere kinder- en fantasyboeken. Van het collectief verschenen twee jeugdromans Heksenwaan en Heksenkind. Beide boeken werden bekroond met de Hebban-award, voor beste fantasyboek van Nederland en België, respectievelijk in 2014 en 2015.

Het leuke van de samenwerking tussen Adelmund en Compiet is dat ze ieder hun eigen, duidelijk afgebakende, aandeel hebben in de totstandkoming van het verhaal. Martijn schrijft en de illustraties van Iris zijn een leuke en creatieve toevoeging aan het geheel.

Dit korte verhaal is mijn kennismaking met het werk van de twee. Ik kan niet zeggen of het een must is dat je de eerste twee heksen-delen eerst leest. Voor het totaalbeeld zal het waarschijnlijk leuk zijn en over het algemeen heeft dit ook altijd wel mijn voorkeur. Toch is het niet ten koste gegaan van mijn leesplezier.

Heksenjacht is vanaf het begin spannend. De toon wordt gezet door die vreemde vrouw die Max dwingend op sleeptouw neemt. De spanning blijft ook goed consequent aanwezig in het verhaal. Waarom de vrouw dit doet wordt op een gegeven moment duidelijker, maar dat is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg, iets wat in de andere heksen-boeken waarschijnlijk verder uitgewerkt wordt.

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: Heksenjacht
Auteur: Martijn Adelmund en Iris Compiet
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Quasis
Datum: december 2016
ISBN: 9789492099204
Pagina’s: 36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s