SPLINTERS: Roderick Leeuwenhart – Kinderen van de ijstijd ☆☆☆

kinderen van de ijstijd

 

Door alle klimaatveranderingen is De Nieuwe IJstijd aangebroken. Ook Nederland is een grote ijslaag wat het leven zoals we dat kenden onmogelijk maakt.

De veertienjarige Nanoek woont zijn hele jonge leven al met zijn ouders op de Noordpool. Zijn ouders doen er onderzoek naar manieren om met de overal aanwezige kou om te gaan. Hun huis noemen zij de ‘Iglo’ en bestaat uit een woongedeelte en een werkgedeelte.

Nanoek is helemaal op zichzelf aangewezen en mag alleen in het woongedeelte komen. Het is ten strengste verboden voor hem om naar buiten te gaan. Hij slijt zijn dagen met het vangen van knaagdieren die de iglo weten binnen te dringen, maar hij verveelt zich ook.

“Een leven buiten de iglo was nauwelijks voor te stellen”.

Wat de ouders van Nanoek niet weten is dat hij stiekem een manier heeft gevonden om via zijn tablet met een meisje in Nederland te kletsen. Hun gesprekken laat Nanoek beseffen dat er leven is buiten de iglo. Klopt het wel wat zijn ouders hem al die jaren voorschotelen? Nanoek gaat in de iglo op onderzoek uit en ontdekt meer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Roderick Leeuwenhart studeerde animatie aan de Hogeschool voor Kunsten. Sinds 2001 schrijft hij voor Aniway, het grootste Nederlandstalige tijdschrift over Japanse popcultuur. De auteur debuteerde met Pindakaas en Sushi, een romanreeks over het groeiende enthousiasme voor Japan onder Nederlandse jongeren.

Kinderen van de ijstijd is een kort young adult verhaal. Roderick Leeuwenhart heeft een vlotte pen en komt met een origineel verhaaltje over de jonge Nanoek. In het begin vraag je je af waarom zijn ouders hem zo beperken in zijn vrijheid. Na een korte opbouw wordt dit boekje al snel spannend en juich je als lezer Nanoek toe in zijn acties.

Het verhaal kent een kleine setting en heel weinig personages, je racet door het boekje heen door het toegankelijke taalgebruik. Het einde stelde mij wel wat teleur, dit komt afgeraffeld over en heb ik als een anti-climax ervaren. Echt bevredigende antwoorden krijg je in Kinderen van de ijstijd niet, maar je fantasie wordt wel geprikkeld.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: Kinderen van de ijstijd
Auteur: Roderick Leeuwenhart
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Quasis
Datum: juni 2016
ISBN: 9789492099105
Pagina’s: 39

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s