David Baldacci – De laatste mijl ☆☆☆

 

de laatste mijl

 

Melvin Mars zit al twintig jaar in de gevangenis en staat op het punt om geëxecuteerd te worden als hij plotseling hoort dat hij vrijgelaten wordt. Melvin zit vast voor de moord op zijn ouders, maar er is nu iemand anders die heeft bekend de moorden te hebben gepleegd.

Amos Decker hoort op de radio het verhaal van Melvin voorbij komen. Hij voelt zich gelijk aangetrokken door zijn situatie, omdat het raakvlakken heeft met zijn eigen verleden. Ook zijn eigen vrouw, dochter en zwager zijn op brute wijze vermoord.

Amos maakt sinds kort deel uit van een nieuw team wat in het leven geroepen is door Ross Bogart van de FBI. Het unieke is dat niet alle teamleden agenten zijn, zo ook Amos niet. In zijn jeugdjaren speelde Amos professioneel football, maar hij raakte geblesseerd door een harde klap op zijn hoofd. Amos hield er hyperthymesia aan over – een aandoening waarbij je een perfect geheugen hebt – waardoor hij niets vergeet. Dit is tegelijkertijd een vloek en een zegen.

Amos weet de rest van het team te overtuigen om de zaak van Melvin als eerste te gaan onderzoeken. Maar er zijn mensen die het team al snel tegenwerken. Ze krijgen genoeg waarschuwingen om te stoppen, Amos wordt bedreigd, er wordt zelfs een teamlid ontvoerd, maar Amos is samen met Melvin vastbesloten de onderste steen boven te halen.

David Baldacci is een Amerikaanse schrijver. Hij werkte als bedrijfsjurist en advocaat tot hij in 1996 debuteerde met Het recht van de macht. Het werk van de auteur is in 45 talen vertaald en er zijn meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. De laatste mijl is het tweede deel van de Amos Decker-serie.

Het eerste deel van deze serie – De geheugenman – was mijn kennismaking met het werk van David Baldacci. De vlotte schrijfstijl van de auteur en Amos Decker in de hoofdrol deden mij besluiten om het tweede deel in deze serie ook te gaan lezen.

Na het lezen van De laatste mijl ben ik nog steeds erg fan van Amos Decker. Zijn karakter draagt het verhaal. Door zijn aandoening is hij al anders dan anderen, maar daarnaast is hij ook erg inventief, eigenwijs en vastberaden. De andere personages vallen flink in het niet bij hem. En daar was meer winst te behalen qua leesplezier.

David Baldacci heeft een vlotte schrijfstijl. Dat hij kan schrijven staat buiten kijf. Hij geeft steeds beetje bij beetje prijs tijdens het lezen en komt met onverwachte wendingen. Zijn boeken zijn niet voorspelbaar en er is veel actie. Maar toch is dit boek mij enigszins tegengevallen.

De richting die het verhaal uitgaat zag ik niet aankomen, maar vond ik erg vergezocht. Amos is een einzelgänger en dit uit zich ook in weinig contactgroei tussen de personages. Persoonlijk had ik het leuk gevonden om meer groei te zien tussen bijvoorbeeld Alexandra – een journaliste die ook een rol had in het eerste deel – en Amos, maar dit is niet aan de orde. Amos is getekend door de moord op zijn vrouw en kind, maar dit komt amper aan bod in het boek. Al met al mis ik op verschillende punten wat overtuiging en diepgang in het boek.

De laatste mijl is een verhaal met plus- en minderpunten. Vervelen zal je je niet en het leest vlot weg, maar ik ben benieuwd wat echte Baldacci fans van dit verhaal vinden in vergelijking met zijn andere werken.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: De laatste mijl
Auteur: David Baldacci
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: mei 2016
ISBN: 9789400507166
Pagina’s: 397

5 gedachten over “David Baldacci – De laatste mijl ☆☆☆

      1. Neen geen verdere ervaring met de auteur! En afgaande op ‘onschuldig’ gaat dat er ook niet komen 😉 Hij is wel een heel populaire auteur, maar niet iedereen kan dezelfde smaken hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s