Justin Cronin – De oversteek ☆☆☆☆

de-oversteek

 “Lacey, alsjeblieft! Ik weet niet wat ik moet doen! Zeg me wat ik moet doen! Dat komt wel, Amy, als het eenmaal zover is. Dan zul je weten wat je in je hebt. Dan zul je weten hoe je hen moet bevrijden, zodat ze hun laatste oversteek kunnen maken.”

Dr Lear is in een vergevorderd stadium met zijn onderzoek – het Noach-project – naar een virus wat van mensen een soort van vampier maakt. In het diepste geheim experimenteert hij – met toestemming van de overheid – op mannen die door de maatschappij al zijn afgeserveerd, omdat het zware criminelen zijn. Hij injecteert ze met een virus wat ze muteert tot gevaarlijke wezens – ook wel viralen  genoemd – met indrukwekkende fysieke krachten en ervoor zorgt dat ze lang kunnen leven. Maar er gaat nog veel mis. Het is de bedoeling de viralen uiteindelijk als wapen in te zetten, maar dan moet er eerst controle mogelijk zijn.

Om het onderzoek te perfectioneren zoekt de professor een kind om met het virus te injecteren. Hij heeft zijn pijlen op Amy gericht, een meisje wat door haar moeder bij de nonnen is achtergelaten, zij zal door niemand gemist worden. Amy wordt ontvoerd en naar dr Lear gebracht waar zij het virus ingespoten krijgt. Maar Amy is anders…

Als de twaalf testpersonen weten uit te breken barst de hel op aarde los. De viralen verslinden iedereen die ze op hun weg tegenkomen en het virus verspreidt zich razendsnel. Amy weet te vluchten met de hulp van een agent die Lear niet vertrouwt en neemt haar onder zijn hoede.

Bijna honderd jaar later is de wereld zoals we deze kennen veranderd. Na de uitbraak van de viralen zijn er nog maar weinig mensen levend. Her en der zijn er koloniën ontstaan, die vaak niets van het bestaan van elkaar afweten.

In een beschermde kolonie in de buurt van Los Angeles wonen zo’n honderd mensen. Bijna iedereen die nu nog leeft is daar beschermd opgegroeid en weten bijna niks van de wereld van voor de uitbraak. Zij worden van kinds af aan klaargestoomd om de kolonie te beschermen tegen de viralen die ’s nachts jagen. Wat nog weinigen weten is dat de accu’s na zoveel jaren opraken, waardoor de lichten uiteindelijk niet meer kunnen branden. Viralen kunnen niet tegen (dag)licht en hebben straks dan vrij spel om aan te kunnen vallen.

Peter Jaxon is samen met zijn ouders en oudere broer Theo opgegroeid in de kolonie. Zijn familie hoort bij één van de eersten die de kolonie opgericht hebben, wat verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Tijdens een van de ritten naar buiten komt Peter een jong meisje tegen die hem beschermt tegen een aanval van de viralen. Hij weet te vluchten en komt heelhuids terug in de kolonie. Hij rept met geen woord over het meisje, maar krijgt haar niet uit zijn gedachten.

Dan staat ineens hetzelfde meisje gewond aan de poort van de kolonie. Men weet zich bijna geen raad met het meisje, die Amy blijkt te heten. Haar komst is het begin van een reeks van een aantal gebeurtenissen met dodelijke afloop. Amy vlucht samen met Peter en zijn vrienden weg en beginnen aan een gevaarlijke zoektocht naar een remedie tegen het virus. Zij zullen toch niet de enige nog levenden mensen zijn? Hun doel is teruggaan naar de oorsprong, terug naar Colorado, waar het leger ooit met het experiment is begonnen. Het lot van de overgebleven mensen ligt in de handen van Amy en Peter.

“Het leek alsof ze deel uitmaakte van twee werelden, een die hij kon zien en een die hij niet kon zien. En in die andere, verborgen wereld lag de betekenis van hun reis.”

Justin Cronin (1962) is een Amerikaanse auteur. Zijn internationale doorbraak kwam in 2010 na de publicatie van De oversteek, het eerste deel van een trilogie rond een post-apocalyptische vampier. Dit boek schreef hij op verzoek van zijn dochter, die een boek met een klein meisje in de hoofdrol wilde. Deel twee – De Twaalf – is in 2012 verschenen en in januari van 2017 zal het slotstuk van de trilogie uitkomen – De stad van spiegels. De filmrechten van de trilogie zijn verkocht aan Fox 2000.

Dit boek is groots, niet alleen in letterlijke zin, maar ook in de manier waarop het verhaal gebracht wordt. Het is een dikke pil van 994 bladzijdes die je voor je kiezen krijgt, maar het is zo boeiend en aantrekkelijk dat dit me geen moment gestoord heeft.

De oversteek bestaat uit heel veel personages en veel verhaallijnen. Je moet er goed je hoofd bijhouden en zelfs pen en papier gebruiken zal je niet misstaan, want er komt veel informatie tijdens het lezen op je af. De hoofdpersonages worden geweldig neergezet en ook wordt er veel aandacht besteed aan onderlinge verhoudingen en ontwikkelingen. In dit boek zijn er zoveel gave plotwendingen dat het gewoonweg genieten is.

Justin Cronin is een zeer goede schrijver. Dit boek bevat spanning, actie, drama, romantiek en het bovennatuurlijk wordt ook niet geschuwd. De personages worden zeer levendig beschreven. De auteur geeft in dit boek zo’n originele draai aan de definitie van vampiers, dat dit boek zich gelijk onderscheidt van alle andere verhalen met dit thema. Kwaad en goed is niet zwart wit in dit verhaal. Er zijn viralen met een geweten en er zijn mensen zonder geweten. De auteur speelt hier heel goed mee.

Er valt zoveel te vertellen over dit boek, maar dan zou ik teveel verraden. Als je enigszins van origineel en spannend houdt en ervan houdt om buiten betreden paden te lezen, dan is Oversteek een boek wat je gelezen moet hebben.

De oversteek is thriller, horror, fantasy en roman in één. Dit verhaal bevat zoveel lagen en ze zijn allemaal perfect met elkaar verweven en verwerkt tot een kloppend totaalplaatje. Dit boek is een overtuigend en meeslepend geheel. Het eerste deel van deze trilogie is alvast een topverhaal!

 

Eindoordeel ****


Titel: De oversteek
Serie: De oversteek #1
Auteur: Justin Cronin
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Datum: mei 2010
ISBN: 9789023457060
Pagina’s: 994


Met dank aan uitgeverij Cargo voor het digitale recensie-exemplaar. Binnenkort verschijnen op mijn blog ook de recensies van De Twaalf en De stad van spiegels.


Doe jij ook mee aan de #readingchallenge? Lees deel 1 en 2 dit jaar nog, om vervolgens het laatste deel in januari te kunnen lezen.

3 gedachten over “Justin Cronin – De oversteek ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s