SPLINTERS: Tamara Geraeds – Tegenwereld ☆☆☆☆

tegenwereld

 

“Alsof ik niks beters te doen heb dan dag in dag uit door kilometers droog zand te zwoegen en mijn handen te verbranden aan scherpe rotsen waar de rook vanaf komt. Ik bedoel, als we er dan toch allemaal aangaan binnenkort, dan ga ik liever hele dagen feesten!”

Kyra leeft in een wereld waar een oneindige hittegolf heerst. Door alle warmte en droogte is het water bijna op. Het einde van de mensheid is nabij. Dagelijks reist Kyra over de zandvlaktes rond haar dorp in de hoop water te vinden.

Tijdens een van deze tochten komt Kyra langs een boerderij. Als ze door het raam naar buiten kijkt ziet ze daar een jongen staan. Een jongen die dik ingepakt is in warme kleding en zijn omgeving bestaat uit ijs en kou.

Kyra en de jongen kijken elkaar verwonderd aan en snappen er helemaal niks van. Het kan niet anders dan dat Kyra hallucineert, toch? Maar met een hallucinatie kan je toch niet praten? Kyra en de jongen willen bij elkaar komen, maar weten niet hoe. De tijd dringt voor beiden.

“Deze wereld zal niet lang meer bestaan. Maar in jouw wereld is er genoeg van wat wij hier missen. Warmte. En jouw wereld heeft precies wat wij nodig hebben om te overleven… Jovian knikte. Water, zeiden ze in koor.”

Tamara Geraeds (1981) is geboren in een Zeeuws dorpje. Op haar zesde schreef ze haar eerste gedichtje. In 2005 heeft ze haar eerste jeugdboek in eigen beheer uitgegeven. De auteur heeft zich volledig op het schrijven gestort. In 2017 verschijnt haar eerste boek voor volwassenen. Daarnaast heeft ze haar eigen tekstbureau en geeft cursussen.

Het concept van Tegenwereld vind ik heel leuk bedacht. Je neemt het ene uiterste en het andere uiterste, beide werelden kunnen niet blijven bestaan zonder wat van het andere te krijgen. Hoe de scènes tussen Kyra en Jovian beschreven worden vind ik vooral heel aandoenlijk. Hoop en een gevoel van verbondenheid is de grote drijfveer van de twee.

Tamara Geraeds heeft een makkelijk te volgen en meeslepende schrijfstijl. Dit korte verhaal doet qua opbouw en afronding niet af aan een langer verhaal. Dat is knap gedaan door de auteur. Ik heb het met plezier gelezen.

Tegenwereld is een fascinerend en origineel kort verhaal. Wat mij betreft is dit een van de leukere Splinters die tot nu toe verschenen is.

 

Eindoordeel ****


Titel: Tegenwereld
Auteur: Tamara Geraeds
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Quasis
Datum: september 2016
ISBN: 9789492099143
Pagina’s: 42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s