Stuart Neville – Het bloed kruipt ☆☆☆☆

het bloed kruipt

“‘Jij en ik, met zijn tweetjes’, zegt Thomas. ‘Net als vroeger. Verder niemand. Ik zal ervoor zorgen dat je niets gebeurt. En jij zorgt ervoor dat mij niets gebeurt. Niemand kan ons iets aandoen. Al die klootzakken, ze kunnen ons niets maken. En als ze het proberen…'”

Toen Ciaran Devine twaalf jaar was is hij veroordeeld voor de moord op zijn pleegvader. Zijn oudere broer Thomas heeft gevangen gezeten voor medeplichtigheid. Nu Ciaran negentien jaar is komt hij op vrije voeten, twee jaar later dan Thomas.

Serena Flanagan was als rechercheur nauw betrokken bij de verhoringen van Ciaran. Van het begin af aan heeft zij getwijfeld aan Ciaran’s bekentenis en geloofd dat Thomas eerder degene is die tot moorden in staat is. Flanagan denkt dat Ciaran onder de negatieve invloed van zijn oudere broer staat. Ze heeft dagenlang haar best gedaan om het vertrouwen te winnen van Ciaran, maar de jongen is bij zijn verhaal gebleven.

Paula Cunningham is reclasseringsambtenaar en krijgt de taak om Ciaran te begeleiden bij zijn terugkeer naar de maatschappij. Ze heeft al snel in de gaten hoe onzeker Ciaran is tussen de mensen en wat voor een foute invloed Thomas waarschijnlijk op hem heeft. Dit idee wordt gesterkt door een oude bekende van de jongens die Cunningham opzoekt en zegt dat ze de verkeerde jongen hebben veroordeeld.

Cunningham zoekt contact met Flanagan om haar gevoel te peilen bij haar. Flanagan is pas net weer begonnen met werken na ziekteverlof. Dit bezoekje maakt bij Flanagan weer het gevoel van zeven jaar geleden los. De dames geloven steeds meer dat Thomas meer schuld heeft dan men denkt en zij zijn besloten de onderste steen boven te krijgen.

“Ondanks alles trok ze hem tegen zich aan. Net als jaren geleden. Zijn lichaam, dat zich eerst verzette, gaf zich over. Zijn bovenlichaam schokte van het huilen, zijn wang lag in haar hals. Net als toen. Een kind, toen. Nu een jonge man.”

Stuart Neville is een Ierse auteur. Inmiddels heeft hij zes boeken op zijn naam staan. Het bloed kruipt is het eerste boek wat van hem naar het Nederlands vertaald is. Een van zijn thrillers werd bekroond met de Los Angeles Book Prize en zijn werk werd bovendien genomineerd voor de prestigieuze CWA Ian Fleming Steel Dagger, de Edgar Award, de Macavity Award en de Anthony Award.

Het bloed kruipt heeft meerdere verhaallijnen die vanuit verschillende personages beschreven worden. Er wordt teruggeblikt naar de periode kort na de moord en in het heden draait het om de periode kort na de vrijlating van Ciaran. Vooral de interactie tussen de broers vind ik magnifiek overgebracht. Het is af en toe op het enge, maar ook op het trieste af wat tussen die twee gebeurt.

Stuart Neville heeft in dit boek nog een tweede (sub)plot bedacht. De beste vriendin van Flanagan wordt dood gevonden. De politie gooit het erop dat zij door haar man gedood is en hij zou daarna zelfmoord hebben gepleegd. Maar Flanagan gelooft dit verhaal niet. Ja, haar vriendin had net te horen gekregen dat haar kanker helemaal uitgezaaid was en ja haar man was gediagnosticeerd met Alzheimer. Maar ze hadden nog plannen voor de nabije toekomst, waar ze samen naar uitkeken. Flanagan trekt wederom haar eigen plan om dit verder uit te zoeken.

De schrijfstijl van de auteur is heel beschrijvend, waardoor het verhaal erg beeldend wordt voor de lezer. Hij zorgt voor veel verdieping in het verhaal en besteedt veel aandacht aan zijn personages. Dit boek is met recht een psychologische thriller.

De rol van Flanagan vond ik af en toe net wat té overdreven. Het is mooi om te lezen met hoeveel gevoel ze aan de zaak van Ciaran – toen en nu – bezig is, maar het is wel wat grensoverschrijdend en soms zelfs irritant. Stuart Neville legt daar ook flink de nadruk op. Het voelde op sommige momenten onnatuurlijk aan, maar ze wordt wel consequent neergezet.

Een ander personage die wordt gevolgd is Daniel Rolston. Hij is de zoon van de vermoorde pleegvader en was toentertijd een vriendje van Ciaran. Hij is uit op het zuiveren van zijn vaders naam en gaat daar heel ver voor.

Het bloed kruipt is een diepgaand en meeslepend verhaal waarin de relatie tussen twee broers, en hun invloed op elkaar en hun destructieve gedrag met grote gevolgen, centraal staat. Deze psychologische thriller is een aanrader.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Het bloed kruipt
Auteur: Stuart Neville
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: september 2016
ISBN: 9789400507203
Pagina’s: 341

 


Met dit boek die ik mee aan een blogtour. Gekoppeld aan deze blogtour heeft AW Bruna een gave WINACTIE georganiseerd. Neem snel hier een kijkje en doe mee aan een leuke puzzel.

10 blogs, 10 letters. De eerste drie lezers die de goede inzending hebben ingestuurd winnen een exemplaar van Het bloed kruipt.


Alvast een stukje lezen van het boek? Dat kan! Een leesfragment is te vinden via: http://bit.ly/2bUcCGa


Zie hieronder het schema van de bloggers die meedoen:

Mads Bruijnesteijn A.W. Bruna Uitgevers 13-9
Nadine Kuiper Nadine Kuiper 14-9
Anneke van Ieperen Boekenfabriek 15-9
Karin / Patrice Perfecteburen leesclub 16-9
Judith Regeling Judith blogt solo 17-9
Malu van de Kerkhof Gewooneenboek.nl 18-9
Karin en Corina Samen lezen is leuker 19-9
Kimberley De boekentrommel 20-9
Noëlle Nass De leestrein 21-9
Judith van Pel Biebmiepje 22-9
Chantal Coffee nd cookie 23-9

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s