Rudy Soetewey – Terecht ☆☆☆

terecht

 

“Pas op de laatste seconde van het filmpje veranderde er iets aan het beeld. Onderaan verschenen ineens witte letters. Hoofdletters. Het filmpje stopte, maar de letters bleven zichtbaar. Ik vloekte toen ik de boodschap las. GA HIER VOORAL NIET MEE NAAR DE POLITIE.”

Matthias De Wolf is een alleenstaande man en werkt als journalist. Als hij zijn brievenbus leegt vindt hij daarin een envelop met een usb-stick. Met tegenzin besluit hij te kijken wat er op die stick staat en krijgt dan een kort, maar onheilspellend filmpje met een boodschap te zien. De man op het filmpje wordt duidelijk gevangen gehouden. De tekst aan het einde is duidelijk, hij mag er pertinent niet mee naar de politie.

Matthias snapt niet waarom hij dit filmpje heeft gekregen en heeft al helemaal geen zin  om diegene zijn zin te geven en besluit er toch mee naar de politie te gaan. Als blijkt dat de man op het filmpje dood is wordt er een klein team op onderzoek uitgestuurd. Ook Matthias wordt grondig ondervraagd.

“U WAS GEWAARSCHUWD. DIT HEBT U OP UW GEWETEN. GA HIERMEE NAAR DE POLITIE EN ER VALLEN NOG DODEN. DOE UW EIGEN ONDERZOEK!”

Al snel blijkt de man op het filmpje een multimiljardair te zijn geweest. De dader blijft toenadering zoeken tot Matthias door middel van poststukken en maakt zijn wens steeds duidelijker. Als hij benaderd wordt door een priester die de dader op de biechtstoel heeft gehad, wordt Matthias meer en meer betrokken bij de zaak dan hem lief is. Zonder dat hij erom gevraagd heeft ligt het lot van volgende slachtoffers in zijn handen.

Rudy Soetewey (1955) is een Belgische auteur. Hij heeft altijd in het onderwijs gewerkt. Zijn eerste boek – Bedrieglijke eenvoud – werd in 1992 uitgegeven. Voor zijn thrillers heeft hij meerdere nominaties ontvangen. In 2011 won hij de Hercule Poirotprijs en in 2013 werd hij de winnaar van de Diamanten Kogel.

De naam van de auteur heb ik al vaker op social media voorbij zien komen, maar Terecht is het eerste boek van ik van hem heb gelezen. Het vorige boek met Matthias De Wolf in de hoofdrol – Bewijs het maar – heb ik dus ook niet gelezen, maar Rudy Soetewey verwijst wel regelmatig naar dit boek in het verhaal.

Terecht begint veelbelovend. Ik hou ervan als een verhaal start met een spannende ontwikkeling, in dit geval de usb-stick met een dreigende boodschap. Mijn hoop was dan ook dat die spanning steeds groter zou worden, met een klassiek kat- en muisspel tussen de dader en Matthias. Maar helaas is dit enorm tegengevallen. Uiteindelijk mis ik spanning en sensatie in dit boek, wat vaak met communicerende moordenaars wel het geval kan zijn.

Het boek heeft weinig personages, wat het overzichtelijk houdt. Het persoonlijke leven Matthias De Wolf komt uitgebreid aan bod. Ik weet niet of het een gemis is dat ik het vorige boek met Matthias De Wolf niet heb gelezen. In Terecht lezen we wel regelmatig dat hij nachtmerries heeft en daarom een psychiater bezoekt, maar of dat met het vorige verhaal te maken heeft weet ik niet. In dit boek lezen we ook nog over een moeizame start van een romance.

Dat Rudy Soetewey kan schrijven staat buiten kijf. Het verhaal zit technisch goed in elkaar en de verhaallijnen zijn knap bedacht en kloppen wel. Hier en daar is het boek wat langdradig, maar het grote gemis is spanning en dat is iets wat ik toch graag bij een thriller ervaar.

 

Eindoordeel ***


Titel: Terecht
Auteur: Rudy Soetewey
Genre: Thriller
Uitgeverij: Kramat
Datum: september 2016
ISBN: 9789462420588
Pagina’s: 319


Met dank aan Thrillzone en Uitgeverij Kramat voor het recensie-exemplaar. Met dit boek heb ik meegedaan aan de allereerste Thrillzone Leesclub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s