Stephenie Meyer – De Chemicus ☆☆☆☆

 

“Het was vreemd hoe weinig moeite ze er tegenwoordig mee had om mensen te doden, hoe bevredigend ze het vond. Ze was bloeddorstig geworden, wat ironisch was, als je alles in ogenschouw nam. In de zes jaar dat ze bij hen in de leer was geweest, was het hun absoluut niet gelukt haar te breken en te veranderen in iemand die van haar werk genoot. Maar drie jaar van voor hen op de vlucht zijn had een hele hoop dingen veranderd.”

Ze heeft jaren voor een geheime dienst gewerkt die zo geheim was dat er zelfs geen naam voor was. Haar bijnaam was De Chemicus door haar kennis en kunde en ze was een expert in martelen en informatie verkrijgen. Nadat de enige persoon die ze vertrouwde – haar mentor – vermoord werd is ze op de vlucht geslagen. Diezelfde geheime dienst wil haar ook dood hebben en nu is ze al drie jaar voor hen op de vlucht.

Sindsdien verandert ze regelmatig van plek en van naam. Haar hele dag bestaat uit routines om zichzelf zo veilig mogelijk te houden. De plekken waar ze verblijft bestaan uit dodelijke boobytraps. Het is de geheime dienst een aantal keren gelukt haar te vinden, maar dit hebben zij met de dood moeten bekopen.

Dan ontvangt ze een mail van een vroegere collega. In de mail staat een aanbod die bijna te mooi lijkt om waar te zijn. In ruil voor nog één opdracht zullen ze haar voortaan met rust laten en zal vluchten verleden tijd zijn. Ze moet iemand vinden en verhoren die binnen drie weken van plan is een biologisch massavernietigingswapen te gebruiken, waarbij miljoenen doden zullen vallen.

“Ze probeerde zich voor te stellen dat ze weer in een bed zou slapen. Dat ze niet de hele tijd een apotheek aan gifstoffen op haar lichaam zou dragen. Dat ze elke dag dezelfde naam zou gebruiken. Dat ze contact zou leggen met andere mensen zonder dat er dodelijke slachtoffers zouden vallen.”

Ze weet dat deze missie allerlei levensgevaarlijke risico’s met zich meebrengt en dat de geheime dienst de belofte waarschijnlijk niet eens nakomt, maar ze neemt de opdracht aan. Al is er maar een kleine kans om niet meer op de vlucht te hoeven zijn…op een uitweg.

De opdracht brengt haar op het pad van twee broers met tegengestelde karakters. De ene is een professional, de ander een groentje. Maar ze hebben elkaar hard nodig om het er levend vanaf te brengen.

Stephenie Meyer is een Amerikaanse auteur. Ze werd een wereldwijde bestsellerauteur met haar Twilight-saga. Van haar boeken werden wereldwijd meer dan 165 miljoen exemplaren verkocht en ze werden allemaal succesvol verfilmd. De Chemicus is haar eerste thriller. De auteur is zelf gefascineerd door personages als Jason Bourne en Aaron Cross. Zelf wilde ze ook een boek schrijven met een actieheld met als grootste wapen hersens.

Iedereen die van lezen houdt zal wel eens van de naam Stephenie Meyer gehoord hebben. Haar Twilight boeken zijn zo enorm populair (geweest), helemaal nadat de films verschenen zijn. Ik was aangenaam verrast en ook in een klap nieuwsgierig toen ik las dat deze auteur nu met een thriller zou komen. Uitgever Maaike le Noble kondigde dit boek al met veel enthousiasme aan op social media, dus hier moest en zou ik een recensie van schrijven. De grote vraag was gelijk: “Kan Stephenie Meyer ook thrillers schrijven?”

De Chemicus is een vlot en actierijk verhaal met maar weinig personages. Leuk om te lezen over al die technische en chemische hoogstandjes waar de karakters gebruik van maken. Het is niet aan een stuk spannend, maar er gebeurt wel veel. Naast de actiescènes besteedt de auteur veel aandacht aan het beschrijven van voornamelijk haar vrouwelijke hoofdpersonage.

Zij – De Chemicus – is erg slim, maar sociaal nogal onhandig. Daniël is één van de twee broers en haalt haar menselijke kant naar boven, maar daarvoor moet ze wel uit haar comfortzone raken. Dit is een hele leuke verhaallijn, hoe de liefde tussen deze twee opbloeit. In dit boek is ook een grote rol weggelegd voor waakhonden. Stephenie Meyer heeft voor een hoofdrol gezorgd voor deze dieren wat het verhaal extra spanning geeft. Erg leuk bedacht.

De Chemicus is een geweldige spionagethriller. En wat betreft mijn vraag eerder in deze recensie… “Ja, volmondig ja.”: is mijn antwoord. Stephenie Meyer kan ook thrillers schrijven. Ik heb het boek in één ruk en met heel veel plezier uitgelezen.

 

Eindoordeel ☆☆☆☆


Titel: De Chemicus
Auteur: Stephenie Meyer
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Datum: november 2016
ISBN: 9789022579824
Pagina’s: 526

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s