Gregg Hurwitz – Orphan X ☆☆☆☆

orphan-x

 

“Ik wil je nog een ding vragen. Eén ding maar. Luister dus goed. (…) Ga op zoek naar iemand die me nodig heeft. Geef mijn nummer: 1-855-2-NOWHERE. (…) Het maakt niet uit hoeveel tijd het kost. Het enige wat ertoe doet is dat je iemand moet vinden die net als jij en je zus in de problemen zit. Iemand die in het nauw zit en wanhopig is. Vertel diegene over mij. Zeg dat ik aan de andere kant van de telefoonlijn op ze wacht.”

Evan Smoak werd als kind geselecteerd voor een geheim overheidsprogramma, Orphan genaamd. Daar is hij opgeleid als een van de beste sluipmoordenaars van het land. Acht jaar geleden kwam er abrupt een einde aan dit programma door corruptie en dubbele agenda’s. Toen zijn trainer en grote voorbeeld vermoord werd wist Evan te vluchten en totaal van de radar te verdwijnen.

Inmiddels heeft Evan in alle anonimiteit een ander doel gevonden voor zijn speciale vaardigheden. Er zijn maar weinig mensen die van zijn bestaan weten en als ze met hem te maken krijgen kennen ze hem als de Nowhere-man. Mensen in nood kunnen zijn hulp inschakelen en hij zal je uit de problemen helpen. Evan heeft nooit gefaald, tot nu…

“De ruis in zijn hoofd zwol aan tot hij alles verstikte. Hij had zich misrekend, voor het eerst in acht jaar.”

Als een zeventienjarig meisje de hulp van Evan inschakelt om te voorkomen dat haar jongere zusje als prostituee aan het werk gezet wordt, neemt Evan de nodige maatregelen om de zussen te beschermen. Maar dat is het begin van een aantal catastrofale gebeurtenissen.

Een groep huurlingen is hem op het spoor en willen Evan vermoorden. Alle regels die hem ooit ingeprent zijn helpen, maar beperken hem ook. Met zijn verstand en zijn skills moet hij de huurlingen te slim af zien te zijn. Wie zijn ze en waarom willen ze hem dood? De jacht is geopend.

Gregg Hurwitz (1973) is een Amerikaanse auteur die opgroeide in de omgeving van San Francisco. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Oxford University, waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. Naast zijn thrillers schreef de auteur screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel. Orphan X is het eerste boek met Evan Smoak in de hoofdrol. Er zullen er meer volgen.

Dit is het eerste boek van Gregg Hurwitz wat ik heb gelezen en dat is me heel goed bevallen. Orphan X is een vlotte actiethriller met een geweldig hoofdpersonage. Evan Smoak is een beetje een kruising tussen James Bond en Jason Bourne. Ik hou van dat soort stoere, rauwe, ongrijpbare, geheimzinnige types en al die vernuftige technische speeltjes die ze gebruiken. Er zullen er zijn die dit een echt mannenboek vinden, maar er zullen heel veel vrouwen zijn die hier ook van houden. Evan Smoak is hot!

De auteur beschrijft zowel zijn personages als de scènes erg levendig. De actiescènes worden gedetailleerd beschreven, wat het verhaal extra smeuïgheid met zich meebrengt. Naast alle actie en het rationele wordt ook de menselijke kant van Evan belicht. Dit doet Gregg Hurwitz goed en houdt het verhaal in evenwicht. Hoe getraind en gehard Evan ook is, hij is nog steeds ook gewoon een mens met gevoelens en twijfels.

Orphan X is een thriller met veel snelheid en actie. Evan Smoak – de Nowhere-man – is een geweldig nieuw personage in het actiethriller genre.

 

Eindoordeel ****


Titel: Orphan X
Auteur: Gregg Hurwitz
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: september 2016
ISBN: 9789400507388
Pagina’s: 389

2 gedachten over “Gregg Hurwitz – Orphan X ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s