Noah Hawley – Voor de val ☆☆☆

voor de val

 

Een privévliegtuig, met aan boord tien personen, stort vlak bij de kust van New York neer. Het vliegtuig was net vanuit Martha’s Vineyard opgestegen toen het ruim een kwartier daarna neerstortte.

Scott Burroughs komt bij in een kolkende zee met nog delen van het brandend wrak om hem heen. Hij kan zich niet herinneren wat er gebeurd is, maar weet dat hij zo snel mogelijk land moet zien te vinden. Al snel ontdekt hij dat er nog een overlevende is, het vierjarige zoontje JJ van een van de echtparen aan boord. Met flink wat zwemervaring weet Scott het bijna onmogelijke voor elkaar te krijgen. Na acht uur zwemmen bereikt hij totaal uitgeput de kust. Scott wordt in de pers als held onthaald, maar vindt de aandacht maar niks.

“Zou het vliegtuig door de klap op het water uit elkaar zijn gevlogen? Of is dat al tijdens de val gebeurd en zijn de passagiers eruit geslingerd? Hij zou dat moeten weten, maar zijn geheugen is dichtgeslibd met onontcijfbare fragmenten, beelden zonder volgorde, en op dit moment heeft hij geen tijd om daar iets aan te doen.”

Het onderzoek komt snel op gang. Scott en JJ hebben geen herinneringen aan wat er gebeurd is, dus daar hebben ze niks aan. Aan boord zaten twee invloedrijke mannen met hun gezin. Al snel rijst de vraag of de crash een ongeluk was of dat er opzet in het spel is.

Noah Hawley (1967) is een Amerikaanse auteur, scenarioschrijver en producent. Hij heeft vier romans op zijn naam staan en was als schrijver en producent betrokken bij onder andere de succesvolle tv-serie Bones. Momenteel is Hawley uitvoerend producent en schrijver van de bekroonde tv-serie Fargo.

Vooraf kreeg ik de indruk dat dit verhaal over een bijzondere vriendschap tussen een volwassen man en een vierjarige jongen zou gaan die door een tragisch ongeval op elkaars pad komen. In die zin heeft het verhaal totaal niet aan mijn verwachtingen voldaan. Dit draadje neemt maar een klein deel van het verhaal in. Voor de val gaat meer over wat er gebeurd is en gaat op bijna zakelijke wijze de diepte in om hier achter te komen.

De hoofdstukken wisselen tussen heden en verleden. In het heden is een groot onderzoeksteam belast met het onderzoek naar wat er gebeurd. is. Er zijn meerdere scenario’s denkbaar, van ongeluk of moedwillige sabotage tot terroristische aanslag. Pas op het einde wordt duidelijk wat de reden van de crash is geweest. Met de hoofdstukken die in het verleden spelen worden de verschillende personages en hun levens beschreven.

Technisch gezien is het verhaal goed geschreven. Het is goed opgebouwd en afgewerkt. We lezen het verhaal vanuit verschillende personages wat ik vaak een pre vind. Het moge duidelijk zijn dat Noah Hawley veel ervaring heeft met schrijven, maar ik miste een belangrijk facet tijdens het lezen en dat is ‘gevoel’. Dit boek heeft bij mij geen gevoelige snaar geraakt. De personages raakten mij niet en ook de verhaallijn van de beloofde ‘vriendschap’ wist mij niet te bekoren.

In Voor de val worden we meegenomen op een zoektocht naar wat er met het vliegtuig gebeurd is. Om tot het antwoord te komen worden de levens van alle passagiers onder de loep genomen. Er zijn meerdere scenario’s denkbaar en de lezer blijft lang gissen.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: Voor de val
Auteur: Noah Hawley
Genre: Roman
Uitgeverij: Boekerij
Datum: juni 2016
ISBN: 9789022576144
Pagina’s: 400

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s