Pjotr Vreeswijk – Masterplan ☆☆☆☆

masterplan

 

“Daar lagen ze … Onderin, in het midden van de kluisvloer, lag zijn heilige graal. Het was nog altijd ongelooflijk dat de twee zwarte bolletjes ter grootte van een golfbal een dergelijke gigantische macht vertegenwoordigden.”

Polen, april 1945. Een Duitse naziwetenschapper heeft een geheim wapen (Wunderwaffen) uitgevonden en weet zijn uitvinding ternauwernood te redden uit handen van de vijand.

Heden. In het grensgebied van Soedan heeft er een vreemde explosie plaatsgevonden, waarbij naar schatting duizenden doden zijn gevallen. De gewonden hebben vreemde wonden die nog nooit eerder zo gezien zijn. Men tast in het duister over wat er gebeurd is en er wordt verder ook geen ruchtbaarheid aan gegeven.

“Er was zo weinig bekend. Wat wisten ze feitelijk? Dat het contact met een voor Europa onbeduidend stukje woestijn verloren was gegaan, was misschien niet eens zo interessant geweest. Maar het feit dat het gebied na het contactverlies potdicht zat, baarde Europa wel zorgen. Niemand kwam er meer in en nergens verschenen er berichten over in het nieuws. Vreemd. Wat werd daar stilgehouden?”

Alex De Klerck is een veertigjarige Fransman die als agent voor een geheime Europese dienst werkt. Zijn expertise is contraterrorisme. De wereld weet niets van wat er gebeurd is in Soedan. Alex en zijn collega’s Suzanne en Peter worden erop uitgestuurd om ter plekke onderzoek te doen.

Daar aangekomen merken ze al snel dat niet iedereen even blij is met hun komst. Ze zijn afhankelijk van hun lokale contactpersoon die niet altijd even betrouwbaar overkomt, maar ze hebben hem nodig, want hij kent de mensen en gebruiken. Alex en zijn team zijn duidelijk iets of iemand op het spoor, want blijken nergens veilig te zijn en moeten veel op de vlucht slaan. Een ongrijpbare vijand zit hen op de hielen. Ze moeten wel een verrader in hun midden hebben, want hoe komt de vijand anders elke keer achter hun locatie?

Ondertussen is er in Argentinië een machtsgreep gaande die niet alleen het land, maar de hele wereld op zijn kop zal zetten.

“Hij voelde de macht. Hij was zo dichtbij nu. Natuurlijk, ze zouden het langzaam brengen. Het volk, maar ook buurlanden, zouden eerst vertrouwen in de nieuwe regering moeten krijgen. Het masterplan was er eentje van jaren. Maar binnen tien jaar zou heel het continent omgetoverd zijn in hun rijk. Het Rijk … Het Vierde Rijk.”

Pjotr Vreeswijk is een Nederlandse auteur. Hij is werkzaam als politieagent binnen de eenheid Den Haag. Masterplan is zijn debuut. Zijn eigen ervaringen als politieman en zijn passie voor verre reizen hebben ervoor gezorgd dat Pjotr nu zelf een actiethriller heeft geschreven. De auteur wilde een boek schrijven dat hij zelf ook zou lezen.

Masterplan begint gelijk al met een spannende proloog die goed de toon zet voor de rest van het boek. Het verhaal is een goed geconstrueerd geheel. Er zit veel actie en snelheid in en er zijn een aantal levensgevaarlijke confrontaties. Als ervaren lezer had ik wel snel door wie er wel en niet te vertrouwen zijn en wie degenen met een dubbele agenda zijn.

Pjotr Vreeswijk brengt ons een spannend verhaal, waarin het bestaan van de wereld zoals we deze nu kennen bedreigd wordt door een aantal individuen die in navolging van Hitler en de nazi’s dat gedachtengoed willen voortzetten. Zoveel jaren geleden is er een wapen uitgevonden dat nu geperfectioneerd en klaar is om ingezet te worden. Deze insteek is leuk bedacht door de auteur.

Masterplan is een spectaculaire internationaal georiënteerde actiethriller. Er zijn niet veel Nederlandse auteurs die dit soort boeken schrijven. Pjotr Vreeswijk is een welkome en vernieuwende auteur in thrillerland, en dan ook nog eens van eigen bodem. Een aanwinst … voor mannen én voor vrouwen.

 

Eindoordeel ****


Titel: Masterplan
Auteur: Pjotr Vreeswijk
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Datum: oktober 2016
ISBN: 9789491875281
Pagina’s: 352

Een gedachte over “Pjotr Vreeswijk – Masterplan ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s