Victor Dixen – Phobos ☆☆☆☆

phobos

 

Zes vrouwelijke kandidaten aan de ene kant.
Zes mannelijke kandidaten aan de andere kant.
Zes minuten om elkaar te leren kennen.
De eeuwigheid om van elkaar te houden.

NASA is overgenomen door een andere organisatie die geschiedenis wil schrijven met een uniek project – Genesis genaamd. Zes jongens en zes meisjes uit twaalf verschillende landen zullen naar Mars afreizen en uiteindelijk daar hun gezinnen stichten en verder leven. De reis daarnaartoe staat in het teken van daten. Als de twaalf op Mars aankomen moeten zij hun levenspartner kiezen en zullen zij trouwen. De wereld kan hun ondertussen 24 uur per dag volgen, doordat er aan boord camera’s hangen.

Léonor is één van de geselecteerde meisjes voor dit project. Zij is wees en laat verder niemand achter op aarde. Niemand weet dat de kandidaten mede daarop uitgezocht zijn. Op het moment dat de groep op het punt van vertrekken staat slaat er een lichte twijfel toe bij Léonor. Is dit wel wat ze wil? Léonor draagt iets met zich mee waar ze heel onzeker over is en waarvan ze denkt dat het haar partner zal afschrikken. Maar uiteindelijk besluit ze toch te gaan.

Ik bijt op de binnenkant van mijn wang om de stem die me aan het twijfelen brengt weg te drukken. Juist nu moet ik vastberaden zijn. De psychologische tests hebben de stem niet kunnen ontdekken, anders was ik nooit uitgekozen. Die stem komt van ver weg, uit mijn verleden… Of eigenlijk van dichtbij, vanaf mijn rug.

Serena McBee is de psycholoog en uitvoerend producent van het programma. Onder haar leiding krijgt het project vorm. Maar niet iedereen is het eens met haar beslissingen. Serena heeft haar eigen geheime agenda en niemand mag haar daarbij in de weg staan.

Het einde van de periode van de speeddates is bijna daar en het keuzemoment breekt bijna aan. Maar Léonor komt iets op het spoor wat zij maar beter niet had kunnen ontdekken. De levens van alle jongeren bevinden zich vanaf dat moment in haar handen.

Victor Dixen is een Franse YA-auteur. Hij won al twee keer de prestigieuze Grand Prix de l’Imaginaire voor zijn boeken. Phobos is het eerste deel van de Phobos-serie en is al aan meerdere landen verkocht.

Verschillende personages passeren de revue in Phobos. Léonor speelt één van de hoofdrollen in dit boek. Zij is degene die we volgen in de ruimte. Dan is er de corrupte Serena die met haar aardige voorkomen iedereen om haar vinger windt, maar ondertussen snode plannen maakt. En ondertussen heeft Serena thuis nog een dochter zitten die zij voor haar eigen bestwil opsluit, maar hoe en waarom is nog niet duidelijk.

Er is een zoon van een overleden teamlid die verbitterd is omdat hij niet geselecteerd is en wil infiltreren in het programma met technische hoogstandjes om zo de wereld een kijkje te geven achter de schermen. Dan is er nog het – inmiddels overleden – teamlid die Léonor probeert te waarschuwen en haar iets waardevols meegeeft zonder dat anderen dat in de gaten hebben. In de tussentijd zijn de kandidaten zich niet bewust van het gevaar wat dreigt in de (nabije) toekomst en geniet de wereld onbevangen van een nieuw spektakel, een datingshow in de ruimte.

Uiteindelijk is het vriendschap, romantiek, manipulatie, corruptie, politiek, dubbele agenda’s, moorden en chantage wat allemaal voorbij komt in het verhaal. Jongvolwassenen spelen voor het grootste deel de hoofdrol wat kenmerkend is voor een ya-verhaal. Victor Dixen brengt ons het verhaal met een vlotte pen en heeft duidelijk een rijke fantasie die op papier spannend en aantrekkelijk overkomt.

Met heel veel plezier heb ik dit boek gelezen. Met name de hoofdstukken die zich in de ruimte afspelen, de interacties tussen de meiden en de beschrijvingen van de dates, hoe men indruk op elkaar probeert te maken, vond ik geweldig. Wel zijn er nog veel vragen onbeantwoord gebleven die in een volgend deel van de serie ongetwijfeld wel beantwoord zullen worden.

Phobos is een fantastisch young adult-verhaal. De setting is uniek en het thema van een datingshow in de ruimte en een corrupte leiding is een gaaf gegeven voor een nieuwe spannende serie. Deel één is alvast zeer geslaagd wat mij betreft.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Phobos (Phobos #1)
Auteur: Victor Dixen
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Q
Datum: augustus 2016
ISBN: 9789021403403
Pagina’s: 398

Een gedachte over “Victor Dixen – Phobos ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s